- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Χρονιά ευρωσκεπτικισμού και λιτότητας στη Βρετανία

30/12/12 Αρχείο Άρθρων,ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

[1]Αναμφίβολα το 2012 ήταν μια ξεχωριστή χρονιά για τη Βρετανία. Ειδικά για την Αγγλία και το Λονδίνο. Από τη μια οι Ολυμπιακοί Αγώνες και από την άλλη οι εορταστικές εκδηλώσεις για το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ έστρεψαν τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας στη γηραιά Αλβιώνα. Ετσι, ο μέσος Βρετανός πιστεύει ότι «το 2012 ήταν μια από τις λαμπρότερες χρονιές της νεότερης ιστορίας της χώρας».

 

Αντιθέτως, το 2013 δεν προμηνύεται τόσο φαντασμαγορικό. Τουλάχιστον όσο αφορά την προβολή της χώρας στο εξωτερικό. Αν εξαιρέσουμε ότι τον Γενάρη η Βρετανία αναλαμβάνει τα ηνία των G8 και ότι μέσα στον χρόνο θα γεννηθεί ο ή η διάδοχος του βρετανικού θρόνου, τίποτα δεν προμηνύει ότι η χώρα θα προσεγγίσει τα φώτα της δημοσιότητας όπως πέρυσι.

 

Παρ' όλα αυτά, η οικονομική κρίση και μια σειρά από άλλα πολιτικά θέματα, όπως η άνοδος της Ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού, η συζήτηση για την ανεξαρτησία της Σκοτίας κτλ. αναμένεται να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του 2013.

 

Οικονομική κρίση

 

Είναι σχεδόν βέβαιο, όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι αναλυτές εδώ στη Βρετανία, ότι η οικονομική κρίση που πλήττει τις χώρες του ευρώ θα γίνει πιο αισθητή στη Βρετανία το 2013. Από τη μια το κακό διεθνές οικονομικό περιβάλλον και από την άλλη η στασιμότητα της βρετανικής οικονομίας δεν επιτρέπουν αισιόδοξες προβλέψεις.

 

Αλλωστε, σχεδόν το 50% των εξαγωγών της χώρας έχουν προορισμό την Ευρώπη, η οποία κατά γενική ομολογία έχει χάσει την αγοραστική της δύναμη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch μόλις πριν από μερικές μέρες έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για «πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Βρετανίας». Ετσι, η χρονιά που έρχεται αναμένεται να δοκιμάσει ακόμη περισσότερο την οικονομία της χώρας.

 

Η άνοδος της Ακροδεξιάς

 

Η κακή πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της Ακροδεξιάς και στη Βρετανία. Δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις για λογαριασμό των εφημερίδων «Times» και «Independent» κατέγραψαν άνοδο του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Independent Party) της τάξης του 10%.

 

Πρόκειται για το κόμμα που δημιουργήθηκε έχοντας ως βασική πολιτική του θέση την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Συχνά δε οι ακραίες θέσεις του σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής έχουν προκαλέσει την αντίδραση ανθρωπιστικών οργανώσεων.

 

Παρ' όλα αυτά, το 2013 αναμένεται να αυξηθούν επιπλέον τα ποσοστά του Κόμματος της Ανεξαρτησίας καθώς οι Συντηρητικοί δείχνουν να χάνουν τη στήριξη των παραδοσιακών ψηφοφόρων τους. Θέμα που αναμένεται να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα καθώς συχνά-πυκνά μέλη της Ακροδεξιάς συγκρούονται με μειονοτικές κοινωνικές ομάδες με σοβαρά επακόλουθα.

 

Η ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών

 

Η οικονομική κρίση έχει ενισχύσει και τις φωνές των ευρωσκεπτικιστών. Είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη φορά ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε δημόσια ότι «δεν αποκλείει ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.», αν και ο ίδιος, όπως επισήμανε, είναι υπέρ της μεγιστοποίησης της επιρροής της Βρετανίας στην Ευρώπη. Παρ' όλα αυτά, η εφημερίδα «Financial Times» χαρακτήρισε τη δήλωση αυτή ως «παραδοχή-ορόσημο» που δείχνει πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση για τη σχέση Ευρώπης – Βρετανίας τη χρονιά που έρχεται.

 

Η ανεξαρτησία της Σκοτίας

 

Ενα άλλο θέμα που αναμένεται να απασχολήσει τη βρετανική κοινή γνώμη είναι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας. Αν και αυτό είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το 2014, τη χρονιά που είναι μπροστά μας θα χυθεί πολύ μελάνι για τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας απόφασης.

 

[email protected]

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=11301