- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Η Μόσχα στριμώχνει τον ΟΗΕ
19/09/13 ΚΟΣΜΟΣ
→ΣΥΡΙΑ Ο επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η έκθεση είναι ανεπαρκής, την ώρα που ο Ομπάμα παρουσίασε σχέδιο χωρίς τον Ασαντ και αποκαλύφθηκε ότι η Γερμανία πουλούσε χημικά στη Δαμασκό
Του Νικόλα Ζηργάνου
[1]Τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της Ουάσινγκτον για τη Συρία αποκάλυψε χθες, σε συνέντευξή του στο ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο «Telemundo» ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεν έκρυψε πως, για να πετύχει το σχέδιο, που δεν περιλαμβάνει τον Ασαντ στην εξουσία, έχει ανάγκη τη σύμπλευση της Ρωσίας. «Το πρώτο βήμα είναι να διασφαλίσουμε ότι θα χειριστούμε το θέμα του χημικού οπλοστασίου.
»Στη συνέχεια, όλες οι εμπλεκόμενες χώρες στη συριακή κρίση και χώρες που έχουν στηρίξει τη Συρία, όπως η Ρωσία, θα πρέπει να δώσουμε μαζί ένα τέλος. Θα χρειαστεί να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση, στο πλαίσιο της οποίας ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ θα παραιτηθεί, στον απόηχο της συμφωνίας να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το συριακό χημικό οπλοστάσιο», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Xωρίς Ασαντ αλλά με τρόπο
Ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι «η απομάκρυνση του Ασαντ από την εξουσία πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατευτούν οι θρησκευτικές μειονότητες στη Συρία και να εξασφαλιστεί ότι δεν θα κερδίσουν έδαφος στο εσωτερικό της χώρας οι ισλαμιστές εξτρεμιστές».
Πρακτικά, ο Ομπάμα περιγράφει το πακέτο που συζητάει παρασκηνιακά με τη Μόσχα, καθώς την εξουδετέρωση του συριακού χημικού οπλοστασίου θα πρέπει να ακολουθήσει μια ειρηνευτική διάσκεψη στη Γενεύη, για την επικύρωση μιας πολιτικής λύσης.
Μέχρι τότε, όμως, θα περάσουν πολλοί μήνες και θα χυθεί πολύ αίμα. Πάντως, η αμερικανορωσική προσέγγιση στο συριακό δεν θα είναι ανέφελη και ήδη, χθες, οι Ρώσοι έθεσαν και πάλι θέμα να κρατήσει ο ΟΗΕ τις ισορροπίες.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, μετά τη συνάντησή του με τον Σύρο πρόεδρο στη Δαμασκό, κατηγόρησε τους επιθεωρητές του ΟΗΕ (οι οποίοι έκαναν την αναφορά για την επίθεση με χημικά στις 21 Αυγούστου) για προκατάληψη και υποστήριξε ότι έχει στοιχεία -που του έδωσε η συριακή κυβέρνηση-, σύμφωνα με τα οποία η συγκεκριμένη επίθεση ήταν προβοκάτσια των ανταρτών.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υιοθέτησε τη θεωρία της προβοκάτσιας και δήλωσε πως θα καταθέσει τα στοιχεία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μετά τις ρωσικές αντιδράσεις, ο ΟΗΕ θα ερευνήσει πιθανότατα και εκείνες τις επιθέσεις που είχε καταγγείλει στο παρελθόν η Δαμασκός,
χωρίς να ασχοληθεί κανένας. Αμέσως μετά την παρέμβαση Λαβρόφ, ο ΟΗΕ έδειξε να αναδιπλώνεται. Ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Σουηδός Οκε Σέλστρεμ, ανακοίνωσε χθες εσπευσμένα πως οι ερευνητές του διεθνούς οργανισμού ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη Συρία για να ερευνήσουν κι άλλες επιθέσεις με πιθανή χρήση χημικών. Από αυτές τουλάχιστον τέσσερις αφορούν περιστατικά για τα οποία η Δαμασκός κατηγορεί ευθέως τους αντάρτες. Ενδεικτικό της μεταστροφής του κλίματος είναι ότι ο Σέλστρεμ -την έκθεση του οποίου επικαλέστηκαν οι Δυτικοί για να επιρρίψουν ευθύνες στον Ασαντ- διευκρίνισε πως οι επιθεωρητές δεν ενδιαφέρθηκαν, ούτε και ήταν στην αποστολή τους, να αναζητήσουν τους υπεύθυνους της επίθεσης της 21ης Αυγούστου. Επίσης, εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του Σουηδού επικεφαλής των επιθεωρητών, ότι η επίμαχη έκθεση που παρέδωσε στον ΟΗΕ δεν είναι η συνολική και αποκάλυψε πως θα υπάρξουν ακόμη 13-14 περιπτώσεις που θα ερευνηθούν σύντομα.
Νέα στοιχεία για το θέμα των συριακών χημικών όπλων, όμως, ήρθαν και από τη Γερμανία, όπου μετά από κοινοβουλευτική ερώτηση της Αριστεράς, το Βερολίνο παραδέχτηκε ότι η Γερμανία εξήγαγε -με κυβερνητική άδεια- 111 τόνους χημικών ενώσεων κατάλληλων για την παρασκευή του απαγορευμένου χημικού σαρίν (νευροπαραλυτικό αέριο που χρησιμοποιήθηκε στη Δαμασκό στις 21 Αυγούστου).
Οι εξαγωγές έγιναν την περίοδο 2002-2006 και η αποκάλυψη έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα. Την περασμένη εβδομάδα, η βρετανική εφημερίδα «Independent» είχε αποκαλύψει επίσης ότι η Βρετανία είχε εξαγάγει στη Συρία χημικές ενώσεις κατάλληλες για την παρασκευή χημικών όπλων. Πάντως, παρά τον βομβαρδισμό προπαγάνδας -ή και έλλειψης πληροφόρησης- σχετικά με τα χημικά όπλα, η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν παρασύρεται στο μονοπάτι του πολέμου.
Οι «Υπερατλαντικές Τάσεις», μια ετήσια έρευνα για την αποτύπωση της κοινής γνώμης στον δυτικό κόσμο, έδειξε ότι η κοινή γνώμη σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει σταθερά ενάντια σε κάθε μορφής στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Το 72% των Αμερικανών και το 62% των Ευρωπαίων είναι ενάντια σε ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ασαντ, ενώ μόλις το 30% των Αμερικανών και το 22% των Ευρωπαίων τάσσονται υπέρ. Στην ίδια έρευνα, η πλειοψηφία δηλώνει ότι ο καλύτερος τρόπος να προληφθεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη είναι οι οικονομικές κυρώσεις και η διπλωματία, και όχι ένα ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=116087
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε