- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Πήρε «δρόμο» ο Γιώργος Τσαμασλής
19/09/13 ΕΛΛΑΔΑ
Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης τέθηκε σε προσωρινή αργία λόγω της παραπομπής του σε δίκη για την υπόθεση του δρόμου Θεσσαλονίκης-Ωραιοκάστρου με την κατηγορία της διασπάθισης δημόσιου χρήματος
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
[1]Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία… για τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γιώργο Τσαμασλή, που χθες τέθηκε σε αργία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, καθώς την 1η Οκτωβρίου θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.
Ο κ. Τσαμασλής -άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του Παναγιώτη Ψωμιάδη στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, αλλά αργότερα αντίπαλος- τέθηκε σε προσωρινή αργία λόγω της παραπομπής του σε δίκη για την υπόθεση του δρόμου Θεσσαλονίκης – Ωραιοκάστρου. Σαν έτοιμος από καιρό… ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αμέσως ανέθεσε τις αρμοδιότητες του αντιπεριφερειάρχη στον Θεοφάνη Παπά, έως χθες αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσαμασλής εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους τέθηκε σε αργία. «Σεβόμενος απόλυτα τους νόμους, θέλω να τονίσω σε όλους τους συμπολίτες μου πως η κατηγορία που μου έχει απαγγελθεί και για την οποία τίθεμαι σε αργία αφορά το γεγονός ότι το 2000, ως νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ψήφισα θετικά στην πρόταση για την κατασκευή του δρόμου Θεσσαλονίκης – Ωραιοκάστρου στη Νομαρχιακή Επιτροπή, της οποίας και ήμουν μέλος. Μία απόφαση που, λόγω της σπουδαιότητάς της για τους κατοίκους του Ωραιοκάστρου, ελήφθη ομόφωνα, κατόπιν εισήγησης του τότε νομάρχη Κώστα Παπαδόπουλου και της σύμφωνης γνώμης του αρχηγού της παράταξής μας, Χρήστου Κοσκινά. Εκτοτε, και μετά τη μία και μοναδική μου ψήφο, δεν είχα απολύτως καμία άλλη εμπλοκή, άμεση ή έμμεση με το έργο, τις συμβάσεις που υπεγράφησαν, τους διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν και τις αποφάσεις που ελήφθησαν», αναφέρει μεταξύ άλλων.
515 χιλιάδες η υπέρβαση
Η υπόθεση αφορά την περίοδο μελέτης και κατασκευής του δρόμου Θεσσαλονίκης – Ωραιοκάστρου για το χρονικό διάστημα 1997-2007, ενώ για την περίοδο μετά το 2007 η δικαστική έρευνα συνεχίζεται. Το κατηγορητήριο εστιάζεται στο κόστος, καθώς οι επιθεωρητές διαπίστωσαν υπέρβαση, που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είναι 515.000 ευρώ, ενώ από τη συνολική διαχείριση η τότε νομαρχία ζημιώθηκε με ποσό που φτάνει τις 300.000 ευρώ.
Στην έκθεση των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης καταλογίζεται ότι οι μελέτες για την κατασκευή του έργου δεν έγιναν όπως θα έπρεπε, με αποφάσεις του νομαρχιακού συμβουλίου, υπήρξαν μη σύννομες παρεμβάσεις, οι οποίες προκάλεσαν πρόσθετο οικονομικό κόστος, δεν διερευνήθηκαν καταγγελίες που υπήρχαν για την υπέρβαση, υπήρξαν προβλήματα στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, παρανόμως συντάχθηκαν οι ανακεφαλαιωτικοί πίνακες και έγινε πληρωμή του έργου με τέσσερις λογαριασμούς κ.ο.κ. Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι η θετική ψήφος τους στην πορεία υλοποίησης του έργου στηρίχθηκε στις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών τής πρώην νομαρχίας.
Οι άλλοι κατηγορούμενοι
Εκτός από τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Τσαμασλή, μεταξύ των 26 κατηγορουμένων είναι στελέχη της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, όπως ο πρώην νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος (ΠΑΣΟΚ), στη θητεία του οποίου έγινε η μελέτη του έργου, πρώην νομαρχιακοί σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης (Χρήστος Κοσκινάς, Γιάννης Λεμπετλής, Λευτέρης Τζιόλας κ.ά.), ένας εργολάβος και άλλοι.
Αρκετοί από τους πρώην αιρετούς οι οποίοι συμμετείχαν στις επιτροπές έγκρισης των μελετών αντιμετωπίζουν την κατηγορία της κακουργηματικής απιστίας, για ορισμένους μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που προβλέπει έως και ισόβια κάθειρξη.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=116166
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε