- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ερχονται ομοφυλόφιλοι ακτιβιστές από Τουρκία
20/09/13 ART,ΘΕΜΑΤΑ
Προβάλλονται γκέι, λεσβιακές, αμφισεξουαλικές και διεμφυλικές ταινίες και ντοκιμαντέρ απ’ όλο τον κόσμο, ακόμα και από την Κίνα. Συνοδεύονται από δράσεις και συζητήσεις με ειδικούς
[1]Με το τουρκικό ντοκιμαντέρ «Το παιδί μου», σε σκηνοθεσία Καν Κανταν, παραγωγής 2012, ξεκινάει απόψε το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΓκΛΑΤ ταινιών, (Γκέι, Λεσβιακών, Αμφισεξουαλικών και Τρανσεξουαλικών, Διεμφυλικών ταινιών). Αμέσως μετά την προβολή, στην αίθουσα «Τάκης Κανελλόπουλος» του Μουσείου Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, θα γίνει ανοιχτή συζήτηση παρουσία της Τουρκάλας μητέρας Gunseli Dum και του ακτιβιστή Hasan Metehan Ozkan της «Οργάνωσης Γονέων με ΓκΛΑΤ παιδιά» της Κωνσταντινούπολης.
Είναι η πρώτη από μια σειρά δράσεις και ανοιχτές συζητήσεις που θα διοργανωθούν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ (20-29 Σεπτεμβρίου), στο οποίο θα προβληθούν 34 ταινίες και ντοκιμαντέρ από 17 χώρες, ανάμεσά τους Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Νορβηγία, Τουρκία, Τσεχία, Σουηδία. Στόχος της διοργάνωσης η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τα ζητήματα της ομοφυλοφιλίας, θέμα που σιγά σιγά έπαψε να είναι ταμπού στη χώρα μας από τη δεκαετία του ’80. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εκδηλώσεις ομοφοβίας από μεμονωμένα πρόσωπα και ομάδες, που δείχνουν μίσος και εχθρότητα με πράξεις ακραίας συμπεριφοράς κατά των ομοφυλόφιλων.
Το φεστιβάλ επικεντρώνεται στην ενημέρωση του κοινού για θέματα που αφορούν τις συναισθηματικές σχέσεις αντρών και γυναικών ομοφυλόφιλων, τη συστράτευση γονιών με τα ΓκΛΑΤ παιδιά τους, τα πολιτικά δικαιώματα, τη δυνατότητα γάμου, τον συσχετισμό της ομοφοβίας με τον ρατσισμό, τον χριστιανισμό και τον ισλαμισμό, τις νέες μορφές οικογένειας των ΓκΛΑΤ κ.ά. Φέτος θα συνομιλήσουν με το κοινό η Φωτεινή Τσιμπιρίδου (αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας), η Δήμητρα Κογκίδου (δρ Ψυχολογίας – κοσμήτωρ της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ), η Θεανώ Παπαζήση (καθηγήτρια του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ), ο Γιώργος Γιαννόπουλος (περιοδικό ΕΝΕΚ) κ.ά.
Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν είναι το αμερικανικό ντοκιμαντέρ (2013) «Οδός Βαλεντίνου» της Μάρτα Κούνινχαμ με θέμα την αντρική ομοφυλοφιλία, «Η ζωή και ο θάνατος του Σέλσο Τζούνιορ» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη (2012), «Πολύχρωμη μαμά» (2012) από την Κίνα σε σκηνοθεσία Popo Fan με θέμα την αντρική και τη γυναικεία ομοφυλοφιλία στην αχανή ασιατική χώρα, «Περπατώντας στους δρόμους της Βραζιλίας» (2011), ταινία μυθοπλασίας με θέμα μια γυναικεία σχέση σε σκηνοθεσία Ραφεάλα Καμέλο, ενώ βραζιλιάνικο είναι και το ντοκιμαντέρ «Κέλι Αλβες: Πορτρέτο ενός τρανσεξουαλικού» (2011) σε σκηνοθεσία Ρικάρντο Μιγκλιόερε και Μάρτινς Αλβες κ.ά. Το πορτρέτο της αφίσας και του προγράμματος προσέφερε η Gabrielle le Roux από την έκθεση «Proudly African Transgender». Το φεστιβάλ υποστηρίζεται από τις πρεσβείες της Ελβετίας, της Σουηδίας, τα γενικά προξενεία της Γαλλίας και των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, το Γερμανικό και το Γαλλικό Ινστιτούτο, τη «Λεσβιακή Ομάδα Θεσσαλονίκης» κ.ά.
Β.ΤΖ.
Info: 20-29 Σεπτεμβρίου, αίθουσα «Τάκης Κανελλόπουλος» του Μουσείου Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης. Εισιτήρια 5 ευρώ (ανά προβολή), 8 ευρώ (ημερήσιο).
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=116841
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε