- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
ΑΦΙΕΡΩΜΑ Art
22/09/13 ART,ΘΕΜΑΤΑ
Χουβαρδάς σε διπλό ταμπλό
• Η επανένταξή του στο ελεύθερο θέατρο μετά τα έξι χρόνια καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου γίνεται δυναμικά. Για πρώτη φορά σκηνοθετεί όπερα στην Ελλάδα (το έχει κάνει συχνότατα στο εξωτερικό). Θα ανεβάσει στη Λυρική Σκηνή τον «Ντον Τζιοβάνι» του Μότσαρτ, την πρώτη καλοκαιρινή παραγωγή της στο Ηρώδειο. Πολύ νωρίτερα όμως, με έναν αγαπημένο του συγγραφέα, τον Γιον Φόσε, θα εγκαινιάσει τη συνεργασία του με το θέατρο Πορεία. Στις «Παραλλαγές θανάτου», ένα ψυχογράφημα με αφορμή την αυτοκτονία μιας νέας γυναίκας, συνενώνει ξανά ηθοποιούς που εμπιστεύεται: Νίκο Καραθάνο, Χρήστο Λούλη, Γιάννο Περλέγκα, Αλκηστη Πουλοπούλου, Μαρία Πρωτόπαπα, Λυδία Φωτοπούλου.
Θα γίνουμε Νορβηγία
• Ετος Ιψεν το 2014 και το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας τον τιμά ανεβάζοντας τους «Βρικόλακες».
Και βέβαια συνεχίζει τη σταθερή συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό. Παίζουν οι Μπέτυ Αρβανίτη, Νίκος Χατζόπουλος, Γιώργος Κέντρος, Μαρία Κίτσου, Κώστας Βαρσαδάνης.
• Ιψεν ανεβάζει και ο Γιώργος Κιμούλης, ο οποίος εγκατέλειψε το Θέατρο Αθηνών. Μετακόμισε μερικά βήματα πιο πάνω, στην Ομήρου. Στο «Δημήτρης Χορν» θα ερμηνεύσει τον «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν» υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Σταμάτη Φασουλή. Μαζί του οι Ρούλα Πατεράκη, Σμαράγδα Σμυρναίου, Γιώργος Ζιόβας. Επεται δεύτερο σημαντικό έργο με πρωταγωνιστή τον ίδιο, ο «Επιστάτης» του Χάρολντ Πίντερ, που θα παίζεται από τον Φεβρουάριο παράλληλα με τον «Μπόρκμαν».
Γενέθλια για το Τέχνης
• Διανύοντας την όγδοη δεκαετία του επιλέγει για το Υπόγειο μια παράσταση δοκιμασμένη από κοινό, κριτικούς και βραβευμένη, το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο δρόμος περνά από μέσα», σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου. Θα ακολουθήσει η «Απειλή» της Αρτεμης Μουστακλίδου, α’ Κρατικό Βραβείο για νέους Θεατρικούς Συγγραφείς.
Στη Σκηνή της Φρυνίχου η Ναταλία Τσαλίκη δοκιμάζεται ως Γουίνι στις «Ευτυχισμένες μέρες» του Σάμιουελ Μπέκετ (σκηνοθεσία Λίνας Ζαρκαδούλα), ενώ ο Γιώργος Κοτανίδης γράφει και ερμηνεύει τη μουσική θεατρική performance «Woman» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη.
Εποχή για πολιτικό θέατρο
• Πρωτοπαίχτηκε μέσα στη χούντα με χίλια βάσανα. Ο λογοκριτής είχε απαγορέψει πενήντα στίχους, κάτι που είχε κάνει τον συγγραφέα Πέτερ Βάις, αρχικά, να μη δώσει τη συγκατάθεσή του. «Το άσμα για το σκιάχτρο της Λουζιτάνιας» παίζεται ξανά στο θέατρο «Στοά» με τους Θανάση Παπαγεωργίου και Λήδα Πρωτοψάλτη. Ενα ακόμα έργο του Γερμανού συγγραφέα, την «Ανάκριση», σκηνοθετεί ο Σταύρος Τσακίρης στο «Τζένη Καρέζη», με πρωταγωνιστή τον Κώστα Καζάκο.
• Κι αν φανταζόμαστε να ηχούν κάπως συγκεκριμένα, ένα θεατρικό έργο τις τοποθετεί πέραν του καθωσπρεπισμού. «Βρόμικες λέξεις» τιτλοφορείται η παράσταση της νεοσύστατης ομάδας Difunta Correa (Νίκος Καμόντος, Ρηνιώ Κυριαζή, Νίκος Φλέσσας, Αρης Αρμαγανίδης, Αγγελική Παπαθεμελή, Βάσια Χρήστου), που ξεχωρίζει στο πρόγραμμα του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων, το καινούργιο πολυπολιτισμικό στέκι της Κυψέλης. Βασίζονται στο «Δόγμα του Σοκ» της Ναόμι Κλάιν και στο «Wörterbuch» («Παιχνίδι με τις λέξεις») της Βερολινέζας Jenny Erpenbeck. Λέξεις γεννούν εικόνες, ιστορίες, συναισθήματα, που μας ταξιδεύουν από την Πολωνία της μετα-σοβιετικής εποχής μέχρι τη Χιλή και την Αργεντινή της δεκαετίας του ’70, από την Αγγλία της Θάτσερ μέχρι το Ιράκ των πολέμων του πετρελαίου.
Με φόρα από το σινεμά
• Οι Νένα Μεντή, Κατερίνα Λέχου, Μαρίνα Ψάλτη, Γωγώ Μπρέμπου, Αννα Μονογιού, Ειρήνη Ιγγλέση τα δίνουν «Ολα για τη μητέρα μου» του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Τη θεατρική μεταφορά του έργου έχει κάνει ο Πέτρος Ζούλιας, με ειδικότητα πια στο είδος…
• «Το κουρδιστό πορτοκάλι» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ στο θέατρο Αποθήκη (σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα) με πρωταγωνιστή τον Αρη Σερβετάλη.
«Μέιν στριμ» υπό κατάκτηση
• Σε θέατρο ρεπερτορίου εξελίσσεται το Εμπορικόν της ΕΛΘΕΑ. Παράλληλα με την «Ολεάννα» θα παίζεται (από τον Δεκέμβριο) σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη «Η εκδοχή» του Browning» του Τέρενς Ράτινγκαν, με τους Δημήτρη Καταλειφό, Μαρία Καλλιμάνη, Λουκία Μιχαλοπούλου, Χάρη Φραγκούλη. Η Σκότη επανέρχεται τον Μάρτιο με τη «Συλλογή» του Χάρολντ Πίντερ και τον ίδιο θίασο.
• Θέατρο ρεπερτορίου δημιουργεί σιγά σιγά και ο Δάνης Κατρανίδης στο Πόλη θέατρο. Αμέσως μετά την επανάληψη του «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» του Εντουαρντ Αλμπι, στο οποίο πρωταγωνιστεί μαζί με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου, σειρά έχει το καινούργιο έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη «Αέρας», με τη συνάντηση δύο μεγάλων πρωταγωνιστριών: Ρένη Πιττακή και Ράνια Οικονομίδου. Δυο αδελφές αναμετρούν τις δυνάμεις τους σε μια επικοινωνία τόσο φορτισμένη όσο και οι άγριες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο απομονωμένο νησί τους. Σκηνοθετεί η Σύλβια Λιούλου.
Ούτε στο Μπρόντγουεϊ
• Το μιούζικαλ έχει την τιμητική του. Η Αννα Παναγιωτοπούλου αντικαθιστά τώρα τη Μαρινέλλα στο «Σικάγο» του Παλλάς, αλλά τον Νοέμβριο θα παίξει στο μιούζικαλ «Αννυ» που σκηνοθετεί η Θέμις Μαρσέλλου στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού δίπλα στον Μιχάλη Χατζηγιάννη. Κι όταν το εγκαταλείψει για την «Τρελή του Σαγιό», που σκηνοθετεί στο Εθνικό Θέατρο ο Πέτρος Ζούλιας, θα την αντικαταστήσει η Μίρκα Παπακωνσταντίνου.
*Μετά το «Σικάγο» ακολουθεί στο Παλλάς το «Μερικοί το προτιμούν καυτό» ξανά σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Στο Μπάντμιντον ο Πέτρος Ζούλιας διασκευάζει και σκηνοθετεί τη μουσική βιογραφία της Σοφίας Βέμπο με πρωταγωνίστρια τη Μαρινέλλα, ενώ παράλληλα θα επαναλαμβάνεται το αφιέρωμα στην επιθεώρηση «Θα σε πάρω να φύγουμε».
• Περίοπτη θέση κατέχει βέβαια το «Καμπαρέ» του Μεγάρου Μουσικής με τους Μαρία Ναυπλιώτου, Δημήτρη Λιγνάδη, Τάνια Τσανακλίδου, Μιχάλη Μητρούση κ.ά.
• Μιούζικαλ, σαρκαστικό και βλάσφημο, θα ανεβάσει σε δικά του κείμενα και ο Νίκος Καμτσής στο Θέατρο Τόπος Αλλού. Το «Madam Jojo» παίρνει αφορμή από ένα κείμενο-παρλάτα του Peek-a-boo Bourlesque Cie του 1992. Θέμα του ο φαρισαϊσμός του Ευρωπαίου γιάπη, μεσοαστού, κομφορμίστα, ωχαδελφιστή. Η Madame Jojo κατάγεται από τους Μπρεχτ, Ζενέ, Μπέρκοφ, την ποίηση των Ρεμπό, Βερλέν, το γερμανικό καμπαρέ και τα σύγχρονα trans-cult θεάματα. Χορογραφεί και ερμηνεύει ο Δημήτρης Παπάζογλου.
Μετεγγραφές
• Δεν είναι μόνο το θεατρικό ντεμπούτο του Μιχάλη Χατζηγιάννη, έχουμε και τον Χρήστο Φερεντίνο να παίζει τον Ηρακλή Πουαρό σε έργο του Θοδωρή Πετρόπουλου. Η παράσταση «Καλώς ήρθατε Ντετέκτιβ Πουαρό» της νεαρότατης ομάδας «naan» παρουσιάζεται σ’ έναν επίσης πρωτότυπο χώρο, στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου (Ιουλιανού 35 και 3ης Σεπτεμβρίου). Σύλληψη και σκηνοθεσία της Φρόσως Λύτρα.
Σύγχρονα και ξένα
• Δύο καλοί ηθοποιοί, η Στεφανία Γουλιώτη και ο Μάκης Παπαδημητρίου, παίζουν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου στο έργο «Αστερισμοί» του Nick Payne που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Εννοιες όπως η αγάπη, η φιλία, η ελεύθερη βούληση εξερευνώνται με βάση τους νόμους της… κβαντικής φυσικής.
• Μια τρυφερή αγγελία είναι ο τίτλος του έργου που θα παίζεται Δευτερότριτα στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας. Στο «Ζητείται κλόουν ηλικιωμένος» του Ρουμάνου Ματέι Βίσνιεκ, που σκηνοθετεί η νεαρή Μαρία Ξανθοπουλίδου, παίζουν οι Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γρηγόρης Γαλάτης και Νίκος Αλεξίου.
• Το απαιτητικό «Blasted» της Σάρα Κέιν σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τάρλοου στο θέατρο Πορεία. Τους τρεις ρόλους μοιράζονται οι Ακύλλας Καραζήσης, η Λένα Παπαληγούρα και ο Μιχάλης Αφολάνιο.
• Ο Ιρλανδός Μάρτιν ΜακΝτόνα έχει αποκτήσει πια κοινό στην Ελλάδα. Τον «Πουπουλένιο» του, μια μαύρη κωμωδία, μεταφράζει, σκηνοθετεί και ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στο Θέατρο Αθηνών. Μαζί του οι Νίκος Κουρής, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και Γιώργος Πυρπασόπουλος.
• Η Ελένη Σκότη, στον δικό της χώρο, στο Θέατρο επί Κολωνώ, προετοιμάζει το έργο της Αγγλίδας Ντον Κινγκ «Αλεπούδες», με τους Δημήτρη Λάλο, Ιωάννα Παππά, Στάθη Σταμουλακάτο και Ιωάννα Κολλιοπούλου.
• Καιρό είχαμε να δούμε τη Χρυσούλα Διαβάτη. Επιστρέφει χορεύοντας… Μαζί με τη Θάλεια Ματίκα παίζουν στη δραματική κομεντί του Καταλανού Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ «Δυο γυναίκες χορεύουν», στο ανακαινισμένο Ιλίσια Βολανάκης, σε σκηνοθεσία Τάσου Ιορδανίδη. Mία δύστροπη ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία ζει απομονωμένη από τον κόσμο σε ένα ρημαγμένο διαμέρισμα, αναγκάζεται να συνυπάρξει με μια νεαρή κοπέλα που κουβαλάει ένα ένοχο μυστικό. Πώς; Χορεύοντας…
Επιμένοντας ελληνικά
• Ο Θόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί στο «Αττις» το ιδιαίτερο έργο του Θανάση Αλευρά «Transit». Ενα κείμενο που οι ηθοποιοί Αγλαΐα Παππά και Αντώνης Μυραγκιός αποδίδουν συντονισμένοι στον ήχο του φλαμένκο αλλά και των αριθμών…
• Ο Φάνης Κιρκινέζος διαπραγματεύεται κάτι ιδιαίτερα ξεχωριστό για το θέατρο Βασιλάκου. Κι αν του κάτσει… Προς το παρόν για τα Δευτερότριτα έχει κλείσει μια σπάνια συνάντηση. Οι Νίκος Κουρής και Μάκης Παπαδημητρίου θα παίζουν στο «Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη.
• Οκτώ καινούργια «μικρά» έργα -διάρκειας μιας ώρας-, εμπνευσμένα από τη σύγχρονη πραγματικότητα, γραμμένα αποκλειστικά για να φιλοξενηθούν στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, θα παίζονται ανά δύο σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Πρόκειται για τα έργα των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη («Ολη η πόλη το κουβεντιάζει»), Αλέξη Σταμάτη («Μεσάνυχτα σ' έναν τέλειο κόσμο»), Ανδρέα Φλουράκη («Ασκήσεις για γερά γόνατα»), Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη («Τον άυλο εσένα»), Μαριάννας Κάλμπαρη («Αλμανάκ»), Μισέλ Φάις («La petite mort»), Σάκη Σερέφα («Εναν φιδέ κι ακίνητος!») και Γιάννη Δούμου («Να ζεις»).
• Ο Αντώνης Αντωνίου ξαναφέρνει στη Θεατρική Σκηνή του το έργο του Διονύση Χαριτόπουλου «Αυγά μαύρα». Παίζουν ο ίδιος και η Νατάσα Ασίκη.
• Η Λένα Κιτσοπούλου ξαναχτυπά με καινούργιο έργο. Τίτλος του… «Ο Μουνής». Θα ανέβει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη. Στον ίδιο χώρο οι Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου διασκευάζουν και σκηνοθετούν το διήγημα της Ζυράννας Ζατέλη «Περσινή αρραβωνιαστικιά».
Και κλασικούς έχουμε
• Στο Εθνικό Θέατρο ο Σωτήρης Χατζάκης καταπιάνεται με το αριστούργημα του Ντοστογιέφσκι «Μέγας Ιεροεξεταστής» και στο ΚΘΒΕ με τους «Τρεις σωματοφύλακες» του Δουμά ο Γιάννης Βούρος.
• Η Σοφία Φιλιππίδου σκηνοθετεί και ερμηνεύει θεατρική μεταφορά του «Μπάρτλεμπι, ο γραφιάς» του Χέρμαν Μέλβιλ στο Από Μηχανής θέατρο.
• Το «Από τι ζουν οι άνθρωποι» του Λέοντος Τολστόι θα παρουσιαστεί στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σε διασκευή-σκηνοθεσία των Ηλία Κουνέλα, Ολιας Λαζαρίδου, Γιώργου Νανούρη. Τη μουσική γράφει ο Κωνσταντίνος Βήτα.
• Τον «Φάουστ» του Γκέτε θα δούμε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, με πρωταγωνιστές τους Ακύλλα Καραζήση, Θεοδώρα Τζήμου, Εύη Σαουλίδου.
• Η πρεμιέρα του καινούργιου Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά θα γίνει με την «Οπερα της πεντάρας» του Μπρεχτ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.
• Ακόμα ένας Μπρεχτ στο ρεπερτόριο και του ΚΘΒΕ: Η «Ανοδος και η πτώση του Αρτούρο Ούι» σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους.
• Το «Mistero Buffo», που κατέκτησε πέρσι το κοινό, έρχεται ανανεωμένο με καινούργιες ιστορίες του Ντάριο Φο στο Θησείο. Στη συνέχεια ο Θωμάς Μοσχόπουλος θα ανεβάσει τον «Ρινόκερο» του Ευγένιου Ιονέσκο με τον Μανώλη Μαυροματάκη στον ρόλο του Μπερανζέ.
• Το Ακροπόλ θα παρουσιάζει εναλλάξ με τον Αλμοδόβαρ τον «Εμπορο της Βενετίας» του Σέξπιρ σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, με τους Νικήτα Τσακίρογλου, Λάζαρο Γεωργακόπουλο, Μαρία Σκουλά.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=117612
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε