- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ψαρεύοντας πληροφορίες
22/09/13 Nησίδες
Σε μια εποχή που οι πολιτικοί επικοινωνούν με τους ψηφοφόρους τους μέσω twitter και ο Πάπας ο ίδιος ποστάρει φωτογραφίες, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος ότι «there is no business like Ε- business». Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για μια εφαρμογή που ανιχνεύει καθημερινά τι αναζητούν και τι πιστεύουν κάποιοι από εκείνους που σερφάρουν στο Iντερνετ
→5.000.000 χρήστες σε 230 εφαρμογές μετράει η ελληνική εταιρεία
Τέσσερις φίλοι έκαναν την ιδέα τους, με φόντο τα έξυπνα τηλέφωνα, μια επικερδή επιχείρηση
Της Σοφίας Λιλίτση
Μια σκηνή που φαντάζει σχεδόν κινηματογραφική. Τέσσερις φίλοι με προϋπηρεσία και σπουδές στην πληροφορική, τις νέες τεχνολογίες, το web design και άλλα τέτοια –ο Ζήσης Μπέλλας, ο Αντρέας Βούρκος, ο Γιάννης Παπαδάκης και ο Γιάννης Ζαούδης– που συναντιούνται τον Νοέμβριο του 2012 και μοιράζονται το κοινό τους όνειρο: να φτιάξουν ένα προϊόν που θα βοηθάει άλλα προϊόντα, χρησιμοποιώντας τα smartphones τους και μόνο.
Κάπως έτσι ξεκίνησε η δημιουργία της πρωτοποριακής πλατφόρμας έρευνας που βαφτίστηκε με το ευρηματικό όνομα Ρollfish (κάτι ανάμεσα στο «ψαρεύω» και το «δημοσκόπηση») και η οποία πέντε μήνες αργότερα απέκτησε την τελική της υπόσταση και μορφή. Τι είναι όμως το Pollfish και πώς λειτουργεί; «Πρόκειται για μια πλατφόρμα-εργαλείο έρευνας, η οποία στην πράξη ενσωματώνεται μέσα σε άλλες εφαρμογές» μας εξηγεί ο Ζήσης Μπέλλας. «Φανταστείτε πως υπάρχει ένας developer που έχει μια διαθέσιμη εφαρμογή και θέλει να κάνει μια έρευνα για να μάθει κάποια πράγματα για το προϊόν ή την υπηρεσία που διαθέτει. Για το προφίλ των αγοραστών του, για τις ανάγκες τους ή το shaping ενός προϊόντος. Το πρώτο βήμα είναι να μπει στο Pollfish και να κάνει μια δωρεάν εγγραφή. Στη συνέχεια να φτιάξει το ερωτηματολόγιο που θέλει για τον σκοπό που το θέλει ώστε το Pollfish να επιλέξει το κοινό το οποίο χρειάζεται για να λάβει απαντήσεις». Ενα παράδειγμα: «Μπορεί μια αυτοκινητοβιομηχανία να θέλει να μάθει μόνο από αντρικό κοινό ηλικίας 35-45 που μένουν στη Θεσσαλονίκη τη γνώμη τους για ένα νέο μοντέλο που κυκλοφόρησε. Το Pollfish, έχοντας εντοπίσει –μέσα από τις ήδη υπάρχουσες εφαρμογές τηλεφώνων– τους χρήστες που ανταποκρίνονται στις τεθείσες προδιαγραφές, συγκεντρώνει το κοινό, στέλνει τα ερωτηματολόγια και στη συνέχεια, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, επιστρέφει τις απαντήσεις από το επιλεγμένο κοινό στον πελάτη που του είχε ζητήσει την έρευνα».
Πρόκειται, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, για μια έρευνα στοχευμένη σε ό,τι αφορά την ηλικία, τον τόπο διαμονής, τον τομέα επαγγελματικής δραστηριότητας. Κάτι σαν απάντηση στις προσευχές κάθε καλού marketer. «Συνεργαζόμενο με τους δημιουργούς εφαρμογών (apps) για smartphones, το Pollfish έχει τη δυνατότητα να ενσωματώνεται ως πλατφόρμα σε κάθε εφαρμογή αποκτώντας πρόσβαση στους χρήστες της. Ετσι, όταν κάποια στιγμή δημιουργηθεί ένα ερωτηματολόγιο για χρήστες που αντιστοιχούν στα κριτήρια, η ομάδα του Pollfish στέλνει το ερωτηματολόγιο στους χρήστες smartphones που περιηγούνται ήδη σε αυτή την εφαρμογή.
Οσοι χρήστες ολοκληρώσουν την έρευνα διεκδικούν μέσω κλήρωσης πλούσια δώρα, ενώ οι δημιουργοί των εφαρμογών έχουν τρόπο να αυξήσουν τα έσοδά τους, καθώς το Pollfish τους προσφέρει ένα ποσοστό από τα έσοδα κάθε έρευνας, κάτι που με δυσκολία θα κέρδιζαν από τις διαφημίσεις που εμφανίζονται μέσα στις εφαρμογές». Τo χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση κάθε έρευνας εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το περιεχόμενό της. Ως αυτή την ώρα, η ομάδα του Pollfish μετράει ήδη 5 εκατομμύρια χρήστες και περίπου 230 εφαρμογές από διάφορους τομείς όπως fun games, οδηγοί πόλεων και ταξιδιωτικά apps, ειδήσεις, καιρός, διατροφή, υγεία, μουσική, σπορ, lifestyle. Και μέχρι αυτή τη στιγμή η ελληνική start up εταιρεία αποτελεί… μονοπώλιο στο πεδίο της έρευνας μέσω smartphones.
«Το Iντερνετ είναι μια τεράστια αγορά που σου ανοίγει νέους δρόμους επιτρέποντάς σου να γίνεις επιχειρηματίας χωρίς τρελό κεφάλαιο –στο κάτω κάτω επιχειρηματικότητα δεν είναι μόνο… τα καφέ» ξεσπαθώνει ο Ζήσης Μπέλλας. «Το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι στην περίπτωση των e-business είναι τεράστιο. Το ίδιο βέβαια και ο ανταγωνισμός. Ομως υπάρχει χώρος για όλους αν είσαι δημιουργικός και δουλεύεις, αν μπορείς να εξασφαλίσεις οικονομία πραγματική και αν οι υπηρεσίες που προσφέρεις μπορούν να αποδώσουν γρήγορα και ποιοτικά.
Στην Ελλάδα δυστυχώς είναι ακόμη κυρίαρχη η νοοτροπία τού θέλω να βολευτώ σε μια δουλειά ή να γίνω αμέσως στέλεχος. Δεν λείπει η τεχνολογική γνώση αλλά η ιντερνετική επιχειρηματική κουλτούρα – για να τα λέμε μάλιστα όλα, το Pollfish δεν θα μπορούσε καν να υλοποιηθεί αν έλειπε το έμπρακτο ενδιαφέρον που έδειξαν κάποιοι Ελληνες επενδυτές».
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Δύο ημέρες μετά τη βομβιστική επίθεση στη Βοστόνη
Η έρευνα σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στη Βοστόνη ολοκληρώθηκε σε δύο μέρες, σε δείγμα χρηστών οι οποίοι ήταν μόνιμοι κάτοικοι Βοστόνης (γυναίκες 55%, άντρες 45%). Οπως έδειξε η έρευνα, επτά στους δέκα είχαν την αίσθηση πως όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας είχαν παρθεί, ενώ αντίστοιχα το 70% ήταν σίγουρο ότι όποιος ήταν υπεύθυνος για το χτύπημα θα βρεθεί και θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.
Αγοράζοντας tablet
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 500 διαφορετικούς χρήστες smartphones οι οποίοι ρωτήθηκαν για τα tablets, ποιο εξ αυτών θα αγόραζαν αν είχαν χρήματα, τι συσκευή χρησιμοποιούν τώρα. Τι προτιμούν οι άντρες και τι οι γυναίκες. Το μέγεθος μετράει; Τα αποτελέσματα μετά από 5 ημέρες έδειξαν ότι 6/10 γυναίκες θέλουν Ipad tablet, ενώ 6/10 άντρες θέλουν Android tablet.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=117631
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε