- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Προτείνουν «ελευθέρας» σε ανέργους και χαμηλόμισθους

23/09/13 ΕΛΛΑΔΑ

«Θα αυξήσει το αίσθημα δικαιοσύνης και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά προγράμματα, τα οποία οι αρμόδιοι δεν έχουν καν ερευνήσει!

 

Η καθιέρωση «ελευθέρας» σε ανέργους και χαμηλόμισθους είναι το καλύτερο όπλο κατά της λαθρεπιβίβασης, που θα συμβάλει στη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων των συγκοινωνιακών φορέων! Η εισιτηριοδιαφυγή υπολογίζεται στο 15%, με τις σταθερές συγκοινωνίες να αποτελούν το 5% και τις οδικές το 15%. Η ειδική κάρτα γι’ αυτές τις κατηγορίες πληθυσμού, σύμφωνα με τους συγκοινωνιολόγους, είναι ένα μέτρο που θα κάνει τους ελέγχους ευκολότερους και αποτελεσματικότερους, θα αυξήσει το αίσθημα της δικαιοσύνης στους πολίτες και το σπουδαιότερο, μπορεί να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά προγράμματα, τα οποία οι αρμόδιοι δεν έχουν καν ερευνήσει!

 

Οι έλεγχοι είχαν ξεκινήσει πανηγυρικά πριν από ένα χρόνο, με τους αρμόδιους να «χρυσώνουν το χάπι» και να ενημερώνουν τους επιβάτες ότι αν πληρώνουν το εισιτήριό τους θα αποφύγουν τη νέα αύξηση τιμών. Οι ίδιοι όμως υπολόγιζαν το έλλειμμα σε 27-35 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι δύσκολο να καλυφθεί ακόμη και σε καλές εποχές. Στον ένα χρόνο από την εφαρμογή του μέτρου τα έσοδα από τα πρόστιμα έφτασαν τα 3 εκατ. ευρώ.

 

Εχει επίσης σημασία ότι, με βάση τα τελευταία στοιχεία, τον Ιούλιο στις οδικές συγκοινωνίες είχαν κοπεί 1.500 πρόστιμα ενώ σε μετρό και Ηλεκτρικό πάνω από 6.000, όταν οι λαθρεπιβάτες είναι τριπλάσιοι στην πρώτη κατηγορία. Ενας άλλος τομέας που προκαλεί απώλεια εσόδων είναι τα πλαστά εισιτήρια, που με βάση τους ελέγχους υπολογίζεται ότι φτάνουν το 10%. Η μία πηγή είναι τα εισιτήρια που τυπώνονται με νόμιμο χαρτί και διοχετεύονται με άγνωστες διαδικασίες στα γκισέ. Μόλις τον περασμένο μήνα ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών όρισε επιτροπή που θα ελέγχει κάθε στάδιο και θα φέρει ευθύνη ακόμη και για τα κακέκτυπα. Η δεύτερη πηγή είναι τα «ξυσμένα». Πρόκειται για ακυρωμένα εισιτήρια στα οποία έχει σβηστεί η στάμπα ακύρωσης και χρησιμοποιούνται ξανά.

 

Χ.ΤΖ.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=118524