- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Οι sugar daddies και οι χορηγίες

24/09/13 ΚΟΣΜΟΣ

Γνωριμίες μέσω ιστότοπου για «υποτροφίες» με σεξουαλικά ανταλλάγματα

 

Της Χριστίνας Πάντζου

 

[1]Είναι μεσήλικες, εύποροι, μοναχικοί και αναζητούν μια όμορφη φοιτήτρια για να ξοδέψουν τα λεφτά τους. Εμφανίζονται ως ευεργέτες και μέντορες και σε αντάλλαγμα τα κορίτσια εκφράζουν την «ευγνωμοσύνη» τους με σεξουαλικές χάρες: τους συνοδεύσουν σε δείπνα και εκδρομές κι αν είναι υπάκουες και «δεκτικές» στις σεξουαλικές απαιτήσεις τους, μπορεί να τους εξασφαλίσουν και τα έξοδα των διδάκτρων τους. Τους αποκαλούν «sugar daddies» και είναι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια αυτοί οι οποίοι, σύμφωνα με την Daily Beast, έχουν εγγραφεί στον ιστότοπο ηλεκτρονικών συνοικεσίων SeekingArrangement.

 

Στα προφίλ τους οι προθέσεις τους παρατίθενται μασκαρεμένες με αναλύσεις περί κρίσης, όπως εκείνη ενός μάνατζερ χρηματιστηριακής εταιρείας που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 500.000 δολάρια και γράφει: «Με το κόστος των πανεπιστημιακών διδάκτρων τόσο ψηλά, πώς θα τα καταφέρουν οι φοιτήτριες που αναγκάζονται να παίρνουν δάνεια, τα οποία ίσως δεν μπορέσουν να αποπληρώσουν; Εγώ είμαι εδώ για να βοηθήσω». Αλλωστε, ο ίδιος ο ιστότοπος προπαγανδίζει τη «φιλάνθρωπη δράση» του αλλά και τον θετικό ρόλο αυτών των «υποτροφιών» με κείμενα όπως: «Οι γυναίκες κατέχουν το 60% των πανεπιστημιακών τίτλων και αποθαρρύνονται λιγότερο από τους άντρες από τις οικονομικές δυσχέρειες. Δεν υπάρχει τίποτε κακό στο να αποφασίσουν να ζητήσουν βοήθεια. Είναι σαφές ότι περισσότερες φοιτήτριες βρίσκουν πηγές για να επιτύχουν τον απώτερο σκοπό τους: ένα πανεπιστημιακό πτυχίο».

 

Ο ιδρυτής του Seeking- Arrangements, Μπράντον Γουέιντ, λέει πως στον ιστότοπό του οι φοιτήτριες αποτελούν το 44% των περίφημων «sugar babies», ευφημισμός για κοπέλες που ξέρουν και βάζουν το χέρι τους βαθιά στην τσέπη των «ευεργετών» τους αποσπώντας τους έως και 3.000 δολάρια τον μήνα.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, από το 2006 που εγκαινίασε την «κοινωνική υπηρεσία» του ο αριθμός των φοιτητριών έχει αυξηθεί κατακόρυφα «λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της τιμής των διδάκτρων», όπως υποτίθεται ότι επιβεβαιώνει «έρευνα» που έκαναν υπάλληλοί του και η οποία έδειξε, π.χ., ότι στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα το 60% των φοιτητριών δεν απορρίπτει την πιθανότητα να αποκτήσει «χορηγό», στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το 63% και στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια το 48%.

 

Στον κατάλογο των 20 Top Πανεπιστημίων σε sugar babies εκείνο της Νέας Υόρκης έρχεται δεύτερο μετά της, κατά τα άλλα, συντηρητικής Γεωργίας, όπου παρατηρήθηκε αύξηση 61% από τις αρχές του χρόνου και από 543 οι φοιτήτριες μέλη του ιστότοπου έφτασαν τις 861.

 

Ο Γουέιντ επιχειρεί να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα και στήνει με ψευδοαναλύσεις τον μύθο πως οι άντρες φαντασιώνονται ότι συντρέχουν απελπισμένες γυναίκες που ψάχνουν για χρήματα όχι γιατί είναι πόρνες αλλά γιατί είναι αθώες υπάρξεις σε κατάσταση ανάγκης, έστω κι αν η «αγάπη» τους είναι προς πώληση. Είναι γι’ αυτό λιγότερο αξιολύπητοι εκείνοι, εκείνες ή η ίδια η πρακτική;

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Η Αγγελος του Κονγκό

 

Προσφέρει κατάρτιση και δεξιότητες για γυναίκες που έχασαν τα πάντα

 

η αγγκελος του κονγκο [2]Ανοιξε ένα παράθυρο ελπίδας, πίστης και αισιοδοξίας σε γυναίκες και κορίτσια που η εμφύλια σύρραξη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ανάγκασε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους διωκόμενες, κακοποιημένες, βιασμένες, βασανισμένες. Ιδρυσε το Κέντρο Επανένταξης και Ανάπτυξης προσφέροντας σε αυτές τις γυναίκες που έχασαν τα πάντα κατάρτιση και δεξιότητες, μια προοπτική και μια ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον. Η 46χρονη καθολική καλόγρια αδελφή Αντζελίκ Ναμάικα για την εμπνευσμένη της δράση τιμήθηκε με το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

 

Οι γυναίκες έχουν υπάρξει τα πρώτα θύματα της λυσσαλέας μάχης των ενόπλων του Αντιστασιακού Στρατού του Κυρίου (LRA) για να ελέγξουν τη βορειανατολική ζώνη της Λ.Δ. του Κονγκό: βία και κτηνωδία, απαγωγές και στρατολόγηση ανηλίκων, σεξουαλική σκλαβιά και βιασμοί, βασανιστήρια, ακρωτηριασμοί και εκτελέσεις είναι μόνο μερικά από τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν οδηγήσει περισσότερους από 320.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, να εκτοπιστούν για να δραπετεύσουν από τη φρίκη. «Οταν τις βλέπω να βγαίνουν από τους θάμνους, ο τρόμος από όσα έχουν υποστεί από τον LRA έχει αποτυπωθεί στο βλέμμα τους», λέει η αδελφή Αντζελίκ, που με ένα ποδήλατο πηγαίνει στις πιο απόμακρες περιοχές για να εντοπίσει εκτοπισμένες γυναίκες. «Κι όταν έπειτα από κάποιο διάστημα που έρχονται στο Κέντρο και παρακολουθούν μαθήματα, τις ακούω να ζητούν ένα συγκεκριμένο σεμινάριο, να επιλέγουν δεξιότητες που θα τις βοηθήσουν να σταθούν στα πόδια τους και τις βλέπω να χαμογελούν, νιώθω ότι η δουλειά που κάνουμε είναι πράγματι σημαντική».

 

Τα 100.000 δολάρια που συνοδεύουν το Βραβείο θα ενισχύσουν το έργο του Κέντρου Επανένταξης και Ανάπτυξης, που έως σήμερα έχει συνδράμει περισσότερες από 2.000 γυναίκες και κορίτσια, θύματα της θηριωδίας του LRA.

 

Η «Μητέρα μας», όπως είναι γνωστή στην περιοχή, υπήρξε και η ίδια θύμα εκτοπισμού το 2009 μεταμορφώνοντας την τραυματική εμπειρία της σε θετική δράση και αποδεικνύοντας ότι ακόμη και ένας μόνο άνθρωπος μπορεί να κάνει μια τεράστια διαφορά στη ζωή πλασμάτων συντετριμμένων από τον πόλεμο. «Είναι μια πραγματική ηρωίδα του ανθρωπισμού», δήλωσε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, ανακοινώνοντας τη βράβευσή της, που θα γίνει σε επίσημη τελετή στη Γενεύη στις 30 Σεπτεμβρίου.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Γυναίκες και κοινωνικά δίκτυα

 

γυναικες και κοινωνικα δικτυα [3]Η χρήση των κοινωνικών μίντια αυξάνει με ραγδαίους ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος πως πριν από πέντε χρόνια μόνο το 29% των ενηλίκων σέρφαρε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ενώ σήμερα το ποσοστό έχει εκτοξευθεί στο 72%, με τις γυναίκες να κατέχουν τα πρωτεία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Ερευνών Pew.

 

Οι γυναίκες, που θεωρούνται εξαιρετικά προικισμένες σε κοινωνικές δεξιότητες και επικοινωνία, έχουν υπάρξει πυλώνες των social media συμβάλλοντας καταλυτικά στην ανάπτυξή τους. Στις εννέα από τις δέκα έρευνες που διεξήγαγε το Κέντρο Pew από τον Δεκέμβριο του 2009 έως τον αντίστοιχο μήνα του 2012, οι γυναίκες χρήστριες του ίντερνετ χρησιμοποίησαν περισσότερο τα κοινωνικά μίντια από τους άντρες.

 

Κατά την περίοδο αυτή, η αναλογία γυναικών που χρησιμοποίησε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ήταν δέκα μονάδες μεγαλύτερη από εκείνη των ανδρών. Σήμερα πλέον, το 74% των γυναικών που χρησιμοποιούν το ίντερνετ μπαίνουν σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, έστω και με διαφορετικό βαθμό χρήσης καθεμίας από αυτές.

 

Ανάμεσα στους χρήστες ίντερνετ, οι γυναίκες περισσότερο από τους άντρες χρησιμοποιούν τα facebook, Pinterest και Instagram, με το Pinterest να κατέχει τα πρωτεία στη διαφορά χρήσης, καθώς από τις γυναίκες που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο 25% μπαίνει σε αυτό έναντι μόλις 5% των ανδρών. Ακολουθεί το Facebook που χρησιμοποιούν το 72% των γυναικών έναντι του 62% των ανδρών και έπεται το Instagram που χρησιμοποιείται από το 16% των γυναικών έναντι του 10% των ανδρών.

 

Σχεδόν ίσο ποσοστό ανδρών και γυναικών χρησιμοποιούν τα twitter και Tumblr, ενώ το Reddit είναι το μόνο όπου οι άντρες χρήστες είναι περισσότεροι από τις γυναίκες. Επιβεβαιώνεται έτσι, γράφει η έρευνα, πως στις γυναίκες αρέσει το «like» και ιδίως το «share» περισσότερο από τους άνδρες, οι οποίοι ωστόσο δεν υπολείπονται καθόλου σε διάθεση κουτσομπολιού από τις γυναίκες.

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=119081