- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Για πρώτη φορά κλείνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών

24/09/13 ΕΛΛΑΔΑ

Εν αναμονή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, την οποία θα προσβάλουν με ασφαλιστικά μέτρα και θα προσφύγουν στο ΣτΕ, τα ΑΕΙ, το ένα μετά το άλλο, βάζουν συμβολικό λουκέτο

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

[1]«Το Πανεπιστήμιο είναι κλειστό». Από σήμερα θα μπορούσε να κρέμεται στις πύλες του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για πρώτη φορά από ιδρύσεώς του και εν καιρώ ειρήνης, το κορυφαίο Ανώτατο Ιδρυμα της χώρας δηλώνει πλήρη αδυναμία και οδηγείται στην ιστορική απόφαση αναστολής της λειτουργίας του καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την υπονόμευση της ανώτατης εκπαίδευσης και την περιθωριοποίησή του. Στον ίδιο βηματισμό και τα άλλα μεγάλα πανεπιστήμια, που συνεχίζουν τα συμβολικά λουκέτα, ενώ το ένα μετά το άλλο προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις εκδοθεί η ΚΥΑ θα την προσβάλουν με ασφαλιστικά μέτρα και εν συνεχεία στο ΣτΕ.

 

Οι δονήσεις από την κρίση που προκάλεσε η επιδρομή της διαθεσιμότητας στα Ιδρύματα γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες. Εμπροσθοφυλακή στο μεγάλο μέτωπο της αντίδρασης, οι απειλούμενοι εργαζόμενοι που κλιμακώνουν με συνέχιση της απεργίας τους.

 

«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξαναγκάζεται χωρίς τη θέλησή του σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγής εξετάσεων, ορκωμοσίας πτυχιούχων και, γενικώς, κάθε άλλης ακαδημαϊκής λειτουργίας και παροχής κοινωνικού έργου, καθώς και ανταπόκρισης στις διεθνείς υποχρεώσεις του». Με αυτή τη φράση, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών σηματοδοτεί τις εξελίξεις, προβαίνοντας μάλιστα σε σκληρές καταγγελίες. Αναφέρεται σε «ακατάληπτη επιμονή» των υπουργείων Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς και σε «αστοιχείωτους λογιστικούς υπολογισμούς και λογικά άλματα που δεν αρμόζουν σε υπεύθυνους φορείς ευνομούμενης πολιτείας και πλήρη αδιαφάνεια». Σημειώνεται ότι το ΕΚΠΑ μαζί με το ΕΜΠ υφίστανται τη μεγαλύτερη απώλεια σε προσωπικό.

 

«Τα πανεπιστήμια της χώρας, στο ενδεχόμενο που θα εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας, θα βρεθούν σε ολοκληρωτική αδυναμία ακαδημαϊκής λειτουργίας και θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη» ανακοίνωσε, χθες, το διευρυμένο Συντονιστικό της Συνόδου, που συνεκλήθη εκτάκτως και επικεντρώθηκε στα ένδικα μέσα που πρόκειται να ακολουθήσουν. Οπως έχει ήδη αποφασιστεί από τη Σύνοδο και -έχει ήδη αναφέρει η «Εφ.Συν.»- δύο είναι οι βασικοί άξονες της προσφυγής στα δικαστήρια: η προσβολή της αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων και η μη τήρηση της συνταγματικής υποχρέωσης της πολιτείας για την παροχή πόρων, μέσων και προσωπικού στα ΑΕΙ. Με νέα πενθήμερη συνεχίζουν την απεργιακή τους κινητοποίηση τα μέλη ΔΕΠ του ΕΜΠ.

 

«Πρόκειται για πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και όχι εξαναγκασμό της τρόικας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντηση με το προεδρείο της Συνόδου. Χαρακτηρίζοντας τη διαθεσιμότητα «ολομέτωπη επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο», κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση του βάζει λουκέτο και δεσμεύτηκε ότι θα δώσει μάχη μέσα κι έξω από τη Βουλή.

 

Την αντίθεσή του στη διαθεσιμότητα εξέφρασε και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με τον οποίο είχαν νωρίτερα συνάντηση οι πρυτάνεις. «Να μην υπάρξει καμία απόλυση. Θα πρέπει να προσληφθεί και διδακτικό προσωπικό» δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας. Για αποσύνδεση της κινητικότητας από τις απολύσεις μίλησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι στηρίζει το μέτρο της κινητικότητας «που αποβλέπει στην ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού».

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Καταλήψεις σε 39 σχολεία

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Μετά τους καθηγητές, στον χορό των κινητοποιήσεων και οι μαθητές. Υπό κατάληψη από χθες 39 γυμνάσια και λύκεια της Θεσσαλονίκης, ενάντια στη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών, για αύξηση της σχολικής χρηματοδότησης και άλλα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την παιδεία. Οι μαθητές κατέλαβαν 27 σχολεία της δυτικής και 12 της ανατολικής Θεσσαλονίκης, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες μέρες. Καταλήψεις όμως ξεκίνησαν και σε άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Στον Νομό Πέλλας δεν λειτούργησε ένα σχολείο, στον Νομό Σερρών άλλο ένα και στον Νομό Κιλκίς δύο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Τα αιτήματα που προβάλλουν οι μαθητές αφορούν τους ίδιους αλλά και τους καθηγητές τους. Ανάμεσα σε αυτά, η αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία, η επαναφορά της ενισχυτικής διδασκαλίας, το πρόγραμμα του νέου λυκείου στο οποίο αντιδρούν, η κατάργηση ειδικοτήτων της τεχνικής εκπαίδευσης και η διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών.

 

Στο μεταξύ, χθες, ακόμη μια μέρα βγήκαν στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί, πραγματοποιώντας πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στο πλαίσιο των απεργιακών τους κινητοποιήσεων. Οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου και μία ώρα αργότερα ξεκίνησε η πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

 

«Ο αγώνας μας είναι δίκαιος διότι αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου», δήλωσε ο πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Νίκος Αγαθαγγέλου, ενώ ο πρόεδρος της Γ΄ ΕΛΜΕ, Τριαντάφυλλος Τρανός, κατήγγειλε την «οικονομική εξουθένωση των εκπαιδευτικών από τη μνημονιακή κυβέρνηση».

 

Νίκος Φωτόπουλος

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=119097