- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Μπήκε και η τρόικα στο… κουβάρι
24/09/13 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
[1]Μυστήριο, παρασκήνιο, νομικά προβλήματα, αντιδράσεις και διαφωνίες ανάμεσα σε Cosco-ΟΛΠ-κυβέρνηση-Ευρωπαϊκή Επιτροπή-τρόικα περιλαμβάνονται στις διαπραγματεύσεις, τόσο για τη συμφωνία Κινέζων-ΟΛΠ σχετικά με τη νέα επένδυσή τους στο λιμάνι του Πειραιά όσο και για τον τρόπο ιδιωτικοποίησής του. Ενα σίριαλ που ξεκίνησε περίπου στα τέλη Ιουνίου, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από πολλούς υπουργούς της κυβέρνησης, το διαφήμισε πολύ καλά, τόσο με την παρουσία του στα εγκαίνια της μισοτελειωμένης προβλήτας ΙΙΙ της Cosco στο Ν. Ικόνιο όσο και με τις εξαγγελίες του για τη νέα επένδυση των Κινέζων στο δυτικό μέρος, η οποία, όπως είχε πει, θα φέρει την ανάπτυξη στον Πειραιά και χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Στην πορεία όμως προέκυψαν δεκάδες προβλήματα που προφανώς η κυβέρνηση δεν τα είχε συνυπολογίσει, καθώς ΟΛΠ και Cosco δυσκολεύονται να συμφωνήσουν αφού τα συμφέροντά τους είναι αντικρουόμενα, ενώ από την άλλη, η παρέμβαση της Ε.Ε., με τα 23 ερωτήματα στα οποία ζητά απαντήσεις από την κυβέρνηση, δημιουργεί και νέα εμπλοκή. Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, οι εκπρόσωποι της τρόικας που βρίσκονται στη χώρα μας ζητούν και αυτοί διευκρινίσεις για τον «φιλικό διακανονισμό», καθώς οι πληροφορίες λένε ότι είναι αντίθετοι με αυτόν.
Χθες συναντήθηκαν με τον γ.γ. του ΥΝΑ, Θ. Μπούσιο, και με άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου και ανάμεσα στα άλλα θέματα (ακτοπλοΐα, ναυτεργασία κ.ά.) ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν για την πορεία της αξιοποίησης του λιμανιού του Πειραιά, ζητώντας παράλληλα να επισπευστεί η δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων που θα αναλάβει την εποπτεία του λιμενικού συστήματος. Την Πέμπτη αναμένεται να συναντηθούν και με τον υπουργό Ναυτιλίας.
Την ίδια ώρα σε αναμονή βρισκόταν -τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ- ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, προκειμένου να παραλάβει τα στοιχεία από τη ΣΕΠ (Cosco) και τον ΟΛΠ για τον «φιλικό διακανονισμό» που υπέγραψαν στις 30 Αυγούστου, έτσι ώστε να συντάξει τις απαντήσεις στα 23 ερωτήματα που θέτει η Ε.Ε. και να τις αποστείλει στις Βρυξέλλες.
Για να δώσει την έγκριση για τη συμφωνία των δύο πλευρών, η Ε.Ε. ζητά να λάβει απαντήσεις για νομικά και τεχνικά θέματα, όπως αν η νέα επένδυση της Cosco αποτελεί επέκταση της υπάρχουσας σύμβασης παραχώρησης, για την αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος, όπως επίσης και για τα κέρδη που θα αποφέρει η νέα επένδυση τόσο στην Cosco όσο και στον ΟΛΠ.
Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι ενώ η συμφωνία ανάμεσα στη ΣΕΠ (Cosco) και τον ΟΛΠ υπογράφηκε στις 30 Αυγούστου 2013, τα 23 ερωτήματα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστάλησαν ένα μήνα πριν από την υπογραφή του πρακτικού, δηλαδή την 1η Ιουλίου 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές είχαν στείλει εν αγνοία του ΟΛΠ και του ΤΑΙΠΕΔ προσχέδια τροποποιήσεων στα ευρωπαϊκά όργανα. Να σημειωθεί ότι οι συζητήσεις ανάμεσα σε ΣΕΠ και ΟΛΠ ξεκίνησαν στις 27 Ιουνίου, ενώ στις 25 Ιουλίου, μετά από εμπλοκή που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις, ο ΟΛΠ ζήτησε και πήρε παράταση για έναν μήνα μέχρι τις 29 Αυγούστου. Στις 30 υπογράφηκε τελικά το πρακτικό.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=119109
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε