- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ο υπουργός που ξέρει να… απολύει

25/09/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μπράβο της τρόικας πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού πέτυχε να εντάξει 12.500 υπαλλήλους στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας σε σύντομο χρονικό διάστημα

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

κυριακος μητσοτακης [1]Τα «εύσημα» των εκπροσώπων της τρόικας έλαβε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή, σχετικά σύντομη, συνάντηση των δύο πλευρών.

 

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του κυβερνητικού προγράμματος διαθεσιμότητας σε μόλις δύο μήνες άφησε το περιθώριο στον υπουργό να θέσει, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, το αίτημα για δίμηνη παράταση στον χρόνο ολοκλήρωσης του επόμενου «κύματος» της διαθεσιμότητας.

 

Οι απόψεις των εκπροσώπων των δανειστών επί του θέματος θα εκφραστούν στη δεύτερη συνάντηση που θα έχουν οι δύο πλευρές, την ερχόμενη Παρασκευή στις 15.00. Την ίδια μέρα θα συζητηθεί αναλυτικότερα και η προέλευση των υπαλλήλων που θα συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των 4.000 απολύσεων για το τρέχον έτος.

 

Διευκρινίσεις

 

Επίσης, αναμένεται να διευκρινιστεί εάν η τρόικα δεχτεί να προσμετρηθεί στον συνολικό αριθμό των απολύσεων η απομάκρυνση των 6.000 υπαλλήλων που υπηρετούν σε φορείς του Δημοσίου, με προσωρινές διαταγές. Σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις η τρόικα είχε απορρίψει ένα αντίστοιχο ενδεχόμενο. Υπενθυμίζεται πως οι εν λόγω υποθέσεις αναμένεται να εκδικαστούν τους προσεχείς μήνες.

 

Ενδεχόμενη έγκριση παράτασης αποκλείει εκ των πραγμάτων νέα εφαρμογή οριζόντιων μέτρων, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 

Η τρόικα φέρεται να αντιλαμβάνεται πως μπορούν να επιτευχθούν οι όποιοι «ποσοτικοί» στόχοι στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, οπότε η ελληνική πλευρά επιθυμεί να πιέσει και για την επίτευξη «ποιοτικών» στόχων.

 

Εχοντας πετύχει να εντάξει 12.500 υπαλλήλους στο «ταμείο ανεργίας του Δημοσίου» σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται πλέον ως «αξιόπιστος συνομιλητής» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς ανταποκρίνεται, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, χωρίς καθυστερήσεις στις υποχρεώσεις που καλείται να τηρήσει η κυβέρνηση.

 

Το «αγκάθι» που αφορούσε την «κινητικότητα» στον δημόσιο τομέα έχει βγει, ανακουφίζοντας τόσο την ελληνική, όσο και την πλευρά των δανειστών. Το «ταμπού» της μονιμότητας έχει «σπάσει» στον δημόσιο τομέα, ο οποίος μεταβαίνει σε μια νέα εποχή, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τις επισφαλείς μορφές εργασίας.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=119911