- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
«Δεν τα κάναμε θάλασσα στην Ελλάδα»
26/09/13 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καθυστερήσαμε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για να προλάβει να οχυρωθεί η υπόλοιπη ευρωζώνη», υποστηρίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
Του Μπάμπη Μιχάλη
[1]Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «δεν τα έκανε θάλασσα» στην περίπτωση της Ελλάδας, υποστήριξε η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους καθυστέρησε προκειμένου να προλάβει να οχυρωθεί η υπόλοιπη ευρωζώνη.
Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN, η επικεφαλής του Ταμείου ισχυρίστηκε συγκεκριμένα ότι αν είχε δοθεί νωρίτερα η εντολή για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, υπήρχε μεγάλος κίνδυνος μετάστασης της κρίσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη.
Βέβαια, σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα τον περασμένο Ιούνιο, το ΔΝΤ είχε παραδεχτεί μια σειρά λαθών στη διάσωση της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, η έκθεση ανέφερε ότι το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας είχε στηριχθεί σε υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας και ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα από την άνοιξη του 2012. Η ίδια έκθεση κάρφωνε μάλιστα την Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζοντας ότι αυτή δεν διέθετε τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ομολογία
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, ομολόγησε λίγο αργότερα σε συνέντευξή του στη γαλλική κρατική ραδιοφωνία ότι χάθηκε χρόνος στην οικονομική διάσωση της Ελλάδας. «Θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι να επαναδιαπραγματευτούμε το χρέος στην αρχή, για να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει πιο εύκολα, αλλά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της εποχής εκείνης, οι συνθήκες δεν ήταν έτοιμες», υποστήριξε ο Μπλανσάρ. Η Λαγκάρντ αρνήθηκε από την πλευρά της το «mea culpa» του ΔΝΤ, ότι υπήρξε καθυστερημένη αντίδραση στη διαχείριση του χρέους της Ελλάδας και ότι το Ταμείο τα… θαλάσσωσε.
«Το ερώτημα ήταν πότε και πώς κόβεις το χέρι και με ποιον τρόπο σταματάς τη μόλυνση προκειμένου να μην καταρρεύσει το όλο σύστημα» είπε. Η επιλογή που κάναμε, πρόσθεσε, ήταν να χτίσουν οι Ευρωπαίοι ένα τείχος προστασίας προτού γίνει κάποια δραστική κίνηση για το ελληνικό χρέος.
«Εκ των υστέρων, ναι, θα ήταν καλύτερα να το είχαμε προτείνει (την αναδιάρθρωση) νωρίτερα, όμως αυτό θα οδηγούσε πιθανώς σε μια τεράστια έκθεση για ολόκληρη την ευρωζώνη», κατέληξε.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=120598
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε