- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Κεντροαριστερά διλήμματα

26/09/13 ΚΟΣΜΟΣ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ H Αριστερά του SPD δεν θέλει «μεγάλο συνασπισμό» και πιέζει για κομματικό δημοψήφισμα, ενώ το Die Linke πιέζει ώστε η κεντροαριστερή πλειοψηφία να καθυστερήσει μια κυβέρνηση Μέρκελ

 

Της Ελλης Πάνου

 

[1]Ο χρόνος πιέζει, τα παζάρια έχουν ήδη αρχίσει και επειδή πολλές φορές τα κρίσιμα διλήμματα γεννούν ανταρσίες -και μάλιστα στην «κορυφή»- η Κεντροαριστερά στη Γερμανία προσπαθεί επειγόντως να ανασυνταχθεί, να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά από μια πιθανή συμμετοχή της στη νέα κυβέρνηση και να καθορίσει τη θέση της απέναντι σε μια XXL πλέον, Ανγκελα Μέρκελ και στις κρυφές της επιδιώξεις.

 

Στους Σοσιαλδημοκράτες -ουσιαστικά τη μοναδική βιώσιμη επιλογή για τη Μέρκελ- η προοπτική του μεγάλου συνασπισμού προκαλεί διχασμό και τριγμούς. Από τη Δευτέρα το βράδυ, η μεγαλύτερη περιφερειακή δύναμη του SPD, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις. «Δεν είναι δουλειά μας να βοηθήσουμε τους Χριστιανοδημοκράτες να παραμείνουν στην εξουσία… Η Δημοκρατία χρειάζεται και ισχυρή αντιπολίτευση», δήλωσε η πρωθυπουργός του κρατιδίου και μεγαλοστέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, Χανελόρε Κραφτ.

 

Και εν όψει του κομματικού συνεδρίου που έχει προγραμματιστεί για αύριο, η αριστερή πτέρυγα του κόμματος -όπως οργανώσεις του SPD στη Βαυαρία, τη Βάδη-Βιρτεμβέργη, το Βερολίνο και τη Βρέμη- ήδη έχει αρχίσει και φωνάζει για δημοψήφισμα μεταξύ των μελών, ενώ το Βρανδεμβούργο απλώς απορρίπτει κάθε σκέψη μεγάλου συνασπισμού. Εάν αποφασιστεί στο συνέδριο δημοψήφισμα, η ημερομηνία του θα πρέπει να ανακοινωθεί δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή του, το περιθώριο να στηθούν κάλπες είναι τρεις μήνες και για να είναι έγκυρο θα πρέπει να συμμετάσχει το 20% των 500.000 μελών του κόμματος. Το επιχείρημα των «αντιφρονούντων» είναι ότι θα πληρώσουν πάλι -όπως και το 2005- βαρύ τίμημα χωρίς στην ουσία κανένα όφελος. Δεν έχουν και πολλές ελπίδες άλλωστε -εκτιμά το Spiegel- να πετύχουν σχεδόν καμία από τις προεκλογικές εξαγγελίες τους: τα κοινωνικά επιδόματα θα μείνουν ως έχουν, το ίδιο και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, ενώ οι αμοιβές των εργαζομένων με «ελαστικές» συμβάσεις θα είναι εξίσου άθλιες και την επόμενη τετραετία. Ετσι, απομένει το μεγάλο ζητούμενο της προεκλογικής τους ατζέντας: η καθιέρωση ενιαίου κατώτατου μισθού. Και εκεί φαίνεται ότι ετοιμάζεται να κάνει τη ρελάνς του το αριστερό κόμμα.

 

Η συμπρόεδρος του Die Linke -γράφει το Spiegel- θέλει να χρησιμοποιήσει την πλειοψηφία των τριών κομμάτων Κεντροαριστεράς και Αριστεράς στη Βουλή για να δημιουργήσει νέα δεδομένα, καθυστερώντας όσο είναι δυνατόν τον σχηματισμό κυβέρνησης Μέρκελ. Παρότι Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι έχουν κατηγορηματικά απορρίψει συνεργασία με το αριστερό κόμμα, η Κάτια Κίπινγκ άνοιξε παράθυρο για συζήτηση, με καρότο τον ενιαίο κατώτατο μισθό.

 

Μιλώντας στην εφημερίδα Mitteldeutschen Zeitung είπε ότι το κόμμα της θα είναι σε θέση να καταθέσει σχετική πρόταση πριν από τις 22 Οκτωβρίου, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο το βρετανικό και ότι «περιμένει με ανυπομονησία τις προτάσεις του SPD και των Πρασίνων». Το Die Linke ζητά κατώτατο ημερομίσθιο 10 ευρώ. Τα άλλα δύο κεντροαριστερά κόμματα, 8,5 ευρώ. «Η Αριστερά είναι πρόθυμη να συζητήσει», είπε και το κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, Γκρεγκόρ Γκίζι, «οι Πράσινοι και το SPD είναι καλύτερα να αλλάξουν πολιτική και ανοίξουν διάλογο μαζί μας». Ωστόσο, έκανε σαφές ότι δεν θα είναι ουραγός σε ένα τέτοιο σενάριο και ότι θα δεχθεί να ψηφίσει Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο μόνον εάν μετέχει στην κυβέρνηση.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=120641