- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Παραγραφής ανάγνωσμα

27/09/13 ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Του Κωνσταντίνου Τσίμα

 

Ο,τι κι αν λένε οι νομικοί, στην Ελλάδα τα πάντα παραγράφονται- εκτός από τις φορολογικές υποθέσεις. Αντί των πέντε ετών που ορίζει ο σχετικός νόμος για την παραγραφή παλαιών υποθέσεων (που για διάφορους λόγους δεν κατάφερε να λύσει, να κλείσει ή να ρυθμίσει η Διοίκηση), έχουμε φτάσει να διατηρούνται με ετήσιες υπουργικές αποφάσεις ανοιχτές υποθέσεις ακόμη και 13(!) χρόνων, δηλαδή και του 2000. Προχθές γράφτηκε στα «ψιλά» των ειδικευμένων ιστοτόπων (λογιστών και φοροτεχνικών) ότι η τρόικα «πιέζει» και ενδεχομένως να μην επαναληφθεί και φέτος η προσφιλής στο υπουργείο τακτική επιμήκυνσης της μη παραγραφής.

 

Γιατί πιέζει η τρόικα; Απλούστατα, όλοι αυτοί οι ανοιχτοί φάκελοι περιέχουν και κάποια απίθανα φορολογικά πρόστιμα που μεγαλώνουν όσο περνάνε τα χρόνια και μένουν ανείσπρακτα και τα οποία το υπουργείο, όσο δεν εφαρμόζεται η παραγραφή, συνεχίζει να περιλαμβάνει στις καταστάσεις του «προς είσπραξη». Αλλο καπέλο αν οι εταιρείες έχουν κλείσει ή πτωχεύσει στο μεταξύ, αν οι φορολογούμενοι έχουν αποδημήσει εις τόπους χλοερούς, αν οι φάκελοι είναι στο σύνολό τους ελλιπείς και προβληματικοί. Το κράτος κοροϊδεύει (τον εαυτό του, την τρόικα, όλους μας) δηλώνοντας ότι «έχει λαμβάνειν». Ξέρουμε ποια είναι η συνήθης κατάληξη αυτής της στρεβλής πρακτικής: είτε νέοι φόροι είτε νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων, παροχών κ.λπ. ώστε να βρεθούν τα εξαρχής ανύπαρκτα προσδοκώμενα έσοδα.

 

Ειδικά για τις παροχές υγείας (ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης), μου γεννήθηκε σχετική απορία διαβάζοντας χθες στην εφημερίδα μας το ρεπορτάζ για τις δαπάνες ασθενείας των ασφαλιστικών ταμείων στο διάστημα 2000-2012. Φαίνεται, λοιπόν, πως όντως είχαμε μια «έκρηξη» δαπανών στο διάστημα 2004-2009, γεγονός που δεν μπορεί να αποδοθεί απλώς στις πράξεις ή παραλείψεις ενός ατόμου στην κορυφή του ΙΚΑ, αλλά σαφέστατα σε ευρύτατο «πάρτι» με συμμετέχοντες τους συνταγογραφούντες, τους ελέγχοντες, τα τμήματα προμηθειών των νοσοκομείων και πρωτίστως τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους προμηθευτές υλικών νοσηλείας. Αγνοώ πόσοι εκ των συμμετόχων στο πάρτι αυτό βρίσκονται στα χέρια ή έστω στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης. Πιθανολογώ ότι στην περίπτωσή τους εφαρμόζονται οι σχετικοί νόμοι περί παραγραφών των αδικημάτων και οι τυχόν δικογραφίες τίθενται στην… ώρα τους στο αρχείο.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=121564