- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Στρώνουν το έδαφος για ομαδικές απολύσεις
27/09/13 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τη διευκόλυνση της… αναδιάρθρωσης των μεγάλων επιχειρήσεων ζητά ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Ολι Ρεν. Κρίσιμη η σημερινή συνάντηση τρόικας-Βρούτση
Του Τζώρτζη Ρούσσου
[1]Με στόχο την ουσιαστική κατάργηση της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων ώστε να υπάρξει ευκολότερος τρόπος αποπομπής των εργαζομένων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας συναντά σήμερα την τρόικα.
Το βασικό επιχείρημα είναι η διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολι Ρεν, με την αλαζονεία του δανειστή, η οποία μάλιστα αυξάνεται από την… εξυπηρετική διάθεση των Ελλήνων πολιτικών που δήθεν διαπραγματεύονται για να σώσουν την Ελλάδα, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι των μεγάλων επιχειρήσεων θα πρέπει να πάρουν κομμάτι της ευθύνης από την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων!!!
Τούτο προκύπτει ευθέως από την απάντηση του Ολι Ρεν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή. Ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε λοιπόν ότι «θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ της διευκόλυνσης της αναγκαίας προσαρμογής και ενός δίκαιου επιμερισμού του βάρους της προσαρμογής μεταξύ εργαζομένων, εταιρειών και της κυβέρνησης»!!!
Σ’ αυτό το περιβάλλον τον ρόλο του «καλού στρατιώτη Σβέικ» καλείται να παίξει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης που με τη συνεπικουρία της γενικής γραμματέως Α. Στρατινάκη έχουν προετοιμάσει το έδαφος.
Αυτό που έχει προκριθεί λοιπόν είναι να σταματήσει να απαιτείται η έγκριση από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας ή τον περιφερειάρχη για το σχέδιο ομαδικών απολύσεων. Τι σημαίνει αυτό;
Ούτε λίγο ούτε πολύ το θεσμικό πλαίσιο που αναμένεται να θεσμοθετηθεί και θα αφορά τις ομαδικές απολύσεις θα δίνει τη δυνατότητα, αν οι εργαζόμενοι δεν συμφωνήσουν σε ομαδικές απολύσεις, να επικρατεί το σχέδιο του εργοδότη, αφού ουδείς εκ της πολιτείας θα δύναται να παρέμβει, όπως ισχύει σήμερα με τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας ή τον περιφερειάρχη, οι οποίοι καλούνται να δώσουν την τελική έγκριση (αναλαμβάνοντας βέβαια και το σχετικό κόστος).
Ολα αυτά θα «πασπαλιστούν» και με την αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% (αφορά μόνο όσες επιχειρήσεις απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους).
Και ανταπεργία
Σε όλα αυτά θα τεθεί και το θέμα της ανταπεργίας (lock out) ώστε να συρρικνωθεί περαιτέρω η δυνατότητα αντίδρασης των εργαζομένων, ενώ θα τεθεί στο τραπέζι η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους μέσω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%.
Στην κοινωνική ασφάλιση θα συζητηθούν η πορεία των εσόδων σε σχέση με τις εισφορές, το θέμα επιβολής εισφοράς επί των κερδών των επιχειρήσεων για την ενίσχυση του ΟΑΕΕ, το σύστημα υπολογισμού των εφάπαξ και το θέμα της κατάργησης κοινωνικών πόρων και η αναγκαστική είσπραξη των οφειλόμενων προς τον ΟΓΑ.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=121788
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε