- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Θεσσαλονίκη: άλμα τριπλούν στην ανεργία

02/10/13 ΕΛΛΑΔΑ

3Ε: προχώρησε στην κατάργηση του τμήματος διακίνησης και στην απόλυση των 33 εργαζομένων. ● ΦΩΚΑΣ: «στον αέρα» οι απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες εργαζόμενοι μετά και την έξωση της φίρμας από το κτίριο της οδού Τσιμισκή. ● SPRIDER: στον δρόμο οι εργαζόμενοι έπειτα από αναστολή λειτουργίας της εταιρείας

 

Του Νίκου Φωτόπουλου

 

[1]Τρεις μαχαιριές στην καρδιά της αγοράς και του εργατικού κόσμου της Θεσσαλονίκης αποτελούν το κλείσιμο των πολυκαταστημάτων Sprider Stores, η έξωση του «Φωκά» από το πολυώροφο κτίριο της οδού Τσιμισκή και η κατάργηση του τμήματος διακίνησης της «Coca Cola-Τρία Εψιλον».

 

Περισσότεροι από 1.300 εργαζόμενοι μένουν στον δρόμο, κάνοντας την περιβόητη «ανάπτυξη» που με στόμφο επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία τα κυβερνητικά στελέχη να ακούγεται ως το πιο μακάβριο ανέκδοτο.

 

Χθες, οι εργαζόμενοι στη γνωστή εταιρεία αναψυκτικών αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία, ενώ η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καταδικάζει την ενέργεια της εργοδοσίας («Coca Cola-Τρία Εψιλον»), η οποία προχώρησε στην κατάργηση του τμήματος διακίνησης του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και στην απόλυση των 33 εργαζομένων. «Η εταιρεία, παρά τα τεράστια κέρδη που παρουσιάζει σε περίοδο οικονομικής κρίσης, επιλέγει στον βωμό του μεγαλύτερου κέρδους να θυσιάσει αυτή τη φορά τους 33 εργαζομένους και να αναθέσει τη μεταφορά των προϊόντων της σε εξωτερικούς συνεργάτες.

 

Η επιχείρηση της «Τρία Εψιλον» που ξεκίνησε από την Ελλάδα και επεκτάθηκε με τεράστια κερδοφορία σε πολλές χώρες του εξωτερικού, μετά το κλείσιμο της παραγωγής στη Θεσσαλονίκη, τη μεταφορά της έδρας στην Ελβετία και άλλων δραστηριοτήτων της εκτός Ελλάδας, τώρα προχωράει ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη απαξίωση των εργοστασίων της χώρας μας», αναφέρει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο στην ανακοίνωσή του, ζητώντας από την εργοδοσία «να προχωρήσει άμεσα στην ανάκληση των 33 απολύσεων και να σταματήσει τις αντεργατικές τακτικές με καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων που έχει επιλέξει, με μοναδικό στόχο το μεγαλύτερο κέρδος».

 

Στο μεταξύ, με απόφαση που έλαβε η διοίκηση της εταιρείας Sprider Stores για αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων της, βγάζει στο δρόμο 890 εργαζομένους, οι οποίοι παρέμεναν απλήρωτοι τους τελευταίους δύο μήνες και σήμερα αγωνιούν για τις αποζημιώσεις τις οποίες οφείλει να καταβάλει η εταιρεία.

 

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, εργαζόμενοι των καταστημάτων παρουσία και του προέδρου του ΕΚΘ Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη βρέθηκαν σε κατάστημα της εταιρείας στο Ωραιόκαστρο, ανατρέποντας τα σχέδια της διοίκησης για τη μεταφορά των προϊόντων από αυτό.

 

Γεγονός είναι πως το λουκέτο στα Sprider Stores έρχεται να προστεθεί στα εκατοντάδες καταστήματα που κλείνουν καθημερινά, φέρνοντας στην επιφάνεια την αναγκαιότητα της προστασίας των εργαζομένων που από τη μία μέρα στην άλλη χάνουν τη δουλειά τους αλλά και τα δικαιώματά τους.

 

Ο «Φωκάς»

 

«Στον αέρα» βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο πολυκατάστημα «“Φωκάς”, που αφ’ ενός είναι απλήρωτοι σχεδόν έξι μήνες, αφ’ ετέρου παραμένει αβέβαιο ακόμη και αν θα πάρουν αποζημιώσεις, εφόσον η εταιρεία βάλει «λουκέτο». Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων αλλά και τις αρνητικές εντυπώσεις που προκλήθηκαν από την έξωση, η Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας -ιδιοκτήτρια του κτιρίου- εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

 

«Στους εργαζομένους της επιχείρησης εκφράζομε την συμπάθειά μας, υπενθυμίζοντάς τους ότι, εάν στην θέση της Ιεράς Μονής μας ήταν κάποιος άλλος, ήδη θα συμπλήρωναν ένα έτος χωρίς εργασία, την οποία διατήρησαν επειδή η Ιερά Μονή μας επέλεξε, κατά τον χρόνο αυτόν, να παραμερίσει σε μεγάλο βαθμό τα δικαιώματά της προκειμένου να ευνοήσει πρωτίστως τους ιδίους. Βεβαίως, η διατήρηση των θέσεών τους δεν τους ωφέλησε ιδιαίτερα, εφόσον δεν αμείβονταν για την εργασία που παρείχαν, τελούντες σήμερα οι μισοί περίπου σε επίσχεση εργασίας, ενώ οι υπόλοιποι δεν πληρώνονται κανονικά. Διατηρούμε όμως ελπίδες ότι πολλοί από αυτούς θα απορροφηθούν από το νέο επιχειρηματικό σχήμα που θα εγκατασταθεί στο μίσθιο».

 

Σκληρή γλώσσα απέναντι στην αδιάλλακτη στάση της μονής χρησιμοποίησαν χθες ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης και η πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Σοφία Καλαντίδου. Στην υπόθεση «Φωκάς» παρενέβη και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, που πήρε πρωτοβουλία για κάποιες επαφές, ώστε να επαναλειτουργήσει η επιχείρηση, καθώς έχει υπαχθεί στο άρθρο 99 και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες.

 

Στην «Τρία Εψιλον»

 

Απεργία όσο δεν παίρνει πίσω τις απολύσεις αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην «Coca Cola – Τρία Εψιλον» που χθες κήρυξαν δεύτερη 24ωρη απεργία. «Καταγγέλλουμε τον απαράδεκτο, προσβλητικό και κυνικό τρόπο με τον οποίο η “Coca Cola -Τρία Εψιλον” θέλει να ολοκληρώσει το απεχθές έργο της που ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σωματείο.

 

«Καλούμε τη διεύθυνση της πολυεθνικής επιχείρησης να αφήσει την τακτική των απειλών προς τους εργαζομένους και την πολιτική της εξαπάτησης και κοροϊδίας της τοπικής κοινωνίας με τις δήθεν “δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα” και να εγκαταλείψει τον σκαιό και κυνικό τρόπο με τον οποίο μεθοδεύει το οριστικό κλείσιμο των εναπομεινάντων τμημάτων του εργοστασίου στη Θέρμη, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο τη χειμαζόμενη από την υπανάπτυξη και την ανεργία περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης και στερώντας τον βορειοελλαδικό χώρο και την ελληνική οικονομία από εκατοντάδες πολύτιμες θέσεις εργασίας. Δηλώνουμε ότι όλοι μαζί ενωμένοι, οργανωμένοι και αποφασισμένοι θα ανατρέψουμε αγωνιστικά τα αντεργατικά σχέδια της εταιρείας, θα κρατήσουμε τη δουλειά μας και το εργοστάσιο ανοιχτό και μαζί με τον λαό της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας θα αποτρέψουμε την κατανάλωση προϊόντων της Coca Cola από τη Βουλγαρία».

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

SPRIDER STORES

 

Πώς «παραμύθιαζαν» 890 υπαλλήλους

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

[2]«Ολα θα πάνε καλά. Θα έρθουν επενδυτές». Στη φράση αυτή συνοψιζόταν μέχρι πρότινος η απάντηση των εκπροσώπων του ομίλου Sprider στα ανήσυχα ερωτήματα των εργαζομένων για τη βιωσιμότητα της εταιρείας και τη διατήρηση των θέσεών τους, όπως περιέγραψε στην «Εφ.Συν.» η Λαμπρινή Μπεράτη, πωλήτρια σε ένα από τα δεκάδες καταστήματα Sprider Stores.

 

Η ίδια και περίπου 890 συνάδελφοί της καλούνται να αντιμετωπίσουν πλέον τη σκληρή καθημερινότητα της ανεργίας, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της διοίκησης να αναστείλει τη λειτουργία της εταιρείας ενδυμάτων, επικαλούμενη οικονομική ασφυξία.

 

Μέχρι τον Αύγουστο είχαν κλείσει 34 σημεία πώλησης στη χώρα και όλα τα καταστήματα της Sprider σε βαλκανικές χώρες και στην Κύπρο. Λουκέτο μπήκε πλέον και στα εναπομείναντα 45 καταστήματα της εταιρείας. Και να σκεφτεί κανείς ότι το 2009 ο αριθμός των εργαζομένων ξεπερνούσε τους 2.000. «Ηταν κάτι που το περιμέναμε, από τον Αύγουστο είχαμε υποψίες. Η εταιρεία παραμύθιαζε τον κόσμο για να μην αντιδράσει. Τώρα προσπαθούμε να οργανωθούμε και να κινηθούμε νομικά», τόνισε η κ. Μπεράτη.

 

Οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις και μισθούς περίπου 2 μηνών, οι οποίοι δεν τους έχουν καταβληθεί. Ανάμεσα στους υπαλλήλους, εκτός από απογοήτευση επικρατούν και συναισθήματα οργής. Της «απόλυσής» τους είχαν προηγηθεί δύο μειώσεις μισθών. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, η πρώτη ήταν ύψους 20% και η δεύτερη 18% και ως εκ τούτου οι μισθοί κυμαίνονταν ελάχιστα πάνω από τον βασικό. Την περίοδο των περικοπών «λειτουργούσε σωματείο με υπονομευτικό ρόλο και μόνο σκοπό να υπογραφούν οι μειώσεις», επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), Θάνος Βασιλόπουλος.

 

Ερώτηση σχετικά με την αναστολή της λειτουργίας των Sprider Stores κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, για τις ενέργειες της κυβέρνησης προκειμένου να μην κλείσει η επιχείρηση και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Ωστόσο, ενδιαφέρον προκαλεί τμήμα της ερώτησης στην οποία αναφέρεται πως «σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, το βράδυ της Δευτέρας (30/9) επιχειρήθηκε, με εντολή της διοίκησης της εταιρείας, η φυγάδευση των εμπορευμάτων από τα καταστήματα. Ως γνωστόν, τα εμπορεύματα των εταιρειών που κηρύσσουν πτώχευση αποτελούν σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για τη διεκδίκηση από πλευράς των εργαζομένων των οφειλομένων προς αυτούς (μισθών, ασφαλιστικής κάλυψης, αποζημιώσεων κ.ά.)», συμπληρώνεται.

 

«Εγώ προσωπικά βρέθηκα έξω από το κατάστημα του Πειραιά, όπου φορτηγά, παράνομα και καταχρηστικά, επιχείρησαν να φυγαδεύσουν το εμπόρευμα. Το ίδιο έγινε στο Περιστέρι, στο Αιγάλεω και στην Κρήτη. Μαζί με τους εργαζομένους περιφρουρούσαμε τα καταστήματα, ώστε να αποτρέψουμε αυτές τις ενέργειες», κατήγγειλε στην «Εφ.Συν.» ο κ. Βασιλόπουλος.

 

Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Εργασίας ώστε να καταβληθούν τα νόμιμα στους εργαζομένους ζήτησε η ΓΣΕΕ, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή της στον αγώνα τους.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

 Πλιάτσικο με τα προϊόντα της εταιρείας

 

ΚΡΗΤΗ  Του Μάριου Διονέλλη

 

[3]Μέσα σε σακιά για ελιές προσπάθησαν να φυγαδεύσουν τα προϊόντα της εταιρείας Sprider από τα καταστήματα του Ηρακλείου οι υπεύθυνοι της επιχείρησης. Τα ξημερώματα της Τρίτης εκτυλίχθηκε ένα περίεργο «κυνηγητό» μεταξύ των μελών του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και τριών εντεταλμένων ατόμων της εταιρείας, που πήραν οδηγίες να αδειάσουν τα ράφια και τις αποθήκες των καταστημάτων στο Ηράκλειο.

 

Οπως καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Στέλιος Βοργιάς, γύρω στα μεσάνυχτα οι εργαζόμενοι πήραν την πληροφορία πως φυγαδεύονται τα προϊόντα. «Βρέθηκα ο ίδιος στο κατάστημα στη Λ. Καζαντζίδη και ενώ ήταν όλα τα φώτα σβηστά, διέκρινα τρεις σκιές να κινούνται μέσα στο μαγαζί. Φώναξα, αλλά δεν πήρα καμία απάντηση και κατόπιν κάλεσα την αστυνομία. Οταν ήρθαν οι άνδρες της ΔΙΑΣ, ένας από τους τρεις έδειξε εξουσιοδότηση από την εταιρεία για μεταφορά των ταμειακών μηχανών και των προϊόντων. Ωστόσο, οδηγηθήκαμε όλοι στο Τμήμα, όπου τους δόθηκε εντολή να μη μετακινήσουν τίποτα από το χώρο μέχρι να ξημερώσει».

 

Το σίριαλ όμως δεν σταματά εκεί, αφού όπως φαίνεται οι εντολές που είχαν πάρει οι συγκεκριμένοι ήταν να απομακρύνουν πάση θυσία τα εμπορεύματα. «Στις 4 τα ξημερώματα δέχτηκα τηλεφώνημα από το αστυνομικό τμήμα Μοιρών» συνεχίζει ο κ. Βοργιάς. «Μου είπαν πως συνέλαβαν δύο άνδρες οι οποίοι μέσα στο φορτηγάκι τους είχαν σακιά για ελιές γεμάτα με ρούχα της Sprider, τα οποία έφεραν ακόμα και τα αντικλεπτικά ταμπελάκια. Προφανώς είχαν παραβεί την εντολή της αστυνομίας αλλά για κακή τους τύχη έπεσαν σε μπλόκο των ΤΑΕ στα νότια του νομού και τελικά συνελήφθησαν».

 

Αξιοσημείωτο είναι πως όταν οι δύο συλληφθέντες (γνωστοί στις αστυνομικές αρχές) ερωτήθηκαν για την προέλευση των εμπορευμάτων απάντησαν πως τους τα χάρισε κάποιος από το Ηράκλειο, ενώ ο άνθρωπος με την εξουσιοδότηση αποδείχτηκε πως δεν ήταν άνθρωπος της εταιρίας αλλά εργαζόμενος σε εταιρεία security εκτός Κρήτης.

 

Ελπίδα τους το εμπόρευμα

 

«Το εμπόρευμα της εταιρείας είναι η τελευταία ελπίδα των εργαζομένων να πάρουν τις αποζημιώσεις τους. Το ότι θέλησαν να το φυγαδεύσουν νύχτα δείχνει τις πρακτικές που επιφυλάσσουν για τους ανθρώπους που δούλεψαν τόσα χρόνια γι’ αυτούς», λέει ο κ. Βοργιάς.

 

Η μέχρι πρότινος υποδιευθύντρια καταστήματος του Ηρακλείου Κατερίνα Γεωργοπούλου κάνει έκκληση για κοινή δράση των 890 εργαζομένων της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα. «Μέχρι πριν από λίγες μέρες η εταιρεία έβγαζε τεράστια ποσά από το bazaar που είχε ξεκινήσει, προφανώς ξέροντας πως πάνε για κλείσιμο. Απαιτούμε την καταβολή των μισθών που μας χρωστάνε [σ.σ.: από 2 έως 5 μήνες] και την πληρωμή των αποζημιώσεων για όλους τους συναδέλφους. Δεν σκοπεύουμε να το αφήσουμε να περάσει έτσι», λέει η κ. Γεωργοπούλου. Οι εργαζόμενοι, που συγκεντρώθηκαν χθες έξω από τα καταστήματα της Κρήτης, μιλούν για ποσά περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ, που μπήκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων προσφορών στο ταμείο της εταιρείας μόνο από τη Νότια Ελλάδα.


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=125296