- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Παράταση στο αδιέξοδο
02/10/13 ΕΛΛΑΔΑ
Εγγραφές ακόμη και τον Νοέμβριο ανακοινώνουν τα πανεπιστήμια και παραμένουν κλειστά – Συγκροτήθηκε το τριμελές συμβούλιο επιλογής των 1.349 «διαθέσιμων»
Της Αννας Ανδριτσάκη
[1]Σε ισορροπίες τρόμου προχωρούν οι διοικήσεις των ΑΕΙ όσο επιτείνεται το αδιέξοδο, ειδικά μετά την επίσπευση των διαδικασιών της διαθεσιμότητας από το υπουργείο. Από τη μια, η διεκδίκηση της νομιμότητας και της υπεράσπισης των Ιδρυμάτων μέσω των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και από την άλλη, η διατήρηση βασικών λειτουργιών, όπως η υποδοχή-εγγραφή των νέων φοιτητών.
Ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο πόλους, τα διοικητικά όργανα βρίσκονται σχεδόν σε διαρκείς συνεδριάσεις και προχωρούν σε αποφάσεις που άλλοτε υπαγορεύονται από τις εξελίξεις, άλλοτε όμως τις προσδιορίζουν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργούν νέο πλαίσιο.
Παρακολούθηση χωρίς εγγραφή
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών προχώρησε σε μεγάλη παράταση εγγραφών διάρκειας 45 ημερών, επιμένοντας να δείχνει το ακόμα ανοιχτό μέτωπο στα ΑΕΙ, ενώ η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών εφηύρε τη λύση της παρακολούθησης χωρίς εγγραφή.
Μετά το τελεσίγραφο του υπουργού να στείλουν σε 10 ημέρες τους πίνακες με τα ονόματα των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων, αλλιώς οι υπεύθυνοι θα παραπεμφθούν για παράβαση καθήκοντος, η κατάσταση παραμένει έκρυθμη. Οι πρυτάνεις καταθέτουν τις προσφυγές, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, οι πανεπιστημιακοί συμπαρίστανται όλο και πιο δυναμικά με απεργιακές κινητοποιήσεις (σήμερα λήγει η 48ωρη της ΠΟΣΔΕΠ). Ωστόσο, η κρισιμότητα της κατάστασης αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας σε σημαντικές αποφάσεις.
Στο ΕΜΠ, ο πρύτανης είχε αποφασίσει και ανακοινώσει ότι οι πρωτοετείς μπορούν να εξυπηρετούνται από το γραφείο του. Κάθε μέρα, όλη μέρα. Χθες, το ανακάλεσε. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών τράβηξε μέχρι τις 15 Νοεμβρίου την προθεσμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων, αλλά όρισε προσωπικό ασφαλείας για τα «επείγοντος χαρακτήρα ζητήματα».
Ακόμα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών ανανέωσε την απόφαση παράτασης των εγγραφών –θα ανακοινώσει προσεχώς τις ημερομηνίες- αλλά επισημαίνοντας τις δυσλειτουργίες προχωρεί σε μια φόρμουλα εξομάλυνσης, καλώντας τους πρωτοετείς να παρακολουθήσουν τα μαθήματα – τα οποία εκτός απροόπτου ξεκινούν σε λίγες ημέρες.
Aπειλές
Ο μόνος που δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο τον προγραμματισμό του είναι ο υπουργός. Μετά την εγκύκλιο εφαρμογής της διαθεσιμότητας, συνοδευόμενη με τις απειλές περί συνεπειών αν δεν αποσταλούν μέχρι τις 9 Οκτωβρίου οι πίνακες με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των άτυχων της διαθεσιμότητας, χθες όρισε και τους τρεις που θα κάνουν τη βρόμικη δουλειά.
Με ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» υπέγραψε απόφαση με την οποία συγκροτείται το τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, το οποίο θα επιλέξει τους 1.349 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Πρόεδρος, η σύμβουλος ΑΣΕΠ Νίκη Γιαννακάκη, εισηγητής ο προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Προσωπικού και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Φωτόπουλος και μέλος η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Ερευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αννα Κυπριάδου.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Εν κρυπτώ αύξηση σε 30 μαθητές ανά τάξη
Την απόφαση του υπουργού να αυξήσει τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη ή τμήμα σε Γυμνάσια και Λύκεια, παρά τις ισχυρές αντιδράσεις και την -προσωρινή όπως αποδείχθηκε- υποχώρηση προ μηνών, καταγγέλλει η ΟΛΜΕ. «Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας και μάλιστα τις ημέρες που οι εκπαιδευτικοί απεργούσαν ενάντια σ’ αυτή την πολιτική με συμμετοχή πάνω από 90%, ορίζεται μεν ανώτατος αριθμός μαθητών ανά τάξη οι 27, αλλά “σε εξαιρετικές περιπτώσεις με απόφαση του οικείου Διευθυντή Δ/θμιας Εκπαίδευσης μπορεί να γίνει προσαύξηση κατά 10%”» αναφέρουν οι καθηγητές (επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ εκείνων των ημερών της «Εφ.Συν.») και επισημαίνοντας ότι και αυτό το μέτρο θα συμβάλει στην επιχείρηση κατασκευής υπεραριθμιών.
Ουσιαστικά, λένε, «με αυτή την απόφαση επανερχόμαστε στους 30 μαθητές στην τάξη. Το υπουργείο Παιδείας χρησιμοποιεί τον αυξημένο αριθμό των μαθητών στην τάξη, μαζί με τις συγχωνεύσεις–καταργήσεις σχολείων, τις καταργήσεις υποστηρικτικών δομών, καθώς και τις προωθούμενες εκπαιδευτικές αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα, για να δημιουργήσει τεχνητές υπεραριθμίες εκπαιδευτικών και να ωθήσει χιλιάδες συναδέλφους μας στη διαθεσιμότητα και την απόλυση».
Σήμερα είναι ημέρα πανελλαδικής δράσης για την ΟΛΜΕ. Το μεσημέρι οργανώνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας –έξω από το υπουργείο και σε άλλες πόλεις στις Διευθύνσεις εκπαίδευσης– και πανελλαδική στάση απεργίας. Την Παρασκευή, Παγκόσμια Ημέρα του Εκπαιδευτικού, ξανακατεβαίνουν στους δρόμους μαζί με μαθητές και γονείς.
Α.ΑΝΔΡ.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=125308
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε