- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Αναπάντητα ερωτήματα
02/10/13 ΕΛΛΑΔΑ
Δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα αναλυτικός κατάλογος με τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν, από τότε που άρχισε η ενίσχυση μέσω του «Ταμείου Μολυβιάτη»
ΗΛΕΙΑ Του Δημήτρη Τερζή
[1]Με νέα απάντηση επανήλθε το υπουργείο Οικονομικών σε ερώτηση του βουλευτή Ηλείας της Ν.Δ., Γιώργου Κοντογιάννη, η οποία αναφερόταν στα χρήματα του «Ταμείου Μολυβιάτη».
Ουσιαστικά, η απάντηση δεν κομίζει τίποτα καινούργιο και είναι ίδιου περιεχομένου όπως και εκείνες προς άλλους βουλευτές οι οποίοι είχαν καταθέσει ανάλογες ερωτήσεις στο παρελθόν. Αριθμοί και μόνο αριθμοί, αλλά η ουσία της ερώτησης παραμένει αναπάντητη. Και αδήριτη η ανάγκη κάποτε να δοθεί στη δημοσιότητα αναλυτικός κατάλογος με τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν ένα προς ένα και κατ’ έτος από τότε που άρχισε η ενίσχυση μέσω ΕΤΑΕΑ έως και σήμερα.
Το υπουργείο απαντά ξεκάθαρα μόνο στα δύο από τα τέσσερα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Κοντογιάννης.
Το υπουργείο ΔΕΝ απαντά:
- Στο αν δόθηκαν χρήματα απ’ το Ταμείο σε έργα περιοχών που επλήγησαν μετά τις πυρκαγιές του 2007 και αν ναι, ποια ήταν αυτά.
- Στο αν η κυβέρνηση δεσμεύεται ώστε αναλογικά το 50% του εναπομείναντος ποσού του Ταμείου να δοθεί αποκλειστικά για την Ηλεία (αυτό αποτελούσε αρχική δέσμευση, μια και ο συγκεκριμένος νομός είχε πληγεί πιο σκληρά απ’ όλους).
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η απάντηση του Γ. Στουρνάρα στο ερώτημα του κ. Κοντογιάννη αναφορικά με το πόσα ήταν τα έσοδα του Ταμείου έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2010 (υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιανουαρίου του 2011 το Ταμείο καταργήθηκε και τα ποσά που το αφορούσαν εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Εκεί λοιπόν αναφέρεται επί λέξει: «Επομένως, το σύνολο των εσόδων του ΕΤΑΕΑ μέχρι 31-12-2010 ανήλθε σε 215.614.554,16 ευρώ».
Στην «Εφ.Συν.» της 12/7/13, ωστόσο, είχαμε παραθέσει ενημερωτικό σημείωμα με παραλήπτη τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και με ημερομηνία 14 Μαρτίου 2013, όπου αναφερόταν επί λέξει: «Τα έσοδα του προαναφερθέντος λογαριασμού (σ.σ. εννοεί τον λογαριασμό αρωγής πυροπλήκτων) μέχρι 31-12-2010 ανήλθαν στο ποσό των 198.133.012,74» ευρώ και ακολούθως περιγραφόταν αναλυτικά πού δεσμεύονται ή έχουν διατεθεί τα εν λόγω χρήματα. Συνεπώς, εδώ υπάρχει μια διαφορά της τάξης περίπου των 17 εκατ. ευρώ. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί στα έγγραφα που συνοδεύουν τις απαντήσεις τα νούμερα που αναφέρονται στο περίφημο υπόλοιπο του Ταμείου Μολυβιάτη διαφέρουν;
«Λείπουν» έργα…
Από εκεί και πέρα, είναι απορίας άξιον γιατί δεν έχει ασχοληθεί κανείς επισταμένα με το πόρισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, το οποίο μεταξύ άλλων μιλά για «έργα που δεν είχαν σχέση με τις πυρόπληκτες περιοχές» και για «σωρεία έργων που έπρεπε να έχουν γίνει και δεν έγιναν, όπως αντιπλημμυρικά, επισκευή δρόμων κ.ά.». Το οδοιπορικό της «Εφ.Συν.» 21/8/13 στα καμένα της Ηλείας απέδειξε αν μη τι άλλο την απόλυτη γύμνια της ελληνικής πολιτείας. Με άλλα λόγια, δεν μπορείς να διατυμπανίζεις πως έχεις δώσει τα εκατομμύρια των εκατομμυρίων για έργα και ο δρόμος προς την Αρτέμιδα –τη γη του μαρτυρίου– να παραμένει στην κατάσταση που ήταν πριν από τη φωτιά. Και αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα από δεκάδες στην πολύπαθη γη της Ηλείας.
Τέλος, γιατί δεν απαντά το υπουργείο στο ερώτημα του κ. Κοντογιάννη αν δόθηκαν χρήματα από το Ταμείο για καταστροφές που συνέβησαν μετά το 2007; Δεν γνωρίζει το υπουργείο τα κάτωθι εντάλματα;
• Ενταλμα υπ. αριθ. 12/25-09-2009, ύψους 50.000 ευρώ, με την αιτιολογία «Επιχορήγηση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής για την προμήθεια ζωοτροφών σε πληγέντες κτηνοτρόφους της ΒΑ Αττικής που επλήγησαν από την καταστροφική φωτιά της 21ης Αυγούστου 2009».
• Ενταλμα υπ’ αριθ. 13/25-9-2009, ύψους 100.000 ευρώ, με την αιτιολογία «Επιχορήγηση Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρύστου για την προμήθεια ζωοτροφών σε πληγέντες κτηνοτρόφους του Δήμου Καρύστου που επλήγησαν από την καταστροφική φωτιά του Αυγούστου 2009».
• Ενταλμα υπ’ αριθ. 8/4-6-2009, ύψους 60.000 ευρώ, με την αιτιολογία «Επιχορήγηση Υπουργείου Πολιτισμού – ΚΒ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ρόδου για την αποκατάσταση και προστασία του αρχαιολογικού χώρου Καμείρου Ρόδου που πλήγηκε από πυρκαγιά στις 4-12-2008».
Τι σχέση είχαν αυτά τα έργα με τις πυρκαγιές και τους πυρόπληκτους του 2007, ειδικά από τη στιγμή που στην απάντηση του υπουργείου προς τον βουλευτή Ηλείας αναφέρεται πως τα χρήματα του Ταμείου αφορούν τους πληγέντες των πυρκαγιών του 2007;
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=125330
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε