- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την Τουρκία

03/10/13 ΚΟΣΜΟΣ

Κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις διαδηλώσεις της πλατείας Ταξίμ με νεκρούς και βασανισμούς από την αστυνομία μέχρι βιασμούς σε κρατούμενες σημειώνει έκθεση της διεθνούς ΜΚΟ

 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

[1]Διαδηλωτές νεκροί από σφαίρες αστυνομικών, βιασμοί και βασανιστήρια σε κρατούμενες, άγριοι ξυλοδαρμοί δημοσιογράφων και ανάπηρων διαδηλωτών είναι μόνον ορισμένες από τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες προχώρησαν οι τουρκικές αρχές ασφαλείας, τις οποίες κατήγγειλε στην έκθεσή της που δημοσιοποίησε χθες η Διεθνής Αμνηστία.

 

Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι καταγγελίες αφορούν τη διάρκεια της βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του Ιουνίου, στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, διαδηλώσεις που επεκτάθηκαν και σε πολλές πόλεις της Τουρκίας. Οπως μάλιστα προειδοποίησε ο Αντριου Γκάρντνερ, ειδικός της Διεθνούς Αμνηστίας σε θέματα που αφορούν την Τουρκία: «Το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης έχει συστηματικά καταπατηθεί και οι παραβιάσεις του δικαιώματος στη ζωή και την ελευθερία, όπως επίσης οι περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης έχουν αυξηθεί».

 

Στην έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους από την υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας, ενώ σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο της Τουρκίας, έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις και 8.000 τραυματίστηκαν. Ειδικότερα στην έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται στην υπόθεση της διαδηλώτριας Εθέμ Σαρισουλούκ η οποία πέθανε 14 ημέρες μετά τις σφαίρες που δέχθηκε στο κεφάλι την 1η Ιουνίου. Οταν οι συγγενείς της επιχείρησαν να δικαιωθούν δικαστικά δέχθηκαν απειλές και εκβιασμούς. Στις 3 Ιουνίου ο Αμπντουλάχ Κομέρτ δέχθηκε στο κεφάλι δακρυγόνο με αποτέλεσμα να υποκύψει λίγες ώρες αργότερα, ενώ στις 11 Ιουνίου η Χούλια Αρσιάν έχασε το ένα μάτι της και υπέστη κάταγμα στη μύτη. Ηταν μάλλον πιο τυχερή από την Εϊλέμ Καρανταού η οποία συνελήφθη και χτυπήθηκε ανηλεώς από τους αστυνομικούς, οι οποίοι στη συνέχεια τη βίασαν. Οπως άλλωστε και η Ντενίζ Εραχίν η οποία επίσης υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από αστυνομικούς. Αμφότερες επιχείρησαν να βρουν το δίκιο τους, χωρίς ωστόσο να το έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η περίπτωση του Αλί Ισμαήλ Κορκμάζ, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου. Η δολοφονία καταγράφηκε από τις κάμερες ασφαλείας, αλλά στη συνέχεια το υλικό σβήστηκε. Ούτε όμως οι δημοσιογράφοι γλίτωσαν από το αστυνομικό μένος. Οπως καταγγέλλει η έκθεση, οι δημοσιογράφοι Σουκντερέ και Κακιτσί του δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera χτυπήθηκαν από τους αστυνομικούς στη διάρκεια των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, παρά το γεγονός ότι επέδειξαν στην αστυνομία τις δημοσιογραφικές ταυτότητές τους. Επίσης, έγιναν δεκάδες συλλήψεις και κρατήσεις διαδηλωτών χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες. Τέλος, η οργάνωση απηύθυνε έκκληση για διεθνές εμπάργκο στις εξαγωγές δακρυγόνων προς την Τουρκία.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=125950