- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Στέλνει εισαγγελείς στα Πανεπιστήμια

03/10/13 ΕΛΛΑΔΑ

Νέα πρόκληση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. Ζήτησε από έξι δικαστικούς λειτουργούς να πάρουν τις λίστες της διαθεσιμότητας πριν από τη 10η Οκτωβρίου από οχτώ Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, απειλώντας μάλιστα τις διοι κήσεις των Ιδρυμάτων με πειθαρχικές διώξεις

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

[1]Με το φόβητρο του εισαγγελέα διοικεί πλέον τον χώρο της Παιδείας ο υπουργός. Μετά τη μήνυση για τα λουκέτα διαμαρτυρίας, ο κ. Αρβανιτόπουλος στέλνει νέα παραγγελία στον εισαγγελέα, αυτή τη φορά ζητώντας του να μπει μέσα στα αυτοδιοίκητα πανεπιστήμια και να πάρει τους ονομαστικούς καταλόγους της διαθεσιμότητας.

 

Ακροβατώντας επικίνδυνα στα όρια της νομιμότητας, έχοντας στα χέρια του το αυτοδιοίκητο των ανώτατων ιδρυμάτων, ο πρώην πανεπιστημιακός και νυν υπουργός Παιδείας προκαλεί έντονα την ακαδημαϊκή κοινότητα. Οχι μόνο στέλνει τον εισαγγελέα, αλλά διαμηνύει ότι θα υπάρξουν και πειθαρχικές διώξεις. Πρωτόγνωρες επιχειρήσεις, νέες πολιτικές, άλλη χώρα.

 

«Παρακαλούμε να επιληφθείτε για την άμεση και πριν από τη 10η Οκτωβρίου χορήγηση των πινάκων» ζητεί ο υπουργός Παιδείας από τον εισαγγελέα, μέσω του οποίου φαίνεται ότι θέλει, πλέον, να συνομιλεί με τους πρώην συναδέλφους του, καταργώντας το -μέχρι τώρα- πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων του που δεν προϋπέθετε τη συνδρομή της δικαστικής εξουσίας.

 

Τα 8 Πανεπιστήμια της διαθεσιμότητας

 

Οχι σε έναν αλλά σε έξι εισαγγελείς ανά τη χώρα απευθύνει την ίδια εντολή, προσπαθώντας να διασφαλίσει την επιτυχία της επιχείρησης και στα οκτώ πανεπιστήμια της διαθεσιμότητας. Ετσι, εκτός από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κοινοποίησε την παραγγελία και στις Εισαγγελίες Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ηρακλείου, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας. Στόχοι, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και τα περιφερειακά ΑΠΘ, Πατρών, Κρήτης, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας.

 

Λίγες ώρες νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρυτάνεις, ιδία βουλήσει -αλλά με αφορμή την πρώτη κλήση εισαγγελέα από τον υπουργό για τα λουκέτα- είχαν επισκεφθεί την εισαγγελέα Αρείου Πάγου. Ηταν το προεδρείο της Συνόδου (πρυτάνεις ΑΠΘ, Χαροκόπειου, Αιγαίου) και μαζί οι πρυτάνεις του Αθηνών και του ΕΜΠ. Περιέγραψαν τα προβλήματα και ζήτησαν τη μεσολάβησή της για να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Λίγο αργότερα, οι πρυτάνεις των οχτώ κατέθεσαν στο ΣτΕ τις αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής της εφαρμογής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα.

 

Ο υπουργός δεν άργησε να απαντήσει. Αλλωστε, ο χρόνος πιέζει και η διαδικασία της διαθεσιμότητας, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν μπορεί να προχωρήσει βάσει των στοιχείων που έχει το υπουργείο μέχρι αυτή τη στιγμή. Οι μισθολογικές καταστάσεις -τις οποίες έχει από καιρό στα χέρια του- δεν επαρκούν για την απαιτούμενη αναλυτική καταγραφή των ονομάτων ανά κλάδο και ειδικότητα. Διαφορετικά, δεν θα κατέφευγε στον εισαγγελέα, η παρέμβαση του οποίου, πάντως, δεν αποκλείεται να τον εξυπηρετήσει στην επίκληση ότι τα στοιχεία δόθηκαν -έστω κι έτσι- από τα ίδια τα ιδρύματα. Εδώ βάφτισε τις ελλείψεις ως πλεονάσματα…

 

Στην παραγγελία του ο υπουργός Παιδείας (;) αναφέρει: «Ενόψει των ανωτέρω, παρακαλούμε να επιληφθείτε, κατά την αρμοδιότητά σας (άρθρο 25 παρ. 4 περ. β′ του ν. 1756/1988, όπως ισχύει) και να εκδώσετε παραγγελία για την άμεση, και πριν από τη 10η Οκτωβρίου, χορήγηση των ως άνω πινάκων συνδρομής κριτηρίων σε ψηφιακή μορφή και κάθε συναφούς εγγράφου και την αποστολή τους στο ΑΣΕΠ, κατά τα οριζόμενα στον νόμο, επιφυλασσόμενοι για τη λήψη και άσκηση κάθε ενδεικνυόμενου και προβλεπόμενου μέσου προστασίας των εννόμων συμφερόντων του Δημοσίου». Η επιφύλαξη είναι, προφανώς, προάγγελος πειθαρχικών διώξεων. Οχι των στελεχών στις αρμόδιες Διευθύνσεις, που είναι ακόμα κλειστές λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων. Οι διοικήσεις των ιδρυμάτων θα διωχθούν.

 

«Οταν οι πρυτάνεις ζητούν διάλογο για τα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης και επιδιώκουν την καταλλαγή του κλίματος στα πανεπιστήμια, ο υπουργός στέλνει τον εισαγγελέα. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του» δήλωσε ο προεδρεύων της Συνόδου και πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, για τη νέα επιχείρηση του υπουργού, ενώ για την προσφυγή στο ΣτΕ επισήμανε: «Καταφεύγουμε στη Δικαιοσύνη, η οποία είναι η ελπίδα προκειμένου να διασφαλιστεί η συνταγματική νομιμότητα και να προστατευθεί η ακαδημαϊκή λειτουργία των πανεπιστημίων».

 

Η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι ανάστατη. Οι πρυτάνεις σκέφτονται να στείλουν επιστολή στον πρωθυπουργό. Οι υπόλοιποι σήμερα δίνουν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο. Εργαζόμενοι, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, φοιτητές, όλοι με μάσκες.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

γιαννης μυλοπουλος πρυτανης απθ [2]ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, πρύτανης ΑΠΘ

 

«Ουδέποτε αρνηθήκαμε να συμμορφωθούμε»

 

Με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο προεδρεύων της Συνόδου των πρυτάνεων και πρύτανης ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, προσδιορίζει τη θέση των Ιδρυμάτων στην πρωτοβουλία Αρβανιτόπουλου:

 

«Είναι απορίας άξιον που ο υπουργός, μια εβδομάδα πριν από τη λήξη της προθεσμίας, προεξοφλεί ότι τα Ιδρύματα δεν θα ανταποκριθούν και στέλνει προκαταβολικά τον εισαγγελέα. Ουδέποτε οι διοικήσεις αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στον νόμο και ούτε τώρα θα συμβεί. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στα δύο κεντρικά Πανεπιστήμια, το Αθηνών και το ΕΜΠ, όπου η απεργία πραγματοποιείται από το σύνολο των διοικητικών υπαλλήλων. Πρόκειται για λόγους ανωτέρας βίας και όχι επειδή αρνούνται οι διοικήσεις να δώσουν στοιχεία τα οποία αφορούν μεγάλο όγκο επεξεργασίας και απαιτούν πολύ χρόνο. Δεν χρειαζόταν η προσφυγή στον εισαγγελέα».


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=125956