- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
ΑΤΖΕΝΤΑ
03/10/13 ART,ΑΤΖΕΝΤΑ,ΘΕΜΑΤΑ
Τα χαρακτικά του Παναγιώτη Τέτση
Από τους πλέον σημαντικούς ζωγράφους μας, μάγος του χρώματος και του φωτός, με πλούσιο έργο, ο Παναγιώτης Τέτσης αποκαλύπτει και ένα άλλο ταλέντο του. Αυτό του χαράκτη. Θα το διαπιστώσουν οι επισκέπτες της έκθεσης «Χαρακτική» που εγκαινιάστηκε χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, στη Θεσσαλονίκη.
Εξήντα ένα χαρακτικά από διάφορες περιόδους της δουλειάς του περιλαμβάνονται στην έκθεση.
Στην πρώτη έκθεση το 1958 σημείωνε ο καλλιτέχνης: «Δεν θα ’πρεπε να θεωρηθεί η χαρακτική ανεξάρτητα από την προηγούμενη ζωγραφική εργασία μου, είναι κομμάτι της ή συνέχειά της, αλλάζει μόνον το μέσον… και από αυτό το μέσον θέλησα να αντλήσω ζωγραφικές δυνατότητες που προσφέρονταν αγνοώντας τη γραφική αντίληψη της παλιάς παραδόσεως».
Ανήσυχος πάντα αναζητά παράλληλα με τη ζωγραφική τις εκφραστικές δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στον καλλιτέχνη η τεχνική της χάραξης. Στόχος του, όταν δουλεύει πάνω στις πλάκες του χαλκού ή στα άλλα υλικά που χρησιμοποιεί, είναι και πάλι να βρει τρόπους για να δαμάσει το φως. Οπως έγραφε το 1971 στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη»: «Δέχομαι την όραση σαν κύρια αίσθηση επικοινωνίας με το περιβάλλον κι έτσι το πρόβλημά μου και κατά συνέπεια οι αναζητήσεις μου απλώνονται στην ανακάλυψη του φωτός. Εκεί ζητάω τις λύσεις μου τώρα, όπως και άλλοτε. Είμαι σαφής σε αυτό που γύρευα πάντα. Μένω σταθερός στο «πιστεύω» μου. Πρώτα απ’ όλα είναι τα μάτια!»
Ο Παναγιώτης Τέτσης γεννήθηκε στην Υδρα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι. Το 1951 διορίστηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως επιμελητής στην έδρα του ελεύθερου σχεδίου. Το 1976 εξελέγη καθηγητής ζωγραφικής στην ΑΣΚΤ, όπου δίδαξε ώς το 1992, ενώ από το 1993 είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Η έκθεση «Χαρακτική» θα διαρκέσει ώς τις 24 Νοεμβρίου. Ωρες λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ, στη Βίλα Καπαντζή, Βασ. Ολγας 108: Τρίτη 9 π.μ. – 4 μ.μ., Τετάρτη και Πέμπτη 2 μ.μ. – 9 μ.μ. και Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10 π.μ. – 6 μ.μ. Πληροφορίες στο 2310 295170-1 (9 π.μ. – 2.30 μ.μ.) και 2310 295149 τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης.
Πρελούδιο για τον Καβάφη
«Δραματικό και Μουσικό Πρελούδιο για τον Κ.Π. Καβάφη» στο Ιδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη (Πειραιώς 206, Ταύρος. Τηλ.: 210 3418550). Μια παράσταση αφιερωμένη στα 150 χρόνια από τη γέννηση του Αλεξανδρινού ποιητή (επίσης στις 4, 5 και 6 Οκτωβρίου) από τη Μικρή Οπερα του Κόσμου. Το έργο φιλοδοξεί να μας ταξιδέψει στη σκέψη, τις αγωνίες, την αισθητική και τις αναζητήσεις του Κ.Π. Καβάφη. Σε κάθε σκηνή του έργου πρωταγωνιστούν η ποίηση, η εσωτερική πάλη, τα πάθη, τα βιώματα, η έμπνευση. Στο φτωχικό διαμέρισμα της οδού Λέψιους 10, στην Αλεξάνδρεια, ο ποιητής ανασύρει μνήμες από τη ζωή και την τέχνη του, συναντάει αγαπημένα του πρόσωπα και επιχειρεί έναν τελευταίο απολογισμό. Ο Ηλίας Λιαμής, βασιζόμενος στα κείμενα του ποιητή καθώς και στις μελέτες των Μαλάνου, Τσίρκα, Λιντλ, Σαββίδη και Σεφέρη, εμπνεύστηκε μια ανάγλυφη διαδρομή και αναδρομή στα ερωτήματα, τις απαντήσεις και τα όνειρα του μεγάλου ποιητή. Σκηνοθεσία–σκηνικός χώρος: Βασίλης Αναστασίου. Κοστούμια: Λέντιο Κονξχόλι. Video-art: Δημήτρης Ζόγκας. Φωτισμοί: Β. Αναστασίου–Δ. Ζόγκας. Παίζουν: Ποιητής ο Πάνος Κορδαλής. Αννα Κομνηνή, Μητέρα, Νοσοκόμα η Μαρκησία Γαδ. Στο πιάνο ο Βενιαμήν Χατζηκουμπάρογλου.
Μικρασιάτικα στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
«Κυψέλη Πέρα Κορδελιό» η μουσική παράσταση των Φώτη Κοτσίφα (φωνή, κιθάρα) και Φώτη Κόλλια (μπουζούκι) στις 9 μ.μ. στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91Α, Κυψέλη, τηλ.: 213-0040496) με παραδοσιακά και ρεμπέτικα τραγούδια των συνθετών της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Είσ.: 10 ευρώ (με ποτό).
«Ξένος» και «Αγριάδα» στο Θησείο
«Ξένος: Αόρατη Ολγα, Αουστρας ή Η Αγριάδα» των Γιάννη Τσίρου, Λένας Κιτσοπούλου επανέρχονται, μετά τις πετυχημένες παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στο θέατρο «Θησείο». Τα δύο έργα, γραμμένα ως ανάθεση από το Εθνικό Θέατρο συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Emergency Entrance που υλοποιείται κάτω από την ομπρέλα της Ενωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, παρουσιάζονται σε μία ενιαία παράσταση.
Στην «Αόρατη Ολγα» του Γιάννη Τσίρου σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, σκηνικά-κοστούμια Ιωάννας Τσάμη, μουσική Μάριου Στρόφαλη, μια νεαρή μετανάστρια πέφτει θύμα του τράφικινγκ. Οι σκοτεινές διαδρομές ενός ολόκληρου μηχανισμού, που δεν γνωρίζει ηθικές αναστολές, δεν της επιτρέπουν να ξεφύγει από το αδιέξοδό της. Το έργο έχει τη δύναμη και την αμεσότητα ενός ντοκουμέντου και βασίζεται σε πραγματική ιστορία και μαρτυρίες.
Στο «Αουστρας ή Η Αγριάδα» της Λένας Κιτσοπούλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, σκηνικά-κοστούμια Ιωάννας Τσάμη, χορογραφία Ξένιας Θεμελή, μια παρέα νέων καλοδέχεται στο σπίτι της έναν τουρίστα που κάνει διακοπές στην Ελλάδα. Και καθώς αυτός αρχίσει να απολαμβάνει την ευχάριστη παρέα των φιλόξενων νέων, εκείνοι αρχίζουν να συμπεριφέρονται κάπως αλλόκοτα… Με όπλο την αιχμηρή γλώσσα και την τολμηρή ιδεολογική της θέση, η συγγραφέας κάνει ένα εξαιρετικό σχόλιο για τη στρέβλωση και τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας εξαιτίας του προβλήματος της μετανάστευσης.
Ο ρόλος της μετανάστριας στο έργο «Αόρατη Ολγα» χάρισε στη Λένα Παπαληγούρα το βραβείο Μελίνα Μερκούρη για τη σπουδαιότερη γυναικεία ερμηνεία το έτος 2012. Παίζουν οι ηθοποιοί Γρηγόρης Γαλάτης, Βασίλης Καραμπούλας, Λένα Παπαληγούρα, Γιωργής Τσουρής.
Ελλάδα-Αυστρία: Ισοπαλία!
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει στη Μονή Λαζαριστών τη δίγλωσση παράσταση «Ελλάδα-Αυστρία: Ισοπαλία!» η οποία πρωτοπαίχτηκε τον Ιούνιο στο Σαουσπιλχάους του Γκρατς στην Αυστρία, στο πλαίσιο της Ενωσης των Θεάτρων της Ευρώπης. Η έρευνα-δραματουργική επεξεργασία ανήκει στους Κρίστιαν Μάγιερ, Αμαλία Κοντογιάννη, τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Σαράντος Ζερβουλάκος.
Στην παράσταση αναδεικνύονται χιουμοριστικά τα στερεότυπα που γεννήθηκαν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ανάμεσα στους Ελληνες και τους γερμανόφωνους λαούς της βόρειας Ευρώπης. Η πριγκίπισσα Σίσι και οι διακοπές της στην Κέρκυρα, ο θαυμασμός του Γκέτε στην Ελλάδα, ο Αλέξης Ζορμπάς και ο αθάνατος χορός του, το αιώνιο σύμβολο της ελληνικότητας για τους Ευρωπαίους αλλά και όλο τον κόσμο.
Παίζουν: Σίμον Κέζερ, Ματίας Ονερ, Λίλα Βλαχοπούλου και Μαριάννα Παπασάββα.
Αφιέρωμα στην Κατερίνα Γώγου
Μια μουσικοθεατρική παράσταση για την ηθοποιό και ποιήτρια Κατερίνα Γώγου που έφυγε νωρίς από τη ζωή πριν από 20 χρόνια, σαν σήμερα. Στον «Ρυθμό Stage» (Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη), η Μυρτώ Αλικάκη ερμηνεύει αυτοβιογραφικά αποσπάσματα από κείμενά της και η Νάνα Μπινοπούλου με τον Κώστα Χαριτάτο τα μελοποιημένα ποιήματά της από την πολυσυλλεκτική παραγωγή «Πάνω κάτω η Πατησίων». Τις μελοποιήσεις υπογράφουν οι: Κώστας Αθυρίδης, Βάσω Αλλαγιάννη, Τάκης Γραμμένος, Αρης Ζαρακάς, Παντελής Θεοχαρίδης, Νίκος Καλλίτσης, Πάνος Κατσιμίχας, Ηλίας Λιούγκος, Εύα Λουκάτου, Magic De Spell, Βαγγέλης Μαρκαντώνης, Γιώργος Μάρτος, Ματ σε δύο υφέσεις, Τάσος Ρωσσόπουλος, Μάκης Σεβίλογλου, Μάριος Στρόφαλης, Κώστας Χαριτάτος. Κάθε Δευτέρα στις 21.00.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=126263
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε