- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ρυθμίσεις από το ΥΝΑ για τα εκπαιδευτικά ταξίδια

07/10/13 ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας με εφοπλιστές και ΠΝΟ για να μπορέσουν οι σπουδαστές στις Ναυτικές Ακαδημίες να συμπληρώσουν ώρες θαλάσσιας υπηρεσίας

 

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια οι σπουδαστές των Δημόσιων Ναυτικών Ακαδημιών (ΑΕΝ), καθώς δεν βρίσκουν πλοίο για να κάνουν τα υποχρεωτικά εκπαιδευτικά τους ταξίδια, επιχειρεί να δώσει λύση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας. Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης με τον πρόεδρο της Eνωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θ. Βενιάμη, τον γ.γ. της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας(ΠΝΟ) Γ. Χαλά, καθώς και με θεσμικούς εκπροσώπους των δυο φορέων.

 

Παρά τις ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνει για τα εκπαιδευτικά ταξίδια των σπουδαστών ο νόμος 4150/2013 που ψηφίστηκε πρόσφατα, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες που διαχειρίζονται πλοία με ξένη αλλά και με ελληνική σημαία πρέπει να ναυτολογούν αντίστοιχο αριθμό σπουδαστών σε σχέση με τον αριθμό των πλοίων τους, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, αφού δεν έχουν ακόμα υπογραφεί οι υπουργικές αποφάσεις.

 

Με αποκλειστικό σκοπό λοιπόν τη διευκόλυνση της ναυτολόγησης σε εκπαιδευτικά ταξίδια, προωθούνται από το ΥΝΑ μια σειρά από ρυθμίσεις, καθώς όπως παραδέχθηκε ο Μ. Βαρβιτσιώτης, ένα σημαντικό ποσοστό δοκίμων αξιωματικών, πλοιάρχων και μηχανικών είναι αδρανοποιημένο, επειδή δεν έχουν συμπληρώσει τον προβλεπόμενο χρόνο θαλάσσιας υπηρεσίας.

 

Ο υπουργός ανέφερε τις πρωτοβουλίες που εξετάζει, οι οποίες, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΥΝΑ, έτυχαν της αποδοχής τόσο της ΕΕΕ όσο και της ΠΝΟ. Βάσει αυτών, αίρονται τα αντικίνητρα που ίσχυαν μέχρι τώρα και είχαν να κάνουν με τη διαφορετική ασφαλιστική αντιμετώπιση των σπουδαστών που εκτελούσαν το υποχρεωτικό εκπαιδευτικό τους ταξίδι με πλοίο που έφερε σημαία εκτός της ελληνικής.

 

Παράλληλα, για την πιο γρήγορη ναυτολόγησή τους, καταργείται η διαφορετική αντιμετώπιση που υπήρχε μεταξύ των σπουδαστών που εκτελούσαν το πρώτο και δεύτερο υποχρεωτικό εκπαιδευτικό ταξίδι. Οσον αφορά τον χρόνο εκτέλεσης των δυο εκπαιδευτικών ταξιδιών, μεταξύ των εξαμήνων θεωρητικής εκπαίδευσης, αποφασίστηκε ο επανακαθορισμός τους, λαμβάνοντας υπόψη σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ναυτικής Εκπαίδευσης(ΣΝΕ).

 

Επίσης, προς διευκόλυνση των σπουδαστών, προωθείται με κανονιστική πράξη η εγγραφή στο επόμενο διδακτικό εξάμηνο, εκείνων που στο τρέχον έτος δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικά ταξίδια ή δεν συμπλήρωσαν την απαιτούμενη θαλάσσια υπηρεσία.

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αποφασίστηκε να προωθηθούν όλες οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να λογίζεται, στο εξής, ως προαγωγικός ο χρόνος υπηρεσίας των αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού που υπηρετούν στα πλοία με σημαία εκτός της ελληνικής.

 

Προϋπόθεση για να συμβούν όλα αυτά, όπως τόνισε ο Μ. Βαρβιτσιώτης, είναι τα πλοία να ανήκουν σε Ελληνες πλοιοκτήτες, η διαχειρίστρια εταιρεία να είναι ελληνική και να ανταποκρίνεται στον «φόρο χωρητικότητας» (tonnage tax).

 

[email protected]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=128088