- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Αποκαλυπτήρια με αντιδράσεις
07/10/13 ΕΛΛΑΔΑ
Εντονες αποδοκιμασίες κατά τη διάρκεια της τελετής μετονομασίας της πλατείας Καραϊσκάκη στη Θεσσαλονίκη σε πάρκο Δυρραχίου Αλβανίας, στο πλαίσιο του προγράμματος αδελφοποίησης των δύο πόλεων
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
[1]Πάρκο Δυρραχίου… εν μέσω αντιδράσεων στη Θεσσαλονίκη. Ακάθεκτος ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης στην πολιτική της πολυπολιτισμικότητας και του «ανοίγματος» προς τους γείτονες, μετονόμασε την πλατεία Καραϊσκάκη σε πάρκο Δυρραχίου Αλβανίας, στο πλαίσιο του προγράμματος αδελφοποίησης των δύο πόλεων. Κατά τη διάρκεια της τελετής δεκάδες κάτοικοι της περιοχής, και όχι μόνο, τον αποδοκίμασαν έντονα και χρειάστηκε η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης για να πραγματοποιηθεί η τελετή.
Αλβανικό «στέκι»
Η επιλογή της μετονομασίας του πάρκου είχε συμβολικό χαρακτήρα, καθώς, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, αποτελεί «στέκι» των Αλβανών μεταναστών που αναζητούν περιστασιακές δουλειές. Αν κάποιος χρειάζεται εργάτες, εκεί θα πάει για να βρει και να παζαρέψει τα μεροκάματα. Λίγα μέτρα πιο πέρα, άλλωστε, είναι και τα γραφεία τουριστικών πρακτορείων που εξυπηρετούν τη λεωφορειακή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Αλβανίας.
Υπό αυτές τις συνθήκες, πριν από την εκδήλωση, δεκάδες κάτοικοι της περιοχής που θεωρούν την περιοχή τους υποβαθμισμένη, κυρίως λόγω των οίκων ανοχής που λειτουργούν εκεί, αλλά και άλλοι με… εθνικιστική διάθεση, προσπάθησαν να προσεγγίσουν το πάρκο εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη μετονομασία. Φώναζαν «συγχαρητήρια προδότες», «οι Τουρκαλβανοί σκότωσαν τον Καραϊσκάκη», «να γυρίσουν στην Αλβανία οι Αλβανοί, η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες» και άλλα παρόμοια, ενώ κουνούσαν ελληνικές σημαίες και σε κάποιες περιπτώσεις έδειξαν άγριες διαθέσεις.
Παρά την ένταση, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, παρουσία του δημάρχου Δυρραχίου Βανγιούζ Ντάκο και του Αλβανού προξένου. «Το κλίμα ειρήνης και συνεργασίας καλλιεργούν μόνο οι σχέσεις καλής γειτονίας, η λεγόμενη διπλωματία των πόλεων και όχι οι πολιτικές διαφωνίες», τόνισε στην ομιλία του ο Γιάννης Μπουτάρης, θυμίζοντας ότι «στην περιοχή αυτή, μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, πέρασαν χιλιάδες μετανάστες που έφθαναν στην Ελλάδα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον».
Στο πάρκο αναρτήθηκε πέτρινη πλάκα με το νέο όνομά του και υψώθηκαν η ελληνική και η αλβανική σημαία. Ο Βανγιούζ Ντάκο, από την πλευρά του, είπε ότι, αντίστοιχα, στην πόλη του θα εγκαινιαστεί σύντομα το «Πάρκο Θεσσαλονίκης» σε κεντρική πλατεία.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=128104
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε