- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Αντιφασιστικό μήνυμα από τα Γιάννενα

08/10/13 ΕΛΛΑΔΑ

Με παραινέσεις για χτύπημα κατά του φασισμού τιμήθηκαν οι νεκροί της σφαγής των Λυγκιάδων από τους ναζί τον Οκτώβριο του 1943

 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ Του Φιλήμωνα Καραμήτσου

 

πετρος μπαμπουσκας [1]Μια δυνατή αντιφασιστική φωνή υψώθηκε πάνω από τα Γιάννενα και σήκωσε το μαύρο πέπλο των αποκαλύψεων για τη δράση του νεοναζισμού στη χώρα μας, δράση που δεν άφησε ανεπηρέαστη και την πρωτεύουσα της Ηπείρου.

 

Η ετήσια εκδήλωση μνήμης για την καταστροφή του χωριού Λυγκιάδες από τους ναζί, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί, μετατράπηκε σε βήμα υπεράσπισης της δημοκρατίας.

 

Συστράτευση

 

Στην κεντρική ομιλία, που έγινε από τον δήμαρχο Ιωαννίνων Φ. Φίλιο, το μήνυμα ήταν σαφές: «Να χτυπηθεί ο ντόπιος ναζισμός σε όλες του τις μορφές», ενώ εκπροσωπώντας το δημοτικό συμβούλιο έκανε έκκληση για συστράτευση όλων ώστε να αντιμετωπιστούν τα φασιστικά φαινόμενα.

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι όλων των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, ενώ από το Κοινοβούλιο συμμετείχαν οι βουλευτές Ιωαννίνων Αννα Ασημακοπούλου, Σταύρος Καλογιάννης, Χρήστος Μαντάς και Μιχάλης Κασσής.

 

Στο επίκεντρο ο Πέτρος Μπαμπούσκας, τον οποίο τίμησε ο δήμος με το μετάλλιο για τα 100 χρόνια ελευθερίας της πόλης. Ηταν μωρό όταν μπήκαν οι ναζί στο χωριό στις 3 Οκτωβρίου 1943, σκότωσαν 92 κατοίκους του, πολλοί εκ των οποίων ήταν παιδιά, κατέκαψαν όλα τα σπίτια και τον άφησαν λογχισμένο στην αγκαλιά της μάνας του. Κατάφερε και επέζησε, όπως επιζεί ακόμα και σήμερα η μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Δεν υπάρχει ούτε μία οικογένεια στο χωριό που να μην έχει έναν νεκρό σε αυτό το ετήσιο μνημόσυνο.

 

Η οργανωμένη σφαγή του χωριού ήταν μέρος των ευρύτερων πολεμικών σχεδίων των Γερμανών για εμπέδωση της κυριαρχίας τους στην Ηπειρο. Δεν ήταν ούτε «λάθος» ούτε «εξαίρεση», όπως κάποιοι έσπευσαν να ισχυριστούν μεταπολεμικά. Και δύο θαρραλέοι Γερμανοί συγγραφείς, ο Χέρμαν Μάγερ (έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 2009) στο βιβλίο του «Αιματοβαμμένο Εντελβάις» και ο Κριστόφ Σμινκ Γκουστάβους στο «Μνήμες Κατοχής – Οι Λυγκιάδες στις φλόγες» (από τις γιαννιώτικες εκδόσεις Ισνάφι), αποκαθιστούν τα γεγονότα.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=128744