- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

«Κωμωδία διερεύνησης» το πόρισμα

08/10/13 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λευκωσία Ανταπόκριση: Ακης Φάντης

 

Ως «κωμωδία της διερεύνησης» χαρακτηρίζει το πόρισμα για την κυπριακή κρίση ο σύμβουλος της επιτροπής για την οικονομία, καθηγητής Χρηματοοικονομικών και τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σταύρος Ζένιος, επικρίνοντας την όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε και χαρακτηρίζοντας «απλουστευτική» την επίρριψη ευθυνών στον τέως πρόεδρο.

 

Το πόρισμα χαρακτηρίζει τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ως τον «πρώτο και κύριο υπαίτιο για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία της χώρας στα πρόθυρα χρεοκοπίας». Σε χθεσινό δημοσίευμά του στη «StockWatch», ο τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου αναφέρει ότι το πόρισμα της επιτροπής πάσχει από δύο αδυναμίες «που μας εμποδίζουν από το να μάθουμε». Πρώτον, αναφέρει, δεν εξετάζει ενδελεχώς τα τεκμήρια και ιδιαίτερα τα οικονομικά δεδομένα, δηλαδή δεν στηρίζεται σε εγκληματολογική ανάλυση (forensics). Και δεύτερον, «πέρασε στην απονομή γενικών πολιτικών ευθυνών υπερπηδώντας σημαντικές φάσεις στην εξέλιξη της κρίσης». Σύμφωνα με τον κ. Ζένιο, το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής αποφαίνεται, εσφαλμένα, ότι η κρίση έγινε αισθητή «πρώτα στον τομέα της πραγματικής οικονομίας και ακολούθως στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» και «απονέμει πολύ απλουστευτικά ευθύνες στον τέως πρόεδρο – χωρίς καν να τον έχει ακούσει».

 

Σημειώνει ότι η απόδοση ευθυνών οφείλει να είναι ισορροπημένη. «Ατομα σε υπεύθυνες θέσεις στην κυβέρνηση, τους τραπεζικούς οργανισμούς και τις δημόσιες αρχές αναμένεται να είχαν δράσει προς έλεγχο των παραγόντων ανταποκρινόμενοι στις ευθύνες που η κοινωνία τούς είχε εμπιστευτεί. Και όσο πιο ψηλά η θέση τόσο πιο αυξημένες οι ευθύνες. Επομένως, βεβαίως ο τέως πρόεδρος έχει ευθύνη και από αυτή την άποψη η απόδοση ευθυνών από την επιτροπή είναι κενή περιεχομένου» αναφέρει. «Το συμπέρασμα είναι υπεραπλουστευμένο αφού στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο σπάταλο κράτος, αγγίζει επιδερμικά τον ελαττωματικό δανεισμό και την ελλιπή εποπτεία και αγνοεί πλήρως τα υπόλοιπα. Επιπρόσθετα η απόδοση ευθυνών στηριζόμενη στις μαρτυρίες συνυπεύθυνων χωρίς μελέτη των οικονομικών δεδομένων στερείται τεκμηρίωσης και δεν μας διδάσκει τίποτα που δεν γνωρίζαμε» τονίζει. Υποστηρίζει ότι, σε αντίθεση με τις εμπειρίες άλλων χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Ιρλανδία, η κυπριακή επιτροπή συστάθηκε ως «οιονεί δικαστήριο» αποκλειστικά από δικαστές, ενώ εμπειρογνώμονες παραιτήθηκαν και οι εκθέσεις τους αγνοήθηκαν.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=128768