- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ο Ακης στον κόσμο του
09/10/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση της Δικαιοσύνης, ότι θα υποβάλει άμεσα έφεση, ενώ ζητεί κατόπιν εορτής να δοθεί αναστολή στη σύζυγο και την κόρη του
Της Κατερίνας Κατή
[1]Για «εξοντωτική καταδίκη» σε βάρος του ίδιου και της οικογένειάς του από ένα δικαστήριο «αδύναμο να αντισταθεί στις “άνωθεν” παρεμβάσεις ενοχοποίησής του» έκανε λόγο ο Ακης Τσοχατζόπουλος, λίγες ώρες μετά την πρωτόδικη ετυμηγορία της Δικαιοσύνης που του επέβαλε κάθειρξη είκοσι ετών για το σκάνδαλο των «χρυσών μιζών».
Εγκλωβισμένος στην υπερασπιστική του γραμμή περί «πολιτικής σκευωρίας» σε χθεσινή γραπτή δήλωσή του επαναλαμβάνει τα περί «γνωστών πολιτικοδικαστικών κέντρων εξουσίας, που από το 2010 επέβαλαν στα ΜΜΕ τον επικοινωνιακό κανιβαλισμό και διαπόμπευση εναντίον εμού και της οικογένειάς μου. Των ιδίων κέντρων που το 2011 επέβαλαν, με την πρωτοφανή συνεργασία ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ., στο Κοινοβούλιο να κουκουλώσει το σκάνδαλο των Υ/Β στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και να ασκήσει δίωξη εναντίον μου».
Κλείνοντας τη δήλωσή του ο πρώην υπουργός, που λόγω και της ηλικίας του (συμπληρώνει τον Δεκέμβριο το 74ο έτος) προσβλέπει στις ευεργετικές διατάξεις για αποφυλάκιση έχοντας εκτίσει μόνο το 1/5 της ποινής του, τονίζει:
«Δεν αναγνωρίζω την απόφαση και θα καταθέσω άμεσα έφεση. Συνεχίζω τον αγώνα να αποδείξω την αλήθεια και την αθωότητά μου». Ευχές για «καλύτερη τύχη στον επόμενο βαθμό» τού είχε δώσει λίγα λεπτά πριν από το πέρας της δίκης και ο πρόεδρος του δικαστηρίου Χρ. Κατσιάνης.
«Να καταφέρετε να πείσετε περισσότερο» του είπε χαρακτηριστικά.
Από την όλη του συμπεριφορά πάντως καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης αλλά και ειδικά εκείνες τις τελευταίες κρίσιμες ώρες, ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος υπουργός, ο οποίος μάλιστα προκαλούσε στις γυναίκες της ζωής του «απόλυτη εξάρτηση» με αποτέλεσμα να μπλέξουν στην υπόθεση (σ.σ. υπήρξε και αυτή η… υπερασπιστική γραμμή), έδειχνε να μην έχει συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης.
Λίγο μάλιστα πριν πέσει η αυλαία και αφού είχε ήδη κριθεί το θέμα των αναστολών, σηκώθηκε από το εδώλιο, ζήτησε τον λόγο, έστρωσε το σακάκι του και είπε:
«Μοιράζετε αφειδώς αναστολές και σωστά κάνετε. Δεν δώσατε όμως αναστολή στη γυναίκα μου και στην κόρη μου. Γιατί, κύριε πρόεδρε; Επειδή φέρουν το όνομα Τσοχατζοπούλου; Πού οφείλεται η στάση σας; Υποβάλλω επίσημο αίτημα να δοθεί αναστολή στη σύζυγο και την κόρη μου».
Και συνέχισε σαν μην είχε συνειδητοποιήσει ότι η υπόθεση είχε κριθεί, τουλάχιστον από αυτό το δικαστήριο: «Δεν μπορεί να συνεχιστεί η δίκη με ένα ψευδές κατηγορητήριο για δήθεν δωροδοκία μου, είναι κατάπτυστο, δεν έχει νομική βάση».
Αποστρεφόμενος μάλιστα την επισήμανση του κ. Κατσιάνη, «ότι όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στο Πενταμελές Αναστολών», αναρωτήθηκε: «Τι μου λέτε τώρα; Θα τολμήσει άλλο δικαστήριο να βγάλει άλλη απόφαση;»
Οι δημεύσεις
Με την απόφασή του το δικαστήριο διέταξε να δημευτούν κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των καταδικασθέντων, όπως ορίστηκαν από κατασχέσεις στις οποίες είχε προχωρήσει ο ανακριτής της υπόθεσης. Μεταξύ των δεσμευθέντων είναι και το περιβόητο πλέον ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Το δικαστήριο όρισε επίσης την καταβολή αποζημιώσεων προς το Δημόσιο ως εξής:
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος υποχρεούται να καταβάλει ένα εκατομμύριο ευρώ, ο Γ. Σμπώκος 500.000 και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες 100.000 ευρώ έκαστος, πλην των Π. Σταμάτη, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Φώτη Αρβανίτη και Νίκου Καρατζά, οι οποίοι υποχρεούνται να καταβάλουν 50.000 ευρώ.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=129261
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε