- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Η πρωτοπορία από τον Ροσελίνι μέχρι την Αθήνα της κρίσης

09/10/13 ART,ΘΕΜΑΤΑ,ΣΙΝΕΜΑ-ΚΡΙΤΙΚΗ

Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες η Ταινιοθήκη της Ελλάδας οργανώνει ένα φιλόδοξο, επιπέδου πρόγραμμα με παλιές avant-garde δημιουργίες και νέες μορφές κινηματογραφικής έκφρασης, από όλο τον κόσμο. Για πρώτη φορά διοργανώνεται φέτος και Διαγωνιστικό Τμήμα. Επίσημοι προσκεκλημένοι δύο Ευρωπαίοι σκηνοθέτες, οι Χαρούν Φαρόκι και Πέδρο Κόστα

 

[1] [2]Τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία διοργάνωσή του (2009) το 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας (17 – 27 Οκτωβρίου) επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Ειδικά αφιερώματα σε Ρομπέρτο Ροσελίνι, Χαρούν Φαρόκι και Πέδρο Κόστα, καινούργια τμήματα ανάμεσά τους και διαγωνιστικό με ταινίες με θέμα την κρίση, ειδικές προβολές, η ατομική έκθεση του εικαστικού – κινηματογραφιστή Χ. Φαρόκι στην ΑΣΚΤ, απευθύνονται σε όλους τους θεατές. Κυρίως όμως στους νέους, οι οποίοι θέλουν να δουν αντισυμβατικά έργα avant-garde δημιουργών, που χάραξαν κόντρα πορεία απέναντι στις κλασικές κινηματογραφικές φόρμες κι άνοιξαν εν τέλει καινούργιους δρόμους έκφρασης.

 

[3] [4]Το 7ο Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδας σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή, κατά την οποία προσπαθεί να σηκώσει ψηλά τον πήχη του έργου της, δηλαδή τη διαφύλαξη της κινηματογραφικής μνήμης και κυρίως την εκπαίδευση του κοινού. Αν δεν υπήρχε το ΕΣΠΑ, περιττό να πούμε ότι το Φεστιβάλ δεν θα γινόταν. Ακόμα και τώρα όμως που έχουν εξασφαλιστεί 500.000 ευρώ – να είναι καλά η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη – η εκταμίευση δεν έχει γίνει. «Η Ταινιοθήκη έχει πάρει μια μικρή επιχορήγηση για τα πενιχρά της έξοδα», είπε η Μαρία Κομνηνού, γ.γ. του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης. Επιβεβαίωσε ότι οι αμοιβές των εργαζομένων δεν μπορούν να καταβληθούν κανονικά, πριν από λίγο καιρό κινδύνευσε να κοπεί το ρεύμα κι ο υπουργός Πολιτισμού ενημερώνεται αλλά δεν έχει πάρει αποφάσεις. «Είναι ενδεικτικό ότι ο Κώστας Γαβράς και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Ταινιοθηκών Ερίκ Λερουά έχουν εκφράσει κραυγή αγωνίας για το μέλλον της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Αυτή τη στιγμή δεν έχει κατοχυρωθεί νομικά η ύπαρξή της. Σε αντίθεση με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν τις Ταινιοθήκες τους ως εργαλεία δουλειάς για τη διπλωματία τους», είπε η Μαρία Κομνηνού και θύμισε, με νόημα, ότι η επόμενη Διεθνής Συνάντηση Ταινιοθηκών θα φιλοξενηθεί στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

 

Το δεκαήμερο πρόγραμμα είναι φιλόδοξο, υψηλού επιπέδου και συγκεντρώνει γύρω τους υποστηρικτές (εκπαιδευτικά – πολιτιστικά Ιδρύματα, πρεσβείες ξένων χωρών, κ.ά.) χωρίς την υποστήριξη των οποίων δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί.

 

• Ο Γερμανός κινηματογραφιστής και εικαστικός Χαρούν Φαρόκι, εμβληματική προσωπικότητα του πολιτικού κινηματογράφου στη μεταπολεμική Ευρώπη, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Στα έργα του εξετάζει την κοινωνική λειτουργία των εικόνων στο πλαίσιο διαφόρων ιδεολογιών, ενώ αναζητά το υλικό του σε κάθε λογής αρχειακές εικόνες ακόμα και από κάμερες παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους και φυλακές, κ.α. Θα προβληθούν 15 ταινίες από το 1967 έως το 2009 από ένα σύνολο 120 ταινιών. Επιπλέον στην ΑΣΚΤ διοργανώνεται έκθεση με επτά βιντεοεγκαταστάσεις του. Ο ίδιος θα παρευρεθεί στα εγκαίνια (29/10), στις προβολές και θα δώσει masterclass στο Ινστιτούτο Γκέτε (25/10 στις 8.00).

 

• Ο 50χρονος Πορτογάλος Πέδρο Κόστα, έχει χαρακτηριστεί «Ο Σάμιουελ Μπέκετ του κινηματογράφου» και είναι από τους πιο πολυσυζητημένους Ευρωπαίους auteurs των τελευταίων χρόνων. Θα έρθει στην Αθήνα όπου θα προβληθεί σχεδόν η πλήρης φιλμογραφία: πέντε ταινίες μυθοπλασίας, δύο ντοκιμαντέρ και τέσσερις ταινίες μικρού μήκους.

 

• Ο πρωτοπόρος και θεμελιωτής του κινήματος του ιταλικού νεορεαλισμού Ρομπέρτο Ροσελίνι έχει την τιμητική του με την προβολή των έξι ψηφιακά αποκατεστημένων «κλασικών» ταινιών: «Η μηχανή που σκοτώνει τους κακούς» (1952), «Ταξίδι στην Ιταλία» (1953), «Ινδία» (1959), «Στρόμπολι» (1949),«Αγάπη» (948), «Ρώμη ανοχύρωτη πόλη» (1945).

 

ΤΜΗΜΑΤΑ: Το διαγωνιστικό «Αφηγηματικά + Οχι» περιλαμβάνει εννέα μεγάλου μήκους και μία μικρού (παραγωγής 2012-2013) που επιχειρούν να αποτυπώσουν την υποκειμενική αλήθεια μιας κρίσης. Το Α΄ βραβείο συνοδεύεται από 10.000 ευρώ σε υπηρεσίες post production. Με πρόεδρο τον Παντελή Βούλγαρη η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους: Νικόλ Μπρενέζ, Στέλλα Θεοδωράκη, Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Δημήτρη Θεοδωρόπουλο και Χρήστο Μήτση.

 

«ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ»: Το κοινό θα δει ταινίες από το ποικιλόμορφο, αχαρτογράφητο τοπίο του σύγχρονου πειραματικού σινεμά. Ετερόκλητες μεταξύ τους όσον αφορά το ύφος και το περιεχόμενό τους, οι τέσσερις ταινίες έχουν κοινό παρονομαστή την αναζήτηση.

 

«ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ ΤΩΡΑ!»: Κεντρική θέση έχει το αναδρομικό αφιέρωμα στον Αθανάσιο Καρανικόλα. Επίσης περιλαμβάνονται ταινίες των: Μαρία Θεοδωράκη, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Αρη και Λάκη Ιωνά / «The Callas», η καινούργια του Νίκου Γραμματικού, των πρωτοεμφανιζόμενων Χριστίνα Κουτσοσπύρου και Αραν Χιουζ κ.α.

 

«SOME LIKE IT SHORT»: Θα προβληθούν δέκα μικρού μήκους ταινίες από ΗΠΑ, Γαλλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Φινλανδία, Λετονία, Ελβετία, παραγωγής 2012-2013.

 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ: «Το ποτάμι» του Νίκου Κούνδουρο, «The Red Bank James Joyce: Τα τετράδια των Ελληνικών του» σε σκηνοθεσία Βουβούλας Σκούρα. Αναπτύσσεται με αφορμή τα «Τετράδια των Ελληνικών» του Τζέιμς Τζόις και η μη γραμμική αφήγηση του Βαγγέλη Ιντζίδη εικονοποιείται σαν παζλ. Τα γυρίσματα έγιναν σε Τεργέστη, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Αθήνα.

 

«ΤΟ ΑΛΛΟ ’80»: Παρουσιάζει τις ταινίες των σκηνοθετών «Και ξανά προς τη δόξα τραβά» Γιώργου Σταμπουλόπουλου, «Το αίμα των αγαλμάτων» Τώνης Λυκουρέσης και «Ταξίδι στην πρωτεύουσα» Τάκη Παπαγιαννίδη.

 

Βασιλική Τζεβελέκου

[email protected]

 

Ιnfo: Ταινιοθήκη της Ελλάδος 17-27/10 (Ιερά Οδός 48). Πλήρες το πρόγραμμα στο www.tainiothiki.gr

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=129321