- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Συνελεύσεις υπό διωγμόν

10/10/13 ΕΛΛΑΔΑ

Επειτα από προσφυγή της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε χθες «παράνομη και καταχρηστική» τη στάση εργασίας που είχαν κηρύξει για σήμερα δύο σωματεία των εργαζομένων στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό

 

μετρο [1]Υπό διωγμόν είναι ακόμη και οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων! Επειτα από προσφυγή της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε χθες «παράνομη και καταχρηστική» τη στάση εργασίας που είχαν κηρύξει για σήμερα δύο σωματεία των εργαζομένων στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό για να πάρουν μέρος στη γενική συνέλευση, όπου θα συζητούσαν θέματα μισθολογικά αλλά και την αντισυνταγματική επιστράτευση που ισχύει εδώ και εννέα μήνες. Να σημειωθεί ότι προχθές, οι συνάδελφοί τους που εργάζονται στα τρόλεϊ είχαν κάνει το ίδιο, χωρίς να κινηθεί δικαστικά η διοίκηση της ΟΣΥ.

 

Οι εργαζόμενοι, σεβόμενοι τη δικαστική απόφαση, αποφάσισαν την αναστολή της σημερινής τετράωρης στάσης εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι το Μετρό και Ηλεκτρικός θα κινηθούν κανονικά σήμερα, ενώ και η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ., στο ξενοδοχείο «Τιτάνια».

 

Ζητούν άρση της επίταξης

 

«Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση δείχνει το πρόσωπό της», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ενωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ και το Σωματείο Ηλεκτροδηγών της ΣΤΑΣΥ, που εκδόθηκε μετά τη δικαστική απόφαση και κάνει λόγο για ποινικοποίηση των αγώνων. Εξαπολύουν ευθεία επίθεση κατά του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τον οποίο οι δύο διοικήσεις είχαν συνάντηση στα τέλη Ιουλίου και του ζήτησαν να προχωρήσει σε άρση της πολιτικής επίταξης που έχει επιβληθεί στον κλάδο από τον Ιανουάριο. «Μας είχε διαβεβαιώσει ότι δεν συμφωνεί με το μέτρο και το είχε χαρακτηρίσει αντιδημοκρατικό και αυταρχικό», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Λευτέρης Ρενιέρης, πρόεδρος των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ, και προσθέτει πως όχι μόνο δεν προχώρησε σε αναστολή του μέτρου, αλλά πρέπει να ήταν τουλάχιστον ενήμερος για την προσφυγή της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ κατά της στάσης εργασίας.

 

«Η επιστράτευση ήταν από την αρχή αντισυνταγματικό μέτρο, αφού επιβλήθηκε με λόγους που δεν υπήρχαν», συνεχίζει και τονίζει ότι «ακόμα και αν υπήρχαν οι λόγοι που είχε επικαλεστεί η κυβέρνηση, έχουν πλέον εκλείψει».

 

Στο ίδιο τόνο κινείται και η απόφαση των εργαζομένων, που κατηγορεί τον υπουργό Μεταφορών ότι «θέλει τους εργαζομένους εγκλωβισμένους στην επίταξη, εξαθλιωμένους μισθολογικά, κοινωνικά και εργασιακά».

 

Χ.ΤΖ.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=130135