- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Βραβεία καινοτομίας σε μικρούς εφευρέτες
10/10/13 ΕΛΛΑΔΑ
Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας αντάμειψε τη δημιουργικότητα εννέα παιδιών, ηλικίας 12-13 ετών
Του Τάσου Σαραντή
[1]Συμπληρώνοντας 25 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στην προώθηση της καινοτομίας στην Ελλάδα και επιδιώκοντας να ενθαρρύνει την καινοτομία στη χώρα μας και να δημιουργήσει την κατάλληλη νοοτροπία στις νέες γενιές, ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) βράβευσε χθες την παιδική δημιουργικότητα σε ειδική εκδήλωση στην έδρα του οργανισμού.
Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν 9 παιδιά, ηλικίας 12-13 ετών, και δόθηκαν τρία βραβεία για δημιουργικές ιδέες που αφορούν εφευρέσεις και τρία αντίστοιχα που αφορούν βιομηχανικά σχέδια. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προσφέρει ο ΟΒΙ σε μαθητές της πέμπτης και έκτης τάξης του Δημοτικού ενδιαφερόμενων σχολείων από την Αττική, στα οποία περιλαμβάνεται και δημιουργικό μέρος όπου τα παιδιά καλούνται να παρουσιάσουν τις δημιουργικές ιδέες του. Η επιλογή έγινε από επιτροπή εντός του ΟΒΙ, ενώ τα βραβεία απένειμε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Αθανάσιος Σκορδάς.
Ποιοι πήραν τα βραβεία
Το Α΄ Βραβείο Ευρεσιτεχνίας απονεμήθηκε στην Κωνσταντίνα Τερζόγλου από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου για τον σχεδιασμό ενός βραχιολιού-ρολογιού με led φακούς, GPS και χάρτη της Ελλάδας. Το Β΄ Βραβείο Ευρεσιτεχνίας απονεμήθηκε στον Οθωνα Ρούσσο από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης για τον σχεδιασμό μιας φωτοβολταϊκής κατσαρόλας-χύτρας. Το σκεύος του Οθωνα μοιάζει με τα αντίστοιχα κλασικά, με τη διαφορά ότι στον πάτο έχει ενσωματωμένη αντίσταση η οποία θερμαίνεται από την ηλιακή ενέργεια που συσσωρεύουν τα τοιχώματα και το καπάκι. Για να λειτουργήσει χρειάζεται μόνο ήλιο και είναι οικονομική και οικολογική. Λειτουργεί ακόμη κι αν γίνει διακοπή ρεύματος, ενώ μεταφέρεται και στο κάμπινγκ.
Το Γ΄ Βραβείο Ευρεσιτεχνίας απονεμήθηκε στους Διονύση Ζέζα, Θανάση Κατρή, και Σπύρο Γερμενή από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης για την ιδέα τους με τον τίτλο «Ελικόπτερο με αλεξίπτωτο διάσωσης». Πρόκειται για μια ιδέα που εμπνεύστηκαν από ένα ντοκιμαντέρ για το Διάστημα βλέποντας τους δορυφόρους της NASA να προσγειώνονται με ασφάλεια με τη χρήση ειδικού αλεξίπτωτου. Οπως λένε τα παιδιά, σκέφτηκαν ότι αυτό μπορεί να γίνει και με τα ελικόπτερα. Σε περίπτωση βλάβης του ελικόπτερου ο πιλότος ενεργοποιεί έναν μηχανισμό με τον οποίο σταματά ο έλικας που αποκολλάται από το ελικόπτερο, στη συνέχεια αποκολλάται και η ουρά και κατόπιν από το πίσω μέρος του πιλοτήριου ανοίγει αλεξίπτωτο που κατεβάζει με ασφάλεια τον θάλαμο στο έδαφος.
Το Α΄ Βραβείο Βιομηχανικού Σχεδίου απονεμήθηκε στην Αθηνά Βασιλακοπούλου από το 23ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου για τον σχεδιασμό μιας στέκας ομορφιάς, διαφορετικής από όλες τις άλλες. Περιέχει σκιές ματιών σε διάφορες αποχρώσεις, πινελάκι, καθρεφτάκι που εμφανίζεται με το πάτημα ενός κουμπιού και κολόνια με άρωμα τριαντάφυλλου. Το Β΄ Βραβείο Βιομηχανικού Σχεδίου απονεμήθηκε στη Χριστίνα Λουκά από το 23ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου για τον σχεδιασμό ενός «βραχιολοστιλού» με καθρεφτάκι. Πρόκειται για ένα ελκυστικό στιλό, κυκλικό σαν βραχιόλι, που από τη μια πλευρά γράφει με πράσινο και από την άλλη με μπλε. Γύρω από τα καπάκια που ενώνονται υπάρχει ο καθρέφτης, ενώ στην επιφάνειά του υπάρχουν χάντρες.
Τέλος, το Γ΄ Βραβείο Βιομηχανικού Σχεδίου απονεμήθηκε στις Αννα Γαϊτανίδου και Μαρία Γριβοκωστοπούλου από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης που σχεδίασαν ένα πατίνι (rollerblade) στην επιφάνεια του οποίου υπάρχουν κολλημένα πλαστικά ζαχαρωτά, ενώ δεν παραλείπεται η ύπαρξη μικρών θηκών για να βάζουν τα παιδιά τα δικά τους γλυκά. Σημειώνεται ότι ο ΟΒΙ είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και την προστασία των δικαιωμάτων των βιομηχανικών σχεδίων.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=130141
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε