- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ασπίδα προστασίας στον Βενιζέλο
07/01/13 Άρθρα
Σαμαράς και Κουβέλης ψάχνουν πώς θα καλύψουν τον κυβερνητικό τους εταίρο ώστε να μην καταρρεύσει η τρικομματική, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους τόνους με κατηγορίες για συγκάλυψη και διαπλοκή. Κόντρα της Κουμουνδούρου και με Πρετεντέρη-Mega
Της Αλίκης Μάτση
Στη δυσχερέστατη θέση να προσφέρει και εμπράκτως κάλυψη στον κυβερνητικό του εταίρο Ε. Βενιζέλο βρίσκεται ο πρωθυπουργός, μετά την κατάθεση σήμερα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητείται η παραπομπή σε επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με έναν προφανή στόχο: την αποσταθεροποίηση της τρικομματικής κυβέρνησης.
Από την άλλη πλευρά, ο κυβερνητικός σχηματισμός είναι αποφασισμένος να προσφέρει ασπίδα προστασίας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς τυχόν παραπομπή του κ. Βενιζέλου θα δημιουργούσε κυβερνητική αστάθεια και ενδεχομένως πτώση της τρικομματικής συμμαχίας.
Μέχρι στιγμής το μέγαρο Μαξίμου τηρεί σιγήν ιχθύος στην εντεινόμενη διαμάχη μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Υπάρχει όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, εντονότατος προβληματισμός στο πρωθυπουργικό επιτελείο για το αν θα πρέπει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς να τοποθετηθεί στην από κοινού συζήτηση των δύο προτάσεων στην Ολομέλεια της Βουλής.
Διότι το ζητούμενο είναι τι ακριβώς θα πει ο πρωθυπουργός, με ποιον τρόπο θα καλύψει τον βασικό κυβερνητικό του εταίρο και πώς θα απαντήσει στο εύλογο επιχείρημα της αντιπολίτευσης -όχι μόνο της αξιωματικής- γιατί ο πρώην υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου πήρε τη λίστα στο… σπίτι του.
Εως ότου ληφθούν οριστικές αποφάσεις από τον κ. Σαμαρά και το επιτελείο του για τη «γραμμή» που θα ακολουθηθεί στη συζήτηση, η εντολή Μαξίμου προς τους βουλευτές της Ν.Δ. είναι σαφέστατη. Μην αναφέρεστε στο όνομα του Ε. Βενιζέλου ούτε καν για ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες.
Βεβαίως, η εντολή έχει ήδη «παραβιαστεί» δημοσίως από έναν τουλάχιστον βουλευτή, τον Κυρ. Μητσοτάκη, που μίλησε για πολιτικές ευθύνες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Στους διαδρόμους της Βουλής δε είναι αρκετοί ακόμη οι «δυσαρεστημένοι» νεοδημοκράτες που πολύ θα ήθελαν τη στοχοποίηση και του Ε. Βενιζέλου και από το δικό τους κόμμα, αλλά «ποιούν την ανάγκη φιλοτιμία».
Πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς και το επιτελείο του προβληματίζονται και για το αν η δυσαρέσκεια αυτή θα εκφραστεί και στην κάλπη την ημέρα της ψηφοφορίας, μολονότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται μάλλον απίθανο.
Κάλυψη στον κ. Βενιζέλο προσφέρει και η ΔΗΜΑΡ, παρότι δύο διαρροές από τις τάξεις του κόμματος θεωρούνται ήδη δεδομένες, αυτές των Ο. Βουδούρη και Π. Μουτσινά. Ζητούμενο παραμένει η τοποθέτηση Κουβέλη στην Ολομέλεια της Βουλής, η επιχειρηματολογία δηλαδή που θα χρησιμοποιήσει για να υπερασπιστεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Κι αυτό διότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι «με τη στοχοποίηση μόνο του Γ. Παπακωνσταντίνου η κυβέρνηση επιχειρεί να συρρικνώσει το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ μόνο στο πεδίο της αλλοίωσής της».
Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «άγρια διαπλοκή με θύμα, μεταξύ άλλων, το δημόσιο ταμείο» και διαμηνύει ότι η πρότασή της για παραπομπή και του Ευάγγελου Βενιζέλου -και όσων προσώπων αποδειχθεί στη συνέχεια ότι εμπλέκονται- ανταποκρίνεται στο κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Παρεμπιπτόντως, σε άλλη ανακοίνωση, με αφορμή σχόλια του Γ. Πρετεντέρη στο Mega ότι δεν υπάρχει ένδειξη ποινικών ευθυνών για τον κ. Βενιζέλο, η Κουμουνδούρου επετέθη στο κανάλι και τον δημοσιογράφο δηλώνοντας ότι θα προσκομίσει όλα τα στοιχεία για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και θέτοντας μεταξύ άλλων ερωτήματα:
Για το αν στη λίστα Λαγκάρντ βρίσκεται και ο βασικός μέτοχος του καναλιού (Γ. Μπόμπολας). Και για το αν αληθεύουν δημοσιεύματα -το κανάλι τα διέψευσε ήδη- ότι η Τηλέτυπος Α.Ε. πήρε τραπεζικό δάνειο ύψους 98 εκατ. ευρώ.
Στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναφέρεται ότι η λίστα αλλοιώθηκε και δεν αξιοποιήθηκε, καθώς και ότι περιέχει ονόματα αντιπροσωπευτικά της «οικονομικής ολιγαρχίας» που χαίρουν διαχρονικής φορολογικής ασυλίας.
Με βάση αυτή τη θεώρηση, η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι υπάρχουν «πολιτικές ευθύνες που βαρύνουν όλα τα κόμματα της συγκυβέρνησης, εφόσον επιλέγουν τη συγκάλυψη αντί για την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της υπόθεσης».
Κατηγορεί μάλιστα τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ότι μετέτρεψαν τη διαφθορά σε καθεστωτική δομή του κράτους. Για τη ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι η στάση της ηγεσίας της αποτελεί «δυσάρεστη έκπληξη», αφού διευκολύνει τη συγκάλυψη.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=13038
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε