- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Fast track αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής

11/10/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερωτήματα προκαλεί η χθεσινή αλλαγή, με διαδικασίες-εξπρές, του Κανονισμού της Βουλής που ρυθμίζει μεταξύ άλλων και τις αρμοδιότητες του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου, μία μόλις ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης που αναφέρει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι είναι «ψευδαίσθηση» η επιστροφή στις αγορές το 2014.

 

Παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές στον Κανονισμό είχαν αποφασιστεί ομόφωνα από όλα τα κόμματα στην αρμόδια επιτροπή, εντούτοις η ψηφοφορία διεξήχθη εμβόλιμα, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη τελείως διαφορετική διαδικασία (επίκαιρες ερωτήσεις) στην Ολομέλεια. Μόνο ο Θοδωρής Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) πήρε τον λόγο λίγο αργότερα και διαμαρτυρήθηκε στην προεδρεύουσα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά ότι με τον τρόπο που έγινε η ψηφοφορία δεν δόθηκε η δυνατότητα στα κόμματα να εκφράσουν τις απόψεις τους και τις επιμέρους παρατηρήσεις τους για σειρά άρθρων του Κανονισμού που αλλάζουν. Ο κ. Δρίτσας έκανε λόγο για «σημαντικές αλλαγές ως προς το Γραφείο Προϋπολογισμού» και ζήτησε να μην επαναληφθούν τέτοιες διαδικασίες στο μέλλον.

 

Μεταξύ των αλλαγών που υπερψηφίστηκαν, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το Γραφείο θα έχει «συμβουλευτικό ρόλο», ενώ γίνεται ασαφές το κατά πόσον θα είναι υποχρεωτική η δημοσίευση των «ενοχλητικών» εκθέσεων ή αν θα χρειάζεται πρώτα η έγκριση του προέδρου της Βουλής.

 

Οι αλλαγές αυτές, που είχαν κρατηθεί μακριά από τη δημοσιότητα και προκάλεσαν χθες έντονες συζητήσεις, ανάγκασαν τον γενικό γραμματέα του Κοινοβουλίου Αθανάσιο Παπαϊωάννου να προχωρήσει σε διευκρινίσεις. Ο κ. Παπαϊωάννου εξήγησε ότι τις είχαν ζητήσει τόσο ο συντονιστής (Π. Λιαργκόβας) όσο και οι τέσσερις πανεπιστημιακοί που αποτελούν την επιστημονική επιτροπή (Π. Καζάκος, Ν. Μαραβέγιας, Σπ. Λαπατσιώρας και Μ. Ρηγίνος) του Γραφείου. Ο στόχος των αλλαγών, όπως είπε, είναι «να μην υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων με άλλους φορείς» και υπογράμμισε ότι δεν αλλάζει τίποτα από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του.

 

Παρ’ όλα αυτά, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει ρύθμιση που θα αναφέρει ρητά ότι όλες οι εκθέσεις του Γραφείου θα δημοσιεύονται.

 

Στην υπόθεση υπάρχει βέβαια βεβαρημένο «μητρώο», καθώς, δύο χρόνια πριν, ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε οδηγήσει σε παραίτηση την τότε επικεφαλής του Γραφείου Στέλλα Μπαλφούσια, με αφορμή μια έκθεση για το χρέος που έλεγε ότι είναι «εκτός ελέγχου», δηλαδή ανέφερε, δύο χρόνια νωρίτερα, αυτό ακριβώς που υποστηρίζει η έκθεση της Τετάρτης.

 

Χάρης Ιωάννου

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=130603