- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Προσωρινό το ρουσφέτι στους καναλάρχες

11/10/13 MEDIA,ΘΕΜΑΤΑ - MEDIA

Αυτό εν ολίγοις υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σε δήλωσή του, ξεχνώντας προφανώς ότι στη χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα ισχύει ειδικά για τα κανάλια το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» εδώ και σχεδόν δυόμισι δεκαετίες που παραμένουν ουσιαστικά χωρίς αδειοδότηση…

 

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αρμόδιος για τα ΜΜΕ υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Σίμος Κεδίκογλου εξακολουθούν να ψεύδονται ή αλλιώς να λένε μισές αλήθειες. Πρώτα λοιπόν έκαναν το «ρουσφέτι» στους καναλάρχες χαρίζοντάς τους τις ψηφιακές συχνότητες, τουλάχιστον για την ώρα, και έπειτα προσπαθούν να πείσουν ότι με τέτοιες (ν)τροπολογίες επιχειρούν να εξορθολογίσουν τη λειτουργία των ΜΜΕ, ρίχνουν και τα βάρη αλλού υποστηρίζοντας ότι έτσι ευθυγραμμίζονται με τις «επιταγές της ΕΕΤΤ» και βέβαια τονίζουν ότι πρόκειται για κάτι προσωρινό για να καλυφθούν οι ανάγκες ακριτικών περιοχών.

 

Με αφορμή το «ψηφιακό ρουσφέτι» με τις άδειες ο κ. Κεδίκογλου σε δήλωσή του υποστηρίζει ότι «ορισμένοι παραπληροφορούν διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα» και σημειώνει: «Στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης τα έσοδα για το Δημόσιο, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, θα προέλθουν από τρεις πηγές: από τον πάροχο δικτύου (διαχειριστή φάσματος), από τον πάροχο περιεχομένου, δηλαδή τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και από την απελευθέρωση του ψηφιακού μερίσματος. Με την επίμαχη ρύθμιση η κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με τις επιταγές της ανεξάρτητης Αρχής ΕΕΤΤ και καλύπτει προσωρινά τις ανάγκες της ελληνικής περιφέρειας και των ακριτικών περιοχών, για να μη μείνουν χωρίς τηλεόραση μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των παρόχων περιεχομένου που ξεκινά σύντομα».

 

Προφανέστατα αυτές είναι οι τρεις πηγές εσόδων για το κράτος από την ψηφιακή (αν και μπορεί να προκύψουν και άλλες). Αλλά με το άρθρο 18 που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας δεν προβλέπεται τίποτα για τα έσοδα από τα κανάλια. Για τον πάροχο δικτύου και το ψηφιακό μέρισμα… προσεχώς.

 

Οσο για το προσωρινό, προφανώς ο κ. Κεδίκογλου και η κυβέρνηση ξεχνούν ότι σχεδόν δυόμισι δεκαετίες (!) κρατά η… προσωρινότητα της αναλογικής τηλεόρασης. Συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα λυμαίνονταν (και εξακολουθούν) τις συχνότητες, με το κράτος να εισπράττει (όταν και όποτε αυτό γινόταν) ψίχουλα.

 

Κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί ποια ανάγκη εξυπηρετεί ένα τέτοιο άρθρο πέραν του να δοθεί άλλη μία παράταση με… νομιμοφανή τρόπο στα κανάλια. Παρατάσεις που σύμφωνα με γνωμοδότηση του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι παράνομες και η υπόθεση εκκρεμεί εδώ και χρόνια στην Ολομέλεια όπου παραπέμφθηκε. Μια παράταση… αόριστη μάλιστα, αφού δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Θεωρητικά σχεδιάζεται η πλήρης ψηφιακή μετάβαση την 1η/10/2014. Μόνο που αυτό προβλεπόταν να γίνει το 2012, έπειτα πήγε για το καλοκαίρι του 2013 και τώρα για τον Οκτώβριο του 2014. Δυστυχώς αποδεικνύεται συνεχώς ότι σε αυτό κράτος ισχύει απόλυτα το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

 

Και ο ΣΥΡΙΖΑ

 

«Η διαπλοκή στη χώρα μας καλά κρατεί», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, «καθώς με συνοπτικές διαδικασίες και μετά από 23 χρόνια λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών με προσωρινές άδειες που είχαν κριθεί παράνομες από το ΣτΕ, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κάνει το μεγαλύτερο δώρο στους καναλάρχες, αφού νομιμοποιεί αυθαίρετα τις άδειες δίνοντάς του τη δυνατότητα να περάσουν στην ψηφιακή εποχή ανέξοδα και παράνομα».

 

[email protected]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=130711