- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

«Ενας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός»

11/10/13 ΕΛΛΑΔΑ

Με αυτό το σύνθημα ξεκινά σήμερα το τριήμερο 2ο Εναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελληνικού

 

Της Aφροδίτης Τζιαντζή

 

Ενα από τα πιο γνωστά συνθήματα των κινημάτων της αντιπαγκοσμιοποίησης ισχυριζόταν ότι «Ενας άλλος κόσμος είναι εφικτός».

 

Το 2ο Εναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας, που ξεκινά σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελληνικού, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα με το σύνθημα «Ενας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός».

 

Τα σημάδια του διαφορετικού αυτού κόσμου τα ανιχνεύει σε πολύμορφα εγχειρήματα σε όλη την Ελλάδα: δίκτυα ανταλλακτικής οικονομίας, συνεργατικές κολεκτίβες, αυτοδιαχειριζόμενα κοινωνικά κέντρα, οικο-κοινότητες, κινήματα υπεράσπισης των κοινών αγαθών και του φυσικού περιβάλλοντος. «Ενώ γύρω μας γκρεμίζονται τα θεμέλια του παρελθόντος, εμείς ποτίζουμε τα λουλούδια που φυτρώνουν στα συντρίμμια» αυτοσυστήνονται, με ποιητική διάθεση, οι διοργανωτές.

 

Μεταξύ τους ομάδες όπως το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας-Οικονομίας, το Συνεργατικό Καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνος, η Τράπεζα Χρόνου Αθήνας-Πλατείας Συντάγματος, το Φαρμακείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια, η εργατική εφημερίδα «Δράση», δίκτυα αγροτών – καταναλωτών – βιοκαλλιεργητών.

 

Ελεύθερη η είσοδος

 

Επιπλέον συμμετέχουν δεκάδες συλλογικότητες και κινήσεις πολιτών από όλη την Ελλάδα. Οι διοργανωτές διαχωρίζουν τη θέση τους από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα με κοινωνικό επίχρισμα: «Δεν περιμένουμε να εξαργυρώσουμε με ψήφους, μελλοντικές απολαβές ή κοινωνική αναγνώριση τη δράση μας, όπως διάφορες φιλανθρωπικές ή μισάνθρωπες οργανώσεις που διατυμπανίζουν τη δήθεν κοινωνική δράση τους», τονίζουν.

 

«Δεν έχουμε από πίσω ούτε κόμματα, ούτε επιδοτήσεις. Είμαστε ομάδες “από τα κάτω”», μας λέει η Χριστίνα Παπαδοπούλου, από την Τράπεζα Χρόνου Αθήνας-Συντάγματος που έχει 2.500 εγγεγραμμένα και 500 ενεργά μέλη.

 

«Τα διάφορα κοινωφελή προγράμματα που προωθούνται μέσω δήμων με κονδύλια των ΕΣΠΑ καπηλεύονται τον όρο αλληλεγγύη. Υποκαθιστούν κοινωνικές υπηρεσίες με κάποιους που θα παίρνουν ψίχουλα. Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε την αλληλεγγύη ως υποτίμηση της ανθρώπινης εργασίας».

 

Η Χριστίνα αναφέρεται στη αποψινή κεντρική συζήτηση με θέμα «Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία: ρήξη με τον καπιταλισμό ή ενσωμάτωση;», με ομιλητές τον Κώστα Νικολάου από το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τη Νίκη Ρουμπάνη από την Τράπεζα Χρόνου του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης.

 

Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη, ενώ είναι ευπρόσδεκτες οι εθελοντικές προσφορές σε είδος ή σε χρόνο. Οι συλλογικές κουζίνες λειτουργούν με εναλλακτικό νόμισμα. Το πλήρες πρόγραμμα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.festival4sce.org και στο www.efsyn.gr

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=130751