- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Τόπο στη γενιά του ίντερνετ

15/10/13 ART,ΘΕΜΑΤΑ

Σαράντα πρωτοεμφανιζόμενοι καλλιτέχνες, όλοι γεννημένοι από το 1979 ώς το 1990, καταλαμβάνουν με τα έργα τους το ΕΜΣΤ. Είναι η τελευταία, μπορεί και συμβολική, έκθεση πριν μεταφερθεί από το Ωδείο Αθηνών στη μόνιμη στέγη του, στο ανακαινισμένο ΦΙΞ της Συγγρού

 

[1] [2]Mπορεί μέχρι σήμερα τα ονόματά τους να μην έχουν ακουστεί, ωστόσο σίγουρα από δω και πέρα θα συζητηθούν. Είναι οι 40 πρωτοεμφανιζόμενοι καλλιτέχνες (αναμεσά τους τα μέλη τριών καλλιτεχνικών ομάδων), φιντανάκια γεννημένα τη δεκαετία του ’80, που την ερχόμενη εβδομάδα θα μας συστηθούν στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την ομαδική εκθεση «Εκ νέου. Μια νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών».

 

Είναι συμβολικό ότι με το νέο αίμα των εικαστικών το ΕΜΣΤ αποχαιρετά την προσωρινή στέγη του, το Ωδείο Αθηνών, ενώ ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στη μόνιμη στέγη του, στο ανακαινισμένο ΦΙΞ στη Συγγρού. Οι εργασίες ανάπλασης στο ταλαιπωρημένο ιστορικό κτίριο του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου συνεχίζονται πυρετωδώς και δίνεται μάχη να ξεπεραστούν διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα προκειμένου να παραδοθεί στο τέλος του χρόνου. Η συγκεκριμένη έκθεση δεν οργανώνεται τυχαία από το ΕΜΣΤ σε μια μεταιχμιακή εποχή για το μέλλον του, στέλνοντας ταυτόχρονα ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον της δοκιμαζόμενης από την κρίση χώρας. Εκφράζει επίσης την πολιτική του μουσείου που, μεταξύ αλλων, έχει στόχο να αναδείξει τις καινοτόμες καλλιτεχνικές δυνάμεις και αναζητήσεις του τόπου και ταυτόχρονα να στηρίξει -και οικονομικά- τη δημιουργία νέων έργων.

 

Η έκθεση, την οποία επιμελούνται οι Δάφνη Βιτάλη, Δάφνη Δραγώνα και Τίνα Πανδή, είναι καρπός συστηματικής έρευνας δύο χρόνων. Αρχικά έγινε ανοιχτή πρόσκληση σε μια προσπάθεια χαρτογράφησης της νέας γενιάς και συγκεντρώθηκαν περίπου 1.000 ντοσιέ καλλιτεχνών. Από αυτούς επιλέχτηκαν οι 40 της έκθεσης, όλοι γεννημένοι από το 1979 έως το 1990. Μόλις ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους και ξεκινούν τώρα τη δραστηριότητά τους στη χώρα μας ή και σε διεθνή καλλιτεχνικά κέντρα, όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο, η Βιέννη, η Κολονία, το Αμστερνταμ, το Μάντσεστερ.

 

Είναι η γενιά που μεγάλωσε με το ίντερνετ, που παίζει στα δάχτυλά της την τεχνολογία και αναπόφευκτα αυτό αντικατοπτρίζεται στα 60 έργα της έκθεσης -εγκαταστάσεις, σχέδια, βίντεο, περφόρμανς, ηχητικά έργα, ζωγραφική. Το ψηφιακό περιβάλλον, τα ελεύθερα λογισμικά, οι μηχανές αναζήτησης αποτελούν για πολλούς την πρώτη ύλη, χωρίς να αρνούνται και τις πιο παραδοσιακές τεχνικές, προκειμένου να διερευνήσουν με κριτική ματιά την κουλτούρα του Διαδικτύου.

 

Με την ηλεκτρονική ματιά τους αντιλαμβάνονται το σήμερα και με τις καινοτόμες προτάσεις τους σχολιάζουν τη σύγχρονη πολιτικο-οικονομική πραγματικότητα, ενώ άλλες φορές αναμετρώνται με την πρόσφατη Ιστορία, επαναφέρουν σύμβολα και μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, όπως οι ήρωες της Επανάστασης του ’21 ή τα δημόσια γλυπτά.

 

Η κρίση έχει οδηγήσει τους νέους καλλιτέχνες να χρησιμοποιούν πιο φτηνά υλικά, ενώ από την άλλη ενισχύονται οι συνεργασίες και οι συμμετεχικές κοινότητες που φέρνουν στο προσκήνιο ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τις καινούργιες συνθήκες οικονομίας και παραγωγής, με την εργασία, τη βιωσιμότητα, την αυτονομία και τους εναλλακτικούς τρόπους διαβίωσης.

 

Είκοσι εφτά από τα έργα έγιναν ειδικά για την έκθεση, ενώ εξι πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Ενα από αυτά, η εγκατάσταση AKTINA των ομάδων City Index Lab & Energige, εκτίθεται στο προαύλιο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48). Συμμετέχουν ακόμα οι: Χρήστος Βαγιάτας, Χρύσα Βαλσαμάκη, Ινώ Βαρβαρίτη, Μαρία Βαρελά, Αφροδίτη Ψαρρά, Μαρίνος Κουτσομιχάλης, Πάκυ Βλασσοπούλου, Παναγιώτης Βορριάς, Θεόδωρος Γιαννάκης, Ναταλί Γιαξή, Μανώλης Δασκαλάκης-Λεμός, Αθανάσιος Ζαγορίσιος, Ευθύμης Θέου, Θανάσης Δεληγιάννης, Βαλεντίνα Κάργα, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Μαρίνος Κουτσομιχάλης, Kernel (Πέτρος Μώρης, Πέγκυ Ζάλη, Θεόδωρος Γιαννάκης), Αλέξανδρος Λάιος, Βασίλης Μπαλάσκας, Ράνια Μπέλλου, Πέτρος Μώρης, Κοσμάς Νικολάου, Σοφία Ντώνα, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Ιωάννα Ξημέρη, Μαρία Παπανικολάου, Τούλα Πλουμή, Ερικα Σκούρτη, Ευαγγελία Σπηλιοπούλου, Αναστάσης Στρατάκης, Στεφανία Στρούζα, Μαρία Τσάγκαρη, Μάρω Φασουλή, Μυρτώ Φερεντίνου Μαριάννα Χριστοφίδου.

 

INFO: «Εκ νέου. Μια νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών», 24/10 μέχρι 31/12, ΕΜΣΤ ( Βασ. Γεωργίου Β' 17 – 19, Ρηγίλλης, τηλ. 210 9242111-3). Ωρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή 11.00 – 19.00, Πέμπτη 11.00 – 22.00. Είσοδος: κανονικό 3€, μειωμένο – φοιτητικό 1,5€. Πέμπτη: Δωρεάν είσοδος 17.00 – 22.00 για όλους. Ξεναγήσεις κάθε Πέμπτη στις 19.00 και Κυριακή στις 12.00.

 

Παρή Σπίνου

[email protected]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=132791