- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Η ελληνική «Ελιά» έχει δάκο
17/10/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ηχηρές διαφωνίες στη ΔΗΜΑΡ για τη στάση του Φ. Κουβέλη στην κίνηση των «58». Επιφυλακτικός ο Αν. Λοβέρδος αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Χαιρετίζει την πρωτοβουλία η «Πολιτεία 2012»
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
[1]Μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να έχουν αποκρυσταλλώσει τη στάση τους υπέρ της σύγκλισης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, στη ΔΗΜΑΡ, όμως, παρά την επικύρωση της άρνησης ενός ενδεχομένου συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνονται σύγχυση και ηχηρές διαφωνίες.
Εκτός λοιπόν από τις «έξωθεν» πιέσεις που ασκούνται στον Φώτη Κουβέλη, προκειμένου να άρει τις ενστάσεις του για την επίτευξη ενός κοινού κεντροαριστερού φορέα, στο εσωτερικό της Αγίου Κωνσταντίνου, αλλά και δημοσίως, ακούγονται φωνές που «θολώνουν» την επίσημη γραμμή.
Αντιφατικό κλίμα
Μάλιστα, τα λεγόμενα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη αξία, καθώς πρόκειται για ανώτατα κομματικά στελέχη και επιστήθιους πολιτικούς φίλους του κ. Κουβέλη, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τον Σπύρο Λυκούδη.
Ο βουλευτής Επικρατείας και γραμματέας του κόμματος θεωρεί «πολυτέλεια» την εκπόνηση παράλληλων σχεδίων και, όπως έγραψε χθες η «Εφ. Συν.», προτείνει το μοντέλο του Ενιαίου Συνασπισμού του 1989.
Αναλύοντας το πολιτικό του σκεπτικό με συνέντευξή του στο «Εθνος», ο κ. Λυκούδης, στέλνοντας έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, εξέφρασε τη διαφωνία του με τους «αποκλεισμούς» και τους «ηγεμονισμούς», καλώντας όλες τις προοδευτικές δυνάμεις σε συσπείρωση. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι από το «προοδευτικό» κάλεσμα δεν απέκλεισε ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο ωστόσο υποστήριξε ότι «καταφεύγει στην ευκολία των ευχάριστων στερεοτύπων».
Την ίδια ώρα, ενδεικτική του αντιφατικού κλίματος και της πολυγλωσσίας είναι η παρέμβαση του Αριστερού Δικτύου της ΔΗΜΑΡ, που στηρίζει την κατεύθυνση την οποία έχει χαράξει ο Φώτης Κουβέλης, δίνοντας έμφαση στην αντίθεση με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Στο Αριστερό Δίκτυο διακρίνουν προσπάθεια «ρευστοποίησης» της ΔΗΜΑΡ μέσω σχημάτων τύπου Ελιάς και χαρακτηρίζουν αδιαπραγμάτευτη την πολιτική τους αυτονομίας ως πολιτικού χώρου.
Επιχειρηματολογία παρόμοια με του Φώτη Κουβέλη χρησιμοποίησε χθες αναφερόμενος στο κείμενο των «58» ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εμφανίστηκε να μην είναι κάθετα αρνητικός, έθεσε όμως ως όρο «να ξεκαθαρίσει το ΠΑΣΟΚ εάν είναι στρατηγικής σημασίας η συνεργασία του με τη Ν.Δ.».
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μίνι κυβερνητική σύσκεψη με τους υπουργούς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του «δεν θα “καπελώσει” την προσπάθεια», αλλά θα συμμετάσχει ενεργά για να πάρει «σάρκα και οστά» η ένωση των κεντροαριστερών δυνάμεων.
Κριτική στην κυβέρνηση
Στον αντίποδα, βαθιά επιφυλακτική, δήλωσε (στον ρ/σ 9,84) η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, επισημαίνοντας ότι η διακήρυξη δεν ασκεί καμία κριτική στην κυβέρνηση, δεν αναφέρεται στις κοινωνικές συμμαχίες που οφείλει να στηριχθεί η Κεντροαριστερά και δεν διασαφηνίζει τη σχέση που πρέπει να αναπτυχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού «πουθενά στον κόσμο δεν χτίστηκε Κεντροαριστερά απέναντι στην Αριστερά».
Στις υπόλοιπες αντιδράσεις, εκτός κομματικών τειχών ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, η κίνηση «Πολιτεία 2012» χαιρέτισε την έκκληση των προσωπικοτήτων, ενώ με σκωπτική διάθεση τοποθετήθηκαν απέναντι στο εγχείρημα η Λούκα Κατσέλη και το πρώην στέλεχος της Αγίου Κωνσταντίνου, Ανδρέας Νεφελούδης.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=134072
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε