- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ερώτηση-προτροπή για παρέμβαση εισαγγελέα στην ΕΡΤ

17/10/13 MEDIA,ΘΕΜΑΤΑ - MEDIA

Της Διαλεκτής Αγγελή

 

παντελης καψης [1]Εδώ και αρκετό διάστημα ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής κάνει λόγο για ανάγκη παρέμβασης εισαγγελέα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

 

Προχθές το είπε μέσα στη Βουλή, αναφέροντας μάλιστα ότι αν δεν εκκενωθεί το Ραδιομέγαρο δεν μπορεί να υπάρξει ανταπόκριση από τη ΔΤ για την κάλυψη της ελληνικής ευρωπαϊκής προεδρίας. Και χθες το επανέλαβε σε συνέντευξή του στον «Real 97,8» στην Κάτια Μακρή. Είπε ουσιαστικά ό,τι και στο Κοινοβούλιο, ότι δηλαδή πρέπει να επέμβει ο εισαγγελέας για να εκκενωθεί το Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής, στο οποίο για περισσότερο από τέσσερις μήνες παραμένουν εργαζόμενοι εκπέμποντας πρόγραμμα από το διαδίκτυο δορυφορικά, μερικές φορές και αναλογικά.

 

Την ίδια ώρα όμως 32 βουλευτές της Ν.Δ. (με επικεφαλής τους βουλευτές Δ. Τζαμτζή, Η. Βλαχογιάννη, ενώ ακολουθούν οι Αν. Νεράντζης, Κ. Τασούλας, Μ. Κεφαλογιάννης, Κ. Τζαβάρας κ.ά.) κατέθεσαν ερώτηση απαιτώντας ουσιαστικά να ληφθούν δραστικά μέτρα «ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να επανέλθει η νομιμότητα». Στην ερώτησή τους αναφέρουν ότι «τη στιγμή που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επαγγέλλονται τη μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα, το καθεστώς ανομίας στην πρώην ΕΡΤ δεν είναι δυνατό να γίνεται αποδεκτό». Αναμενόμενο ήταν να συμπεράνουν οι περισσότεροι ότι επίκειται μια τέτοια ενέργεια, η οποία επιχειρείται να ενδυθεί κοινοβουλευτικό μανδύα, και μάλιστα με βουλευτές να τσουβαλιάζουν στο ίδιο σακί τα πάντα.

 

«Τα πράγματα γίνονται πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι νομίζαμε και πολύ φοβάμαι ότι η επέμβαση θα έρθει πολύ σύντομα. Είναι ζήτημα ημερών πλέον» είπε στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Γιουκάκης, αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο το επείγον της κατάστασης έτσι όπως διαμορφώνεται με τα καινούργια δεδομένα.

 

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή του καλεί τον κ. Καψή «να σταματήσει να παίζει με τις λέξεις, να διασπά και να απειλεί τους εργαζόμενους. Αν θέλει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της χώρας έναντι της EBU, οφείλει να βρει τρόπο να ξαναλειτουργήσει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση με σοβαρότητα και θεσμική διαφάνεια…»

 

«Για μία ακόμη φορά η ΕΣΗΕΑ παραποιεί την πραγματικότητα» απάντησε ο κ. Καψής και πρόσθεσε: «Ουδέποτε είπα ότι το πρόγραμμα της Δημόσιας Τηλεόρασης είναι υποδεέστερο του προγράμματος των καταληψιών. Αλλωστε, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ας διαβάσουν καλύτερα τις δηλώσεις μου και να μη στηρίζονται στην παραπληροφόρηση των blogs. Οσο για τα υπόλοιπα, αυτά έχουν απαντηθεί κατ' επανάληψη».

 

Πρόταση Οικολόγων Την ίδια ώρα μια πρωτότυπη πρόταση -που ωστόσο δημιουργεί ορισμένα ερωτήματα-, η οποία αφορά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ με τη μορφή ενός νομιμοποιημένου σχήματος στη βάση μιας κοινωνικής εταιρείας, παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι Οικολόγοι Πράσινοι στο Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής. Πρόκειται ουσιαστικά για μετεξέλιξη του τωρινού αυτοδιαχειριζόμενου εγχειρήματος σε έναν αναγνωρισμένο ραδιοτηλεοπτικό φορέα υπό την αιγίδα της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδος), ο οποίος θα λειτουργεί παράλληλα με τη ΝΕΡΙΤ. «Θέλουμε την ΕΡΤ όπως ήταν, χωρίς τις παθογένειες που της φόρτωναν επί δεκαετίες οι κυβερνήσεις» είπε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, μέλος της Ομάδας Εργασίας των Οικολόγων Πράσινων, τονίζοντας την αναγκαιότητα ανάκλησης της απόφασης για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. «Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να κατοχυρωθούν θεσμικά αυτοί οι τέσσερις μήνες αυτοδιαχείρισης της ΕΡΤ».

 

Ο νέος φορέας της ΕΡΤ θα αποτελεί μια κοινωνική επιχείρηση εκτός δημόσιου τομέα, ώστε να μην εμπλέκεται στις συμφωνίες με τους δανειστές για απολύσεις, και θα εκπέμπει στις συχνότητες που δεν θα χρησιμοποιεί η ΝΕΡΙΤ. Παράλληλα η ύπαρξη αντιπροσωπευτικής συνέλευσης θεσμικών και κοινωνικών φορέων επιχειρεί να διασφαλίσει την κοινωνική συμμετοχή και ανεξαρτησία. Οσον αφορά τα έσοδα από το ραδιοτηλεοπτικό τέλος, τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές, αυτά θα κατανέμονται αναλογικά μεταξύ της «νέας» ΕΡΤ και της ΝΕΡΙΤ, ενώ την ίδια στιγμή διασφαλίζονται και τα Μουσικά Σύνολα αλλά και το Αρχείο, χωρίς ωστόσο να γίνεται σαφές το πλαίσιο διαχείρισής τους. «Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και συμβιβαστική πρόταση. Ωστόσο εξακολουθεί να είναι πολύπλοκη και να χρήζει προγραμματισμού προκειμένου να είναι βιώσιμη» σχολίασε η Μάχη Νικολάρα, εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της ΝΕΤ.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=134192