- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Εμφανέστατη η χασούρα, υπό αναζήτηση το όφελος

17/10/13 MEDIA,ΘΕΜΑΤΑ - MEDIA

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

[1]Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ίδιας της κυβέρνησης, το λουκέτο και το «μαύρο» στην ΕΡΤ θα επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό περίπου με 125 εκατ. ευρώ. Πέντε μήνες μετά την πραξικοπηματική ενέργεια, με την… προσωρινή ΔΤ να προσπαθεί να λειτουργήσει υποτυπωδώς, τη ΝΕΡΙΤ… under construction για την ώρα και με μερίδα εργαζομένων να παραμένει στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και να συνεχίζει να εκπέμπει πρόγραμμα, είναι μόνο αυτή η ζημιά για τον κρατικό προϋπολογισμό;

 

Αν υπολογίσει κανείς τα προβλεπόμενα 5 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί ως αρχικό κεφάλαιο της ΝΕΡΙΤ, του νέου δημόσιου φορέα που βρίσκεται στα σκαριά, για τη λειτουργία του, αλλά και τα περίπου 85 εκατ. ευρώ που κατέβαλε η ΕΡΤ ετησίως για φόρους, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά., τότε η επιβάρυνση του προϋπολογισμού φθάνει τα 215 εκατ. ευρώ. Ομως, υπάρχει και η πρόσθετη επιβάρυνση της λειτουργίας του ενδιάμεσου, μεταβατικού ή προσωρινού (κατά την EBU) σχήματος, της Δημόσιας Τηλεόρασης.

 

Με την ίδια την κυβέρνηση να υπολογίζει (και να νομοθετεί σχετικά) ως πιθανή μια οκτάμηνη παράταση της λειτουργίας της, φθάνοντας συνολικά το ανώτερο τους 10 μήνες (τόσο έχει προβλέψει με τροπολογία την ανανέωση των δίμηνων συμβασιούχων της ΔΤ), τότε το κόστος λειτουργίας της φθάνει ψηλότερα. Ακόμα κι αν υποθέσει κανείς ότι δεν θα φθάσει τους δέκα αλλά τους εφτά με οκτώ μήνες (συνολικά από την υπογραφή της πρώτης σύμβασης), τότε το κόστος μισθοδοσίας, εξασφάλισης προγράμματος και άλλων λειτουργικών εξόδων μπορεί να αγγίξει και τα 20 με 25 εκατ. ευρώ. Οπότε η επιβάρυνση εκτοξεύεται περαιτέρω στα 235-240 εκατ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να υπολογίζεται και το κόστος για την κάλυψη της ελληνικής ευρωπαϊκής προεδρίας (πρώτο εξάμηνο του 2014) για το οποίο η κυβέρνηση (επίσης με νομοθετική παρέμβαση) προβλέπει να χρησιμοποιηθούν ουσιαστικά ιδιωτικές εταιρείες με εμπειρία στον τομέα. Κι αυτό διότι η ΔΤ δεν μπορεί να αντεπεξέλεθει στις συγκεκριμένες παραγωγές και η ΝΕΡΙΤ βέβαια μέχρι τότε δεν θα έχει καταφέρει να λειτουργήσει όχι πλήρως, αλλά ούτε και μερικώς. Και να υπολογιστεί ότι από την ΕΡΤ εκταμιεύθηκαν και περίπου 70 εκατ. ευρώ για ενίσχυση του ταμείου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας!

 

Τελικά, εκτός από -αν μη τι άλλο- αντιδημοκρατική και απονενοημένη, η ενέργεια της κυβέρνησης κόστισε (και κοστίζει) και δημοσιονομικά και μάλιστα κάτι παραπάνω από το υποτιθέμενο, προβλεπόμενο, πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογιμού. Δηλαδή καταγράφουμε και άλλη… χασούρα. Γι' αυτά ακριβώς, μάλιστα, κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος. Με την ΕΡΤ κλειστή πέντε μήνες και τη ΔΤ να… υπολειτουργεί, το μόνο που απομένει είναι να δούμε ποιο ήταν το όφελος από το λουκέτο με αυτόν τον τρόπο αντί για επιχείρηση περαιτέρω αναδιάρθωσης με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση εν λειτουργία. Και βέβαια να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα στηθεί και θα λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ…

 

[email protected]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=134194