- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Στο ίδιο έργο θεατές…
18/10/13 MEDIA,ΘΕΜΑΤΑ - MEDIA
Του Σωτήρη Μανιάτη
Από τα μέσα του 2007 ακούμε υπουργούς, υφυπουργού, προέδρους και μέλη Επιτροπών να επαναλαμβάνουν ότι «για πρώτη φορά η χώρα αποκτά οδικό χάρτη» που θα οδηγήσει στην οριστική ψηφιακή μετάβαση. Χθες, άλλος ένας υπουργός, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων) επανέλαβε για πολλοστή φορά την ίδια φράση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «ουσιαστικά, πάμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Να βάλουμε κανόνες και σταθερές μεταξύ ΜΜΕ, κράτους και κοινωνίας…»
Η πραγματικότητα όμως τους έχει διαψεύσει. Από το 1989 κάποιοι υποτίθεται ότι προσπαθούν να βάλουν τάξη στον χώρο της ραδιοτηλεόρασης και 24 χρόνια τώρα το τοπίο παραμένει αρρύθμιστο, με τα ίδια συμφέροντα να λυμαίνονται τις συχνότητες, αποδίδοντας ελάχιστα -και την τελευταία δεκαετία σχεδόν τίποτα- στο κράτος.
Παρά τις συνεχείς υποσχέσεις των κυβερνήσεων μέχρι και σήμερα η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή δεν πραγματοποιήθηκε το 2012, ούτε το καλοκαίρι του 2013 και πάμε πλέον για τον Οκτώβριο του 2014. Τα κανάλια δεν αδειοδοτήθηκαν και τώρα με τροπολογία προβλέπεται να μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις (σαν να είναι αδειοδοτημένοι) με τον πάροχο δικτύου (βλέπε Digea) αρκεί να εξέπεμπαν στις 31/8/2013 κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νέες παρατάσεις… προσωρινότητας οι οποίες καλά κρατούν περισσότερο από δύο δεκαετίες. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση τινάχτηκε στον «αέρα» (11/6) και δεν συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση για τον διαγωνισμό σχετικά με τον πάροχο δικτύου (έληγε στις 19/6). Τώρα ετοιμάζεται ο διαγωνισμός και γι' αυτό βρέθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνιών Μενέλαος Δασκαλάκης και μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων η οποία όμως λειτουργεί… υπηρεσιακά, καθώς τροποποιήθηκε η νομοθεσία και τα μέλη της θα ορίζονται πλέον από το υπουργικό συμβούλιο.
Τόσο ο κ. Χρυσοχοΐδης όσο και ο κ. Δασκαλάκης (μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ επί κυβερνήσεων Καραμανλή) αλλά και τα μέλη της ΕΕΤΤ δέχτηκαν καταιγισμό ερωτήσεων κυρίως από τους Απόστολο Κακλαμάνη (ΠΑΣΟΚ) Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ) για σειρά θεμάτων που έχουν προκύψει. Και άλλη μια φορά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις κυρίως μεταξύ του κ. Χρυσοχοΐδη και της κ. Κωνσταντοπούλου. Ξεκάθαρες απαντήσεις, όμως, δεν υπήρξαν. Ερωτήσεις έγιναν και για το πώς διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία με έναν πάροχο δικτύου σε περίπτωση που η εταιρεία δεν τα καταφέρει και επιστρέψει την άδεια. Η απάντηση ήταν ότι σε περίπτωση… ατυχήματος θα αναλάβει να βγάλει και πάλι τα κάστανα από τη φωτιά ο δημόσιος φορέας. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει δημόσιος φορέας και όταν αυτός στηθεί θα πρέπει να προσπαθεί να λειτουργεί πλήρως και παράλληλα να συντηρεί, να αγοράζει και να στήνει πομπούς για να ολοκληρώσει το δίκτυό του που πρέπει να καλύπτει πληθυσμιακά το 99% της χώρας.
Ερωτήσεις έγιναν και για το πώς θα εξασφαλιστεί ο ανταγωνισμός στον εν λόγω διαγωνισμό αφού ουσιαστικά μόνο η Digea αναμένεται να συμμετάσχει ίσως και ο ΟΤΕ. Απαντήσεις ουσιαστικά δεν δόθηκαν, αφού τα μέλη της ΕΕΤΤ και ο κ. Δασκαλάκης αρκέστηκαν στο ότι η πληθυσμιακή κάλυψη θα φθάνει το 96,2% και η τιμή εκκίνησης για τον πάροχο δικτύου εθνικής εμβέλειας έχει οριστεί στα 16,39 εκατ. ευρώ και περιφερειακής στα 2,1 εκατ. ευρώ. Κατά τα λοιπά ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στα περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ έσοδα που αναμένονται από το ψηφιακό μέρισμα, αλλά βέβαια… προσεχώς, αφού ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Σοφότεροι λοιπόν δεν γίναμε και δυστυχώς φαίνεται να βαδίζουμε σε διαιώνιση της προσωρινότητας -με τους ίδιους να λυμαίνονται διαύλους και συχνότητες, αποδίδοντας από τίποτα έως ελάχιστα στο κράτος-, αποκλεισμό πιθανών νέων επενδυτών κι έναν διαγωνισμό ουσιαστικά… στοχευμένο.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=134631
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε