- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ζει και βασιλεύει η δουλεία στον πολιτισμένο σύγχρονο κόσμο

18/10/13 ΚΟΣΜΟΣ

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Σχεδόν 30 εκατομμύρια άνθρωποι δουλεύουν σε συνθήκες δουλείας στον πλανήτη, σύμφωνα με την πρώτη έρευνα η οποία προσπαθεί να μετρήσει σε παγκόσμια κλίμακα τη σύγχρονη σκλαβιά χώρα προς χώρα. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύεται από την οργάνωση Walk Free Foundation, αναλύει στοιχεία 162 χωρών και εντοπίζει τους παράγοντες κινδύνου για την εν δυνάμει δουλεία καθώς και τις αντιδράσεις των κυβερνήσεων απέναντι στον κίνδυνο αυτό. Ετσι δέκα χώρες έχουν το 70% του παγκόσμιου ποσοστού σκλάβων. Τα θλιβερά σκήπτρα κρατά η Ινδία με 14 εκατομμύρια και ακολουθούν η Κίνα με 2,9 εκατομμύρια και το Πακιστάν με 2 εκατομμύρια. Η έκθεση της οργάνωσης, η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, βασίστηκε επίσης σε μαρτυρίες αλλά και καταγγελίες σύγχρονων σκλάβων.

 

Επισημαίνει δε το τραγικό γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, στον 21ο αιώνα, άνθρωποι γεννιούνται σε καθεστώς κληρονομικής σκλαβιάς, υπάρχουν «θύματα που έχουν απαχθεί ή κρατούνται πριν πωληθούν ή παραμένουν κρατούμενα για εκμετάλλευση, είτε ψευδώς μέσω «γάμου», απλήρωτης και αναγκαστικής εργασίας, ή ακόμη και παιδιά που εξαναγκάζονται να πολεμήσουν».

 

Στην Ινδία, «ολόκληρες κοινότητες στον Βορρά υποδουλώθηκαν και αναγκάζονται να δουλεύουν για την κατασκευή τούβλων ή στα λατομεία. Τα παιδιά αναγκάζονται να δουλεύουν σε αργαλειούς για να φτιάχνουν τις κουβέρτες που πωλούνται στα καταστήματά μας», κατήγγειλε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νικ Γκρόνο, επικεφαλής της Walk Free.

 

Ο ορισμός της σύγχρονης δουλείας είναι ωστόσο λίγο διαφορετικός από εκείνη που επικρατούσε στον δέκατο όγδοο αιώνα, την εποχή του δουλεμπορίου. «Η σύγχρονη δουλεία είναι μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι είναι στο έλεος της βίας. Αναγκάζονται να δεχτούν εργασίες ή καταστάσεις όπου γίνονται αντικείμενα οικονομικής εκμετάλλευσης.

 

»Δεν αμείβονται, αλλά απλώς λαμβάνουν το ελάχιστο για να επιβιώσουν και δεν είναι ελεύθεροι να φύγουν», καταλήγει ο Γκρόνο.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=134714