- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Δραματική αύξηση των κρουσμάτων AIDS
18/10/13 ΕΛΛΑΔΑ
Ο ιός «χτυπά» πλέον μικρότερες ηλικίες, ενώ τα «ψαλιδισμένα» κονδύλια του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ οδηγούν σε ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων – Δωρητές αναζητά το υπουργείο Υγείας για τη μετεγκατάσταση της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
[1]Ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων της λοίμωξης HIV παρουσιάζεται από τις αρχές του 2013 στη Θεσσαλονίκη, φαινόμενο που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες, οι οποίοι υπολογίζουν ότι ώς το τέλος του έτους τα περιστατικά θα ξεπεράσουν τα 140 (30 περισσότερα σε σχέση με το 2012). Στο μεταξύ, κορόνα-γράμματα παίζεται η ζωή των ασθενών με AIDS που ακολουθούν θεραπεία. Τα κονδύλια που έχει στη διάθεσή του το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου λειτουργεί η μοναδική σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, είναι «ψαλιδισμένα» λόγω οικονομικής κρίσης.
«Η αύξηση των κρουσμάτων του AIDS είναι δραματική. Ενώ πέρυσι είχαμε 110 νέες περιπτώσεις, φέτος εκτιμούμε ότι θα φτάσουμε τα 130-140 κρούσματα, κυρίως σε νεαρά άτομα. Και βέβαια αναφερόμαστε σ’ αυτούς που γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί, διότι υπάρχουν κι άλλοι που έχουν την HIV λοίμωξη και δεν το γνωρίζουν. Είναι η πρώτη φορά που φτάνουμε σε τόσο μεγάλα νούμερα», αναφέρει ο διευθυντής της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Κολλάρας.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα που «χτυπά» ο ιός είναι πλέον νεαρότερα, με τις ηλικίες να κυμαίνονται από τα 25 έως τα 35 έτη. «Δυστυχώς, η έλλειψη ενημέρωσης τόσο στο σχολείο όσο και στην οικογένεια, αλλά και η μη λήψη μέτρων προφύλαξης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής έχουν αυτά τα αποτελέσματα. Θυμόμαστε το AIDS μία φορά τον χρόνο, την 1η Δεκεμβρίου, οπότε εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα, και μετά το ξεχνάμε πάλι», παρατηρεί ο κ. Κολλάρας και ζητά πιο συχνές και πιο οργανωμένες δράσεις από την πολιτεία.
Στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα την αρνητική πρωτιά κατέχουν οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι, σε αντίθεση με την Αθήνα όπου κυριαρχούν οι χρήστες ναρκωτικών.
Πρόβλημα όμως υπάρχει και με την έλλειψη φαρμάκων, καθώς τα κονδύλια που έχει στη διάθεσή του το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ έχουν περικοπεί λόγω οικονομικής κρίσης. Αλλωστε, το 60%-70% του προϋπολογισμού τού ΑΧΕΠΑ αφορά τα αντιρετροϊκά φάρμακα, που είναι τα ακριβότερα και ήδη υπάρχει πρόβλημα. Το κόστος φθάνει τα 550.000 ευρώ μηνιαίως.
«Εχουμε 1.200 ασθενείς που παρακολουθούνται στη μονάδα. Το υπουργείο Υγείας οφείλει να μεριμνήσει ώστε στα ειδικά νοσοκομεία, όπως το ΑΧΕΠΑ, όπου λειτουργεί μονάδα ειδικών λοιμώξεων, να βγει ένα ειδικό κονδύλι μόνο για την αντιρετροϊκή θεραπεία», τονίζει ο κ. Κολλάρας. «Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα υπάρχει δυνατότητα να χορηγούνται φάρμακα στους ασθενείς.
Κίνδυνοι για τους ασθενείς
»Η διακοπή θεραπείας εγκυμονεί κινδύνους για τους ίδιους τους ασθενείς, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και ο δημόσιος κίνδυνος. Ενας ασθενής που παίρνει τα φάρμακά του δεν μεταδίδει τον ιό ή τον μεταδίδει σε πολύ μικρή πιθανότητα. Ενας ασθενής, όμως, που δεν παίρνει τα φάρμακά του είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός».
Η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί 150 οροθετικούς, αλλά σήμερα αντιμετωπίζει πάνω από 1.200 περιπτώσεις. Την ίδια ώρα στην Αθήνα λειτουργούν 12 τέτοιες μονάδες, ενώ στη Θεσσαλονίκη δεν έχει δημιουργηθεί δεύτερη, ούτε ικανοποιείται το χρόνιο αίτημα γιατρών και ασθενών να μετεγκατασταθεί η μονάδα του ΑΧΕΠΑ σε μεγαλύτερο χώρο. Για την ακρίβεια, ο χώρος αυτός έχει βρεθεί εντός του νοσοκομείου, αλλά η μετακίνηση «σκοντάφτει» στο κονδύλι των 250.000 ευρώ που χρειάζεται για τη μετακίνηση.
Το υπουργείο, λέει, κάνει προσπάθειες να καλυφθεί το κόστος μέσω… δωρεάς, αλλά ακόμη δωρητής δεν βρέθηκε.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=134836
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε