- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Kύπρος όπως… Ελλάδα!

08/01/13 Αρχείο Άρθρων,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

 

[1]Μετά την μπόρα, αναμένεται ένας μήνας σχετικής ηρεμίας για το θέμα της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, πριν φουντώσει πάλι τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Για την Κύπρο, όμως, που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο ένα βήμα πριν μπει σε καθεστώς Μνημονίου, η κατάσταση περιπλέκεται και ο κίνδυνος περαιτέρω πολιτικής και οικονομικής αποδυνάμωσης της χώρας είναι πλέον ορατός…

 

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν από την ευρωζώνη τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ελλάδα αναμένει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 ένα ποσό 14,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 7,2 δισ. για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και 7,6 δισ. για προϋπολογισμό, σε τρεις μηνιαίες δόσεις (2 δισ. Ιανουάριο, 2,8 δισ. Φεβρουάριο, 2,8 δισ. Μάρτιο) και υπό τον όρο ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με εγγυητή τον Γ. Στουρνάρα.

 

Από τον Φεβρουάριο θα αρχίσει το πήγαινε-έλα της τρόικας στην Αθήνα και, βάσει της αξιολόγησης που θα υποβάλουν σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ, θα αποφασίσουν τη χορήγηση των τριών δόσεων.

 

Στις 21 Ιανουαρίου, που θα συνέλθει η ευρωζώνη, ο Γ. Στουρνάρας θα ενημερώσει εταίρους και δανειστές για την πορεία των κυβερνητικών μέτρων. Τα πράγματα δυσκολεύουν για την Αθήνα στο επόμενο ραντεβού, 11 Φεβρουαρίου.

 

Αν διαπιστωθούν παρατυπίες και καθυστερήσεις -το πιο πιθανό- θα αρχίσει νέος γύρος απειλών από τους δανειστές, ενώ η κυβέρνηση θα παίξει ακόμη μια φορά το τροπάριο της ενδεχόμενης πτώχευσης της χώρας, αν δεν αποδεχθούν τις αναγκαίες διορθωτικές ρυθμίσεις.

 

Η Κύπρος θυμίζει Ελλάδα. Οι εταίροι προτίθενται να αποσπάσουν τη δέσμευση τόσο της σημερινής κυβέρνησης Χριστόφια όσο και της κυβέρνησης που θα βγει από τις κάλπες της 17ης Φεβρουαρίου για την κατά γράμμα υλοποίηση του κυπριακού προγράμματος.

 

Δηλαδή, να επιτευχθεί κατ' αρχήν πολιτική απόφαση μέχρι τέλη Ιανουαρίου για υλοποίηση του Μνημονίου, αφήνοντας την υπογραφή στη νέα κυβέρνηση. Η πρώτη προσπάθεια θα γίνει στη Σύνοδο της 21ης Ιανουαρίου, με άσκηση πιέσεων στη Λευκωσία, ενώ το ΔΝΤ διατηρεί επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους και δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

 

Τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Τελευταία, παρατηρείται αλλαγή στάσης του προέδρου Χριστόφια απέναντι στο προσχέδιο του Μνημονίου. Ο απερχόμενος πρόεδρος, ενώ είχε συμφωνήσει με την τρόικα, αντιδρά τώρα στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων κρατικών και ημικρατικών οργανισμών, κάτι που δεν βλέπουν με καλό μάτι ορισμένοι εταίροι που μύρισαν «ψητό»…

 

Επιπλέον, δεν είναι τυχαίο ότι, τελευταία, μεγάλες εφημερίδες μιας ομάδας χωρών (Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Φιλανδία) επιδίδονται σε συντονισμένη επίθεση κατά της Λευκωσίας, υποστηρίζοντας ότι στην Κύπρο γίνεται ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ιδίως από τη Ρωσία. Γενικά, επικρίνεται η διασύνδεση του κυπριακού τραπεζικού τομέα με τη Μόσχα.

 

Η Σύνοδος της 21ης Ιανουαρίου δεν αναμένεται να είναι καθοριστική και ενδεχομένως θα χρειαστεί μια έκτακτη ή «να παιχτούν όλα» στη Σύνοδο της 11ης Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Μένουν ή φεύγουν οι κυπριακές τράπεζες;

 

Κύπρος Ακης Φάντης

 

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο παραμονής ή όχι των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, δήλωσε έγκυρη πηγή στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, και στο τέλος θα ληφθούν αποφάσεις που θα είναι προς το συμφέρον του τραπεζικού συστήματος, συνολικά».

 

Η ίδια πηγή ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει ληφθεί καταρχήν απόφαση» αποχώρησης των κυπριακών τραπεζών από την Ελλάδα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι τράπεζες πρέπει να υποβάλουν στην Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) σχέδια αναδιάρθρωσης, μετά τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου της Pimco, για να εξηγήσουν πώς θα ανακάμψουν.

 

Η ίδια πηγή είπε στο ΚΥΠΕ πως το σίγουρο είναι ότι οι τρεις κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα πρέπει να νοικοκυρέψουν την παρουσία τους εκεί, να περιορίσουν τις δαπάνες και τα περιττά έξοδα. Αρα αυτός ο προβληματισμός πρέπει να γίνεται με δεδομένο ότι θα υποβάλουν σχέδια αναδιάρθρωσης, σημείωσε. «Οπότε δεν μπορούν να αγνοούν την παρουσία τους στην Ελλάδα», καθώς «θα πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις», κατέληξε.

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=13488