- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Τα φορτώνουν όλα στους… μετανάστες
22/10/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Α. Σαμαράς ξεκίνησε την «πολιτική διαπραγμάτευση» με τους εταίρους αναδεικνύοντας την παράνομη μετανάστευση σε βασικό παράγοντα για την κρίση και την ανεργία. Εκκληση από τη Ρώμη προς την τρόικα να μην επιμείνει στη λήψη νέων μέτρων
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
[1]Την προεκλογική του ατζέντα ετοιμάζεται να ρίξει στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, με αιχμή το Μεταναστευτικό, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δείξει ότι βάζει πλαίσιο «πολιτικής διαπραγμάτευσης» με τους εταίρους, για την αποφυγή ενός νέου Μνημονίου. Ο κ. Σαμαράς, από τη Βαλέτα και τη Ρώμη, μετά τις συναντήσεις που είχε με τους ομολόγους του της Μάλτας και της Ιταλίας, επιχείρησε να εντάξει το θέμα της μετανάστευσης στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Στο ίδιο μήκος ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγ. Βενιζέλος, έθεσε το πρόβλημα στο Λουξεμβούργο, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ως «εξαιρετικά επιτακτικό».
Πρόβα για τη σύνοδο
Το Μεταναστευτικό και η Αριστερά θα είναι τα όπλα του κ. Σαμαρά -ελλείψει άλλων- στην ανοχή που επιζητεί από την Ε.Ε. για τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς βλέπει ότι χάνεται το momentum για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας. Στη σύνοδο, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να ρίξει την πρώτη ζαριά του, εγείροντας ζήτημα αναθεώρησης των Συμφωνιών του Δουβλίνου. Ο κ. Σαμαράς έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, σημειώνουν στενοί συνεργάτες του, με το ταξίδι-αστραπή στη Μάλτα και την Ιταλία. Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας «κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης», υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να συγκροτηθεί «κοινό μέτωπο των νότιων χωρών», ενώ, ειδικότερα για τη χώρα μας, είπε ότι «η ανεργία είναι 27% και έχουμε πολλούς ανέργους και πολλούς παράνομους μετανάστες, κάτι που δεν πρέπει να συνεχιστεί».
Η πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν είναι στην ημερήσια διάταξη της επικείμενης συνόδου και μέχρι τη σύνοδο του Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται να τεθεί συνολικά η πορεία της ευρωζώνης, η κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να πείσει τους εταίρους και δανειστές, ότι «δεν είναι διατεθειμένη ούτε να μπει σε συζήτηση για νέα μέτρα». Από τη Ρώμη, μάλιστα, ο κ. Σαμαράς διαμήνυσε ότι «τα κάναμε όλα στο πεδίο της οικονομίας και περιμένουμε από τους δανειστές μας να ανταποκριθούν».
Ωστόσο, στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι όλα τα βασικά μεγέθη του προγράμματος κινούνται αρνητικά και το πρωτογενές πλεόνασμα, υπό τις σημερινές συνθήκες, δεν μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς χωρίς την ανοχή της τρόικας, δηλαδή την πολιτική κάλυψη των εταίρων.
Ο κίνδυνος ατυχήματος
Μέχρι τον Απρίλιο, όμως, που έχουν βάλει την έναρξη της επισκόπησης οι επικεφαλής της Ε.Ε., της ΕΚΤ και το Eurogroup, η κυβέρνηση θεωρεί ότι το διάστημα είναι μεγάλο και αυξάνονται οι κίνδυνοι ενός «πολιτικού ατυχήματος».
Οι απεγνωσμένες εκκλήσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα αντιμετωπίζονται μέχρι τώρα με τον ίδιο συγκαταβατικό τρόπο, που αντιμετωπίζονταν και οι προηγούμενες δηλώσεις «αποφασιστικότητας» της κυβέρνησης προς την τρόικα. Στο μέγαρο Μαξίμου, η επιλογή της σύγκρουσης με τους εταίρους κατέστη «η μόνη λύση» και κρίθηκε ότι γι’ αυτό προσφέρεται το Μεταναστευτικό. Ηδη το θέμα ετέθη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την τραγωδία στη Λαμπεντούζα, χωρίς όμως να διαφαίνεται στις Βρυξέλλες διάθεση για επίσπευση αλλαγής του πλαισίου που ισχύει από το Δουβλίνο ΙΙ (2002), με το οποίο ορίζεται ότι οι μετανάστες μένουν στη χώρα υποδοχής.
Στη συλλογιστική της κυβέρνησης, οι μετανάστες μπαίνουν στο κάδρο της οικονομικής κρίσης και με αυτή την οπτική ο κ. Σαμαράς θέλει να εκβιάσει μια ευμενέστερη μεταχείριση για τη συνέχεια της επιτήρησης από την τρόικα. Αύριο, οι άξονες αυτής της στρατηγικής αναμένεται να συζητηθούν στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον Ευάγγ. Βενιζέλο, που κατά τα λοιπά έχει ως επίσημο θέμα την εκκρεμούσα προγραμματική συμφωνία Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Για τους κυβερνητικούς εταίρους το θέμα των μεταναστών είναι πρόσφορο, αφού συγκλίνουν και παράλληλα εκτιμάται ότι προσφέρεται για τη συσπείρωση των βουλευτών της πλειοψηφίας, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες δηλώνουν απρόθυμοι ακόμη και για μέτρα «διαρθρωτικού» χαρακτήρα στον προϋπολογισμό του 2014.
Ο Ν. Κακλαμάνης με δηλώσεις του στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο δήλωσε επιφυλακτικός ακόμη και ως προς τη φρασεολογία της κυβέρνησης που επιχειρεί να διαχωρίσει τα βάρη σε «διαρθρωτικά» και «οριζόντια». Σε πιο υψηλούς τόνους ο Β. Πολύδωρας σχολίασε στο twitter ότι «Μπορούμε να παίζουμε με τις λέξεις όσο θέλουμε, με τους ηλίθιους που κυβερνάμε και με τον πόνο τους». Η κυβέρνηση απέφυγε κάθε σχόλιο, ενώ κομματικοί παράγοντες της Ν.Δ. απέδιδαν την αποστροφή του κ. Κακλαμάνη σε προσωπική εμπάθεια προς τον κ. Στουρνάρα και τη δήλωση του κ. Πολύδωρα σε ξέσπασμα.
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Παράλληλα, με αμείωτη ένταση θα συνεχιστούν οι επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ευρωπαϊκή Αριστερά (βλ. ρεπορτάζ σελ. 10). Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται από τους συνεργάτες του να επιμένει στην απειλή μιας μελλοντικής κυβέρνησης της Αριστεράς τόσο στις συνομιλίες με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ όσο και στις επαφές του με τους ομολόγους του στην Ε.Ε. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός αποβλέπει στο κλίμα ανησυχίας που διαμορφώνεται στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εν όψει των ευρωεκλογών τον Μάιο του 2014, αν και στους κύκλους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως επίσης και των Σοσιαλδημοκρατών, η ανησυχία εστιάζεται στην Ακροδεξιά.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Ενίσχυση της Frontex ζήτησαν Λέτα και Σαμαράς
Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη
Ιταλία και Ελλάδα δημιουργούν κοινό μέτωπο στην αντιμετώπιση του θέματος της λαθρομετανάστευσης, θεωρώντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει στάση με μια νέα, συνολική και αλληλέγγυα προσέγγιση. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα που έστειλαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ενρίκο Λέτα από την ιταλική πρωτεύουσα εν όψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου της 24ης και 25ης Οκτωβρίου.
Τα κύρια αιτήματα των δυο κυβερνήσεων θα είναι η ενίσχυση της Frontex, η έναρξη της δραστηριότητας του Eurosur (Ευρωπαϊκού Συστήματος Περιπολίας των Συνόρων) από τις 2 Δεκεμβρίου -όπως έχει προγραμματιστεί- και μια διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος του πολιτικού ασύλου.
Η Ιταλία θέλει να αποφύγει να «νίψει τας χείρας της» η Ευρώπη, δίνοντας απλώς μια επιπλέον οικονομική ενίσχυση στις χώρες του Νότου.
«Δεν θέλουμε το θέμα της μετανάστευσης να τύχει επιφανειακής αντιμετώπισης στην επόμενη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης» τόνισε ο Ενρίκο Λέτα.
Από την άλλη όμως όλοι γνωρίζουν ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά πρόκειται να επαναλάβουν με έμφαση ότι στο θέμα της παροχής ασύλου έχουν φανεί σαφώς πιο πρόθυμες από τους μεσογειακούς τους εταίρους. Σαμαράς και Λέτα τόνισαν επίσης ότι το κύριο ζητούμενο, για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=136611
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε