- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Κόβουν τo κρατικό χρήμα στους ναζί
23/10/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με 235 «ναι» και 34 «παρών» πέρασε η τροπολογία. Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε το ΠΑΣΟΚ. Διαφοροποιήθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου από τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Παν. Λαφαζάνης ψήφισε τελικά υπέρ. Απουσία με νόημα του Απ. Κακλαμάνη
Των Ελενας Βαρίνου, Χάρη Ιωάννου
[1]Με ευρεία πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής επικύρωσε χθες μετά τα μεσάνυχτα τη διακομματική βούληση για τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης στη Χρυσή Αυγή, με την κοινοβουλευτική ομοφωνία ωστόσο να διαλύεται στις τροπολογίες για τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ και τη Δημόσια Τηλεόραση, αλλά και με τις αντεγκλήσεις για το θέμα των υποβρυχίων.
Το κλίμα «συναίνεσης» πυροδότησε νωρίτερα το αίτημα που κατέθεσε αιφνιδιαστικά το ΠΑΣΟΚ να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που αφορούσε τη Χρυσή Αυγή. Οπως εξηγούσαν κυβερνητικοί κύκλοι, δείχνοντας έτσι πως το Μαξίμου είχε ενημερωθεί σχετικά, «το ΠΑΣΟΚ αντελήφθη ότι υπάρχει διχογνωμία στον ΣΥΡΙΖΑ ως προς το θέμα αυτό (για τη διάταξη περί τρομοκρατικών ενεργειών) και αποφάσισε να υποβάλει την πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας για να εκθέσει την αξιωματική αντιπολίτευση».
Το αίτημα ερμηνεύτηκε ως «αντίποινα» στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και χθες ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθεί ενδεχόμενη εμπλοκή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλου στο σκάνδαλο με τα γερμανικά υποβρύχια που παραμένουν καθηλωμένα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Δεν έλειψαν οι διαφοροποιήσεις
Ωστόσο, παρά τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν έλειψαν οι διαφοροποιήσεις από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να ψηφίζει «παρών». Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ψήφισε «ναι», παρά τις εκπεφρασμένες αντιρρήσεις του για την «τρομο-ρύθμιση», ενώ σε δήλωσή του λίγο αργότερα τόνισε πως «δεν ήθελε να δώσει την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ και το μνημονιακό μπλοκ να παίξει βρόμικα παιχνίδια σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ».
Την τροπολογία υπερψήφισε και η ΔΗΜΑΡ, ενώ το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δήλωσαν «παρών». Η Χρυσή Αυγή, αφού προέβη στις γνωστές καταγγελίες, αποχώρησε διαμαρτυρόμενη.
Οσο για τις επίμαχες τροπολογίες που συμπεριέλαβε η κυβέρνηση στο ίδιο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες), δηλαδή την τροπολογία που ανανεώνει τις συμβάσεις των εργαζομένων στη Δημόσια Τηλεόραση έως δέκα μήνες και προβλέπει προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, αλλά και την άλλη που προβλέπει ότι όσοι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ δεν απογραφούν θα μπαίνουν σε αυτοδίκαιη αργία, αυτές ψηφίστηκαν μόνο από βουλευτές της πλειοψηφίας (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ), με τον Πάρι Κουκουλόπουλο π.χ. να δηλώνει «καθόλου ευτυχής» που τις υπερψηφίζει.
Χαρακτηριστική πάντως ήταν η απουσία του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος φέρεται να διαφωνούσε με την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας.
«Δώρο στα ιδιωτικά κανάλια»
Τις αντιδράσεις συνόψισε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης, λέγοντας ότι «όποιος τα βάλει με την εκπαίδευση και τα πανεπιστήμια θα ηττηθεί κατά κράτος», ενώ πρόσθεσε ότι «η κατάργηση της ΕΡΤ αποτελεί ανταμοιβή στα ιδιωτικά κανάλια».
Σημειώνεται ότι νωρίτερα το απόγευμα η επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση της ασυλίας ακόμα τεσσάρων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για τη σύζυγο του αρχηγού της οργάνωσης, Ελένη Ζαρούλια, η οποία φέρεται να επεχείρησε να «περάσει» σφαίρα μέσα σε ρούχα που παρέδωσε στον σύζυγό της, όταν εκείνος ήταν κρατούμενος στη ΓΑΔΑ, τους Ηλ. Κασιδιάρη και Ηλ. Παναγιώταρο για τα έκτροπα στον Μελιγαλά και για τον Στ. Μπούκουρα για την επίθεση στον δήμαρχο Κορίνθου.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=137310
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε