- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Τρικυμία σε ΔΗΜΑΡ
23/10/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οργή στην ηγεσία του κόμματος προκάλεσε η απόφαση των Σταύρου Λιβαδά και Γεράσιμου Γεωργάτου να συμμετάσχουν στη συντονιστική γραμματεία της πρωτοβουλίας των «58»
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Εσωκομματικό αναβρασμό και οργή στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ προκαλεί η απόφαση των Σταύρου Λιβαδά και Γεράσιμου Γεωργάτου -μέλη αμφότεροι της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος οι οποίοι είχαν συνυπογράψει το κείμενο των «58»- να δεχτούν να συμμετάσχουν στη συντονιστική γραμματεία της πρωτοβουλίας.
Η κίνησή τους αυτή εκλαμβάνεται ως casus belli από την Αγίου Κωνσταντίνου, που τους κατηγορεί ευθέως ότι υπηρετούν άλλο πολιτικό σχέδιο και τους καλεί να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους, αν δηλαδή συμφωνούν με τη στρατηγική της ΔΗΜΑΡ για τον τρίτο πόλο ή αν επιλέγουν το «ανταγωνιστικό» εγχείρημα της δημιουργίας ελληνικής «Ελιάς», που στηρίζει ένθερμα το ΠΑΣΟΚ.
Φόρτιση
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το κλίμα στη χθεσινή διευρυμένη συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής – Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν εξαρχής φορτισμένο, με τις διχογνωμίες του προηγούμενου διαστήματος και τις έξωθεν πιέσεις να ανταποκριθεί θετικά η ΔΗΜΑΡ στις διαρκείς προσκλήσεις «υπέρ της ενιαίας έκφρασης του χώρου» να παίζουν καταλυτικό ρόλο.
Στην πλειονότητά τους, βουλευτές και κομματικοί παράγοντες, ακόμη και εκείνοι που είδαν με θετικό μάτι τη διακήρυξη των «58», θεώρησαν ότι οι κύριοι Λιβαδάς και Γεωργάτος υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, από τη στιγμή που λαμβάνουν μέρος στο επιτελικό όργανο ενός φορέα που αποκτά οργανωτικά χαρακτηριστικά και έχει απορριφθεί από το κόμμα στο οποίο τα δύο στελέχη ανήκουν.
Σε έντονο ύφος, ο Φώτης Κουβέλης στηλίτευσε στην εισήγησή του την επιλογή τους, ζητώντας οι πάντες να σέβονται τις συλλογικές αποφάσεις, που ως γνωστόν αναφέρουν ότι δεν υπάρχει το πολιτικό πλαίσιο για συνεργασία με δυνάμεις, όπως το ΠΑΣΟΚ, «που ταυτίζονται με τις συντηρητικές κυβερνητικές επιλογές» και ως εκ τούτου η ΔΗΜΑΡ υιοθετεί τη δική της εναλλακτική πρόταση ενάντια στις νεοφιλελεύθερες επιλογές και τον αριστερό λαϊκισμό.
Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης προέβαλλε το επιχείρημα της υιοθέτησης ενός σχεδίου «αντιπαραθετικού» από εκείνο της Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς η κίνηση των «58» από παρέμβαση πανεπιστημιακών του χώρου της Κεντροαριστεράς μετεξελίσσεται σε πρόπλασμα πολιτικού σχήματος και λειτουργεί «αποσυσπειρωτικά» για το κόμμα της Αριστεράς, που επιχειρεί να αναπτύξει εξωστρεφή δράση σε όλους τους τομείς με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εκδηλώσεις για την οικονομία και τη Χρυσή Αυγή, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα δημοσιοποιηθεί η πρόταση για το εκλογικό σύστημα.
Τη δριμεία κριτική του προέδρου της ΔΗΜΑΡ ασπάστηκαν και προεξέτειναν στις παρεμβάσεις τους αρκετά στελέχη μεταξύ των οποίων οι Θόδωρος Μαργαρίτης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Δώρα Καλλιπολίτη, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, Θράσος Φωτεινός κ.ά. που έθεσαν το ρητορικό ερώτημα τι θα πράξουν οι δύο, αν η πρωτοβουλία για την «Ελιά» κατέβει ως κόμμα στις ευρωεκλογές απέναντι στο ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ.
«Να παραιτηθούν»
Μάλιστα, το Αριστερό Δίκτυο της ΔΗΜΑΡ που απηχεί τις απόψεις της ηγεσίας προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, καλώντας τον Γεράσιμο Γεωργάτο και τον Σταύρο Λιβαδά να παραιτηθούν είτε από την Εκτελεστική Επιτροπή είτε από το συντονιστικό των «58», σημειώνοντας ότι η ταυτόχρονη συμμετοχή «είναι μη συμβατή ιδιότητα για τα πολιτικά ήθη».
Από την πλευρά του, ο κ. Λιβαδάς (ο κ. Γεωργάτος απουσίαζε από τη συνεδρίαση) υπεραμύνθηκε των ενεργειών του, τονίζοντας ότι με τη στάση του βοηθά τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστέρας εντός του οποίου κινείται η ΔΗΜΑΡ, αρνήθηκε ότι υπηρετεί αλλότρια πολιτικά σχέδια και κάλεσε τους επικριτές του να μη βγάζουν «βιαστικά συμπεράσματα».
Ζήτημα διαγραφών προς το παρόν δεν τίθεται, με δεδομένο ότι το καταστατικό δεν προβλέπει πειθαρχικές κυρώσεις, ωστόσο στην πορεία προς το συνέδριο του Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι θα υπάρξουν νεότερες εξελίξεις. Να σημειωθεί ότι εν μέσω της έκρυθμης αυτής κατάστασης στις 2 Νοεμβρίου συνέρχεται η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ που ανοίγει επισήμως την προσυνεδριακή διαδικασία, έχοντας θέμα στην ατζέντα τη διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων του κόμματος.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=137322
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε