- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Χορεύοντας με την Αννα Καρένινα

09/01/13 ART,Αρχείο Άρθρων

ΜΟΥΣΙΚΗ Ο Ντάριο Μαριανέλι υπογράφει ένα από τα πιο γοητευτικά σάουντρακ της χρονιάς

 

[1]Οι άνθρωποι του κινηματογράφου γνωρίζουν καλά το όνομά του. Εχουν επανειλημμένα νιώσει τον μαγικό τρόπο που ντύνει τις κινηματογραφικές σκηνές, την ευφυΐα του να υπογραμμίζει πλάνα, συναισθήματα, εναλλαγές, υπαινιγμούς. Η τελευταία του δουλειά, όμως, είναι μάλλον η στιγμή που το όνομα του Ντάριο Μαριανέλι θα ξεφύγει από τους σινεφίλ και τις σκοτεινές κινηματογραφικές αίθουσες και θα αγγίξει ακόμα κι εκείνους που ουδέποτε εκτίμησαν τα σάουντρακ. Η μουσική που έγραψε αυτός ο σπουδαίος Ιταλός για την «Αννα Καρένινα» είναι από μόνος του ένας λόγος για να δεις την ταινία.

 

Οι μελωδίες του είναι φανερά επηρεασμένες από το μεγαλείο και την παράδοση της ρωσικής μουσικής σχολής αλλά συγχρόνως είναι σημερινές, παθιασμένες, αιθέριες, απογειωτικές. «Ο απόλυτος στόχος είναι να συγκινήσεις το κοινό, να τους αγγίξεις την καρδιά, να τους κάνεις να σκεφτούν, να νιώσουν έστω κάτι μικρό. Ονειρεύομαι συνέχεια ότι τα καταφέρνω», είχε πει παλιότερα.

 

Σε ό,τι αφορά την «Αννα Καρένινα», δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πλησίασε πολύ τον στόχο. Στα 24 μουσικά θέματα που έγραψε συμπεριέλαβε ονειρικά βαλσάκια, τραγούδια, βαλκανικούς σκοπούς, gipsy πινελιές, συνθέσεις που αποθεώνουν τα έγχορδα και ξεχειλίζουν συναίσθημα.

 

Δεν είναι, λοιπόν, να απορεί κανείς που όταν πριν από ένα μήνα ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες, ο Μαριανέλι ήταν μεταξύ των υποψηφίων. Απέναντί του για το βραβείο της Πρωτότυπης Μουσικής βρίσκονται οι «συνήθεις ύποπτοι» Τζον Ουίλιαμς (Λίνκολν) και Αλεξάντρ Ντεσπλά (Επιχείρηση: Argo), οι Ράινχολντ Χιλ, Τζόνι Κλίμεκ και Τομ Τίκβερ (Cloud Atlas) και ο Μάικλ Ντέινα (Η ζωή του Πι).

 

Οπως και κάποιοι από τους παραπάνω συνθέτες, έτσι και ο Μαριανέλι έχει χρόνια τώρα καταθέσει τα διαπιστευτήριά του υπογράφοντας εξαίσιες μουσικές για τις ταινίες «Η εξιλέωση» (επίσης σε σκηνοθεσία του Τζο Ράιτ), «Τζέιν Εϊρ», «Περηφάνια και προκατάληψη», «The warrior», «V for Vendetta». Κατά καιρούς συνεργάστηκε με διάφορα μεγαθήρια του κινηματογράφου (από τον Γουιντερμπότομ και τον Νιλ Τζόρνταν ώς τον Αμενάμπαρ).

 

Ωστόσο, ο σκηνοθέτης με την καταλυτική επιρροή στην καριέρα του παραμένει ο Τζο Ράιτ. «Γνωριστήκαμε πριν από πολλά χρόνια. Στην πρώτη μας κιόλας συνάντηση φτάσαμε να μιλάμε εξαντλητικά για τις πρώιμες σονάτες του Μπετόβεν. Ηταν βέβαιο ότι θα ταιριάζαμε», είχε δηλώσει ο Ντ. Μαριανέλι.

 

Ποιος, όμως, είναι ο 50χρονος που συνεχίζει επάξια τη σπουδαία ιταλική παράδοση των κινηματογραφικών συνθετών; Γεννημένος στις 21 Ιουνίου 1963 στην Πίζα της Ιταλίας, ο Μαριανέλι μεγάλωσε σε ένα σπίτι γεμάτο μουσικές, έγινε μέλος χορωδίας και ξεκίνησε πιάνο στα έξι και γύρω στα είκοσι (αφού πρώτα γράφτηκε στο λονδρέζικο National Film and Television School) άρχισε να συνθέτει τις πρώτες του μουσικές.

 

Ηταν το ίδιο διάστημα που αποφάσισε πως το Λονδίνο είναι το μέρος στο οποίο θέλει να κατοικεί κι εγκατέλειψε την Ιταλία. «Μια πόλη που δεν έχει καν μουσικό σχολείο δεν μπορεί να ανοίξει τους μουσικούς σου δρόμους», λέει απολογούμενος.

 

Ο Ντ. Μαριανέλι αποδέχεται την αδυναμία του στους Ρότα και Λιγκέτι αλλά με κάθε ευκαιρία επαινεί τους συχνούς αντιπάλους του στους κινηματογραφικούς στίβους: Γκαμπριέλ Γιαρέντ, Χάουαρντ Σορ, Χανς Τσίμερ, Τζον Ουίλιαμς. «Μου είναι δύσκολο να ξέρω και αδύνατον να περιγράψω από πού έρχονται οι επιρροές ή τι είναι αυτό που ξυπνά την έμπνευση. Παραδόξως οι συνθέτες που αγαπώ είναι και αυτοί που προσπαθώ να μην αντιγράφω διότι ο καθένας τους έχει ένα πολύ προσωπικό στιλ. Κι εγώ ακόμα αναζητώ το δικό μου…».

 

Στις 13 Ιανουαρίου που ανακοινώνονται οι νικητές των Χρυσών Σφαιρών θα ξέρουμε τελικά αν ο Ιταλός θα προσθέσει ένα ακόμα βραβείο στη συλλογή του. Μέχρι τότε απολαμβάνουμε την έξοχη «Αννα Καρένινά» του κι αναρωτιόμαστε: «Ποιος άραγε μπορεί να τον κερδίσει;»

 

Μ.Κ.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Τα μπλουζ της Νέας Ορλεάνης

 

Buddy Guy – «Live at Legends» (Silvertone/RCA Records)

 

Ταξίδι στα μπλουζ στέκια της Νέας Ορλεάνης προσφέρει το τελευταίο άλμπουμ του Μπάντι Γκάι με τίτλο «Live at Legends», αφού τα έντεκα κομμάτια του είναι ζωντανά ηχογραφημένα στις πιο ιστορικές, αυθεντικές και ατμοσφαιρικές μουσικές σκηνές αυτής της θρυλικής πόλης.

 

Οι εμφανίσεις του πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2010 και στο άλμπουμ συνυπάρχουν το «Best Damn Fool», το «Mannish Boy», το «I Just Want To Make Love To You», το «Boom Boom» του Τζον Λι Χούκερ, το «Voodoo Child» του Τζίμι Χέντριξ και το «Sunshine of Your Love». Μαζί στον δίσκο και τρία ακυκλοφόρητα τραγούδια που έγραψε την ίδια περίοδο!

 

Ροκ επιστροφή

 

Soundgarden – «King Animal» (Universal)

 

Σχεδόν 16 χρόνια μετά την τελευταία τους δισκογραφική δουλειά κι αφού εισέπραξαν αρκετή δυσπιστία σχετικά με το αν μπορούν πια να επαναλάβουν τις δόξες του παρελθόντος, οι Soundgarden επέστρεψαν με ένα ολοκαίνουργιο άλμπουμ με τίτλο «King Animal». Τα 13 κομμάτια του ηχογραφήθηκαν στην έδρα τους, το Σιάτλ, με παραγωγό τον Ανταμ Κάσπερ (Foo Fighters, Nirvana, Pearl Jam) και είναι πολύ κοντά στον γνώριμο grunge ήχο τους. Ετσι, για να θυμίζουν σε εμάς τους παλαιότερους


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=13804