- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
ΑΤΖΕΝΤΑ
24/10/13 ART,ΑΤΖΕΝΤΑ,ΘΕΜΑΤΑ
Αφιέρωμα στον Μυταρά
Ο Εικαστικός Κύκλος ανοίγει τον φετινό κύκλο εκθέσεών του με αφιέρωμα στον Δημήτρη Μυταρά και έργα ζωγραφικής της περιόδου 1980-2009. Θα εκτίθενται από σήμερα (20.00) και μέχρι 9 Νοεμβρίου στην γκαλερί της οδού Καρνεάδου 20, στο Κολωνάκι. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Τετάρτη – Σάββατο 10.00 – 15.00. Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 10.00 – 14.00 & 17.30 – 20.30.
Για το βιβλίο του Τσίζεκ
Το βιβλίο του Καρόλου Τσίζεκ «Η λιμνοθάλασσα της Γεωργικής Σχολής και άλλες αφηγήσεις» παρουσιάζεται σήμερα (20.30) στον χώρο του βιβλιοπωλείου Ιανός (Σταδίου 24). Θα μιλήσουν ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας, ο συγγραφέας Γιώργος Συμπάρδης και ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.
Γέλιο εναντίον φασισμού
Η έκθεση αντιφασιστικής γελοιογραφίας, που διοργάνωσε τον Νοέμβριο του 2012 η δημοτική κίνηση «Ανω Κάτω» στο Καλαμάκι στον Αλιμο, πηγαίνει τώρα και στην Τήνο με πρωτοβουλία του blog Ξάνεμο. Για μία εβδομάδα θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Τήνου στη Χώρα (26-28/10), στην ενοριακή αίθουσα Αγ. Νικολάου στη Στενή (30-31/10) και στο πολιτιστικό κέντρο «Γιαννούλης Χαλεπάς» στον Πύργο (01-02/11). Στην έκθεση, που έχει τίτλο «Το γέλιο κάνει κακό στον φασισμό», παρουσιάζονται έργα γνωστών Ελλήνων και ξένων γελοιογράφων με αντιφασιστικό και αντιναζιστικό περιεχόμενο, που είναι επίκαιρο τόσο με αφορμή την επέτειο του «ΟΧΙ» όσο και με τις τελευταίες εξελίξεις.
Δίνοντας ζωή στην ύλη
«Μετ’ επιστροφής» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας του Διονύση Πατρουτσόπουλου που εγκαινιάζεται απόψε (στις 8.00, ΜΕΤΑpolis, Αιόλου 48-50). Με μεγάλη ευαισθησία και καλλιτεχνική αρτιότητα ο Δ. Πατρουτσόπουλος φωτογραφίζει λεπτομέρειες από παλιές σανίδες, αντικείμενα που μεταμορφώνει η φθορά του χρόνου, το εσωτερικό από τον κομμένο κορμό του δέντρου, σκόρπια υλικά που «με ίχνη και αποτυπώματα από την τελευταία επέμβαση του χρόνου ανασυνθέτουν τον εαυτό τους και ξαναβρίσκουν την αληθινή τους φύση, τη μεταμόρφωση, κάνοντας χώρο στη μνήμη. Και καθώς η ύλη είναι άφθαρτη, ο χρόνος γίνεται ά-χρονος. «Δες με. Είμαι η αντοχή του υλικού, η ηλικία του χρόνου». Ομως όσο και να ταξινομηθούν, πάντα θα διαφεύγουν και θα κρύβονται», γράφει η Μέμη Σπυράτου. «Κάτω από τη σκιά του τοίχου μια άλλη σκιά κοιτάζει για λογαριασμό μας, έξω από τον τοίχο. Μέσα από τη γύμνια, την παράξενη τραχύτητα, την απολύτως ατελή μορφή, το υλικό ζει τη δική του ζωή, εκτοξεύει τη δική του μοναξιά πέρα από τον χρόνο αποκαλύπτοντας πολλαπλές εκδοχές και μιλώντας γι’ αυτά «είναι σαν να προσπαθείς να περιγράψεις σ’ ένα αόμματο παιδί τα χρώματα της ορχιδέας». Γιατί ό,τι καίγεται από την εικόνα είναι ακατανόητο για τη λογική και οφείλει να παραμείνει στην εικόνα για να μην εκμηδενιστεί» (διάρκεια έως 14/11/13).
«Ωραίοι σαν Βερολινέζοι» στο BIOS
Η παράσταση «Ωραίοι σαν Βερολινέζοι» επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο BIOS, από σήμερα έως τις 10 Νοεμβρίου, από την ομάδα Per-Theater-Formance, οι οποίοι συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα κλισέ του σύγχρονου θεάτρου σε μια περφόρμανς που εξερευνά τα όρια της αυθεντικότητας, της επιρροής και της αντιγραφής στην τέχνη του θεάτρου. Πρόκειται για το μανιφέστο του σκηνοθέτη και θεωρητικού του θεάτρου Γιόζεφ Μποκουσλάου Εσιλκ: σκηνοθέτες και ηθοποιοί οργανώνουν ομαδικές εκδρομές στο Βερολίνο για να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του «Θεάτρου Εσιλκ» και να επιστρέψουν στα θέατρά τους «ωραίοι σαν Βερολινέζοι». Η σκηνοθεσία είναι του Δ. Τσιάμη, που συμμετέχει και ως ηθοποιός μαζί με τους Μ. Ανδρέου, Κ. Βούρτση και Δ. Καινό. Εισιτήριο: 10 ευρώ.
«Φιλιά εις τα παιδιά» στο Ιδρυμα Κακογιάννης
Η Ελλάδα της γερμανικής Κατοχής ζωντανεύει μέσα από το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ, «Φιλιά εις τα παιδιά», που θα προβάλλεται στο Ιδρυμα Μ. Κακογιάννης (Πειραιώς 206), από σήμερα έως και την Κυριακή, στις 8 το βράδυ, ενώ μετά την πρώτη και την τελευταία προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τις ιστορίες πέντε μικρών Εβραιόπουλων που οικογένειες χριστιανών έσωσαν από τον θάνατο. Φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα -ένα παιδικό ημερολόγιο, μια σχολική έκθεση, φωτογραφίες, οικογενειακά φιλμάκια- και με εξαιρετική κινηματογράφηση, η ταινία αναδεικνύει πως η παιδική ηλικία ήταν ο παράδεισος αυτών των παιδιών ακόμα κι αν την έζησαν κρυμμένα στην αγκαλιά ξένων, μέσα στο Ολοκαύτωμα. Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν από τον πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Εισιτήριο: 5 ευρώ.
«Αγέλαστος πέτρα» στον Ιανό
Το ντοκιμαντέρ «Αγέλαστος πέτρα» (2000, διάρ. 87’), του Φίλιππου Κουτσαφτή προβάλλεται σήμερα (22.30), στον Ιανό (Σταδίου 24).
Η ταινία, έχοντας κυρίως θέμα την Ελευσίνα, ακολουθεί τις ζωές ορισμένων κατοίκων της. Καθημερινοί, απλοί άνθρωποι παρελαύνουν μπροστά από τον φακό απαθανατίζοντας έτσι το κομμάτι της Ελευσίνας που κρατάνε μέσα τους. Τα γυρίσματα της ταινίας διήρκεσαν 10 χρόνια.
Η μουσική στην ποίηση του Ρίτσου
Το Σπίτι της Κύπρου και οι εκδόσεις Μανδραγόρας παρουσιάζουν σήμερα στις 19.30 το βιβλίο «Η μουσική και οι ήχοι στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου» της βραβευμένης πιανίστριας και εκπαιδευτικού Λίτσας Λεμπέση (Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα). Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι ποιητές Τ. Πατρίκιος και Γ. Κοντός και ο ομότ. καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μ. Μερακλής. Στην απαγγελία και το τραγούδι, η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=138076
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε