- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
«Διαρκείας» τα τεστ αντοχής
24/10/13 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με δωδεκάμηνη διάρκεια και ενιαία κριτήρια ξεκινούν υπό την εποπτεία της ΕΚΤ οι έλεγχοι για την επάρκεια 128 τραπεζών
Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη
Δωδεκάμηνη διάρκεια θα έχουν τα τεστ αντοχής (stress tests) που ξεκινούν τον επόμενο μήνα και στα οποία θα υποβληθεί το 85% του τραπεζικού συστήματος, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές, δηλαδή Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι έλεγχοι για την επάρκεια των τραπεζών θα διεξαχθούν σε 128 τράπεζες, ενώ το όριο για τον δείκτη Core Tier 1 (δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας που αποτελεί το αποθεματικό ασφαλείας) θα ανέρχεται στο 8%.
Κεφαλαιακή επάρκεια
Σε αυτή τη μακρά διαδικασία «δοκιμασίας» τα κριτήρια αποτίμησης των δανειακών χαρτοφυλακίων θα είναι ενιαία ώστε τα αποτελέσματα των stress tests να είναι ομοιογενή και αξιόπιστα. Ετσι, ως μη εξυπηρετούμενα θα χαρακτηρίζονται τα δάνεια που εμφανίζουν καθυστερήσεις πληρωμών 90 ημερών.
Ο έλεγχος της κεφαλαιακής επάρκειας θα αφορά τρία επίπεδα: αποτίμηση κινδύνου, αξιολόγηση του ενεργητικού και, τέλος, θα εξεταστούν οι αντοχές των τραπεζών σε ακραίες συνθήκες. Βάσει του σχεδιασμού, μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε κεφαλαιακές ενισχύσεις.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας χθες στο CNBC δήλωσε ότι ο νέος γύρος των stress tests «είναι μόνον η αρχή» για να διασφαλιστεί ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει γερά θεμέλια και δεν θα θέσει σε κίνδυνο ποτέ στο μέλλον τα δημόσια οικονομικά. Τα λάθη που έκαναν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σημείωσε ο Ντράγκι, και η ζημία που προκάλεσαν στην οικονομία της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να επαναληφθούν ποτέ.
Για την ΕΚΤ, ζητούμενα είναι η διαφάνεια και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης του ιδιωτικού τομέα στην ευρωστία των τραπεζών της ζώνης του ευρώ και στην ποιότητα των ισολογισμών τους. Παράλληλα, όπως είπε στο Reuters ο Ντράγκι, η ΕΚΤ θέλει εντός του 2015 να τεθεί σε λειτουργία ένας κοινός μηχανισμός εκκαθάρισης για τις προβληματικές τράπεζες, καθώς αποτελεί βασικό συστατικό της τραπεζικής ενοποίησης.
«Η ΕΚΤ θα θέλει να έχει πλήρη ευθύνη για τον έλεγχο, αλλά καμία εμπλοκή σε ό,τι πρέπει να γίνει μετά τον έλεγχο, θα είναι ευθύνη της αρχής εκκαθάρισης. Πρέπει να υπάρξει πλήρης διάκριση μεταξύ των δύο» δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=138148
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε