- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Η κυβέρνηση θέλει να μας γυρίσει στη χούντα του Φράνκο

27/10/13 ΚΟΣΜΟΣ

Συνέντευξη στην Κορίνα Βασιλοπούλου

 

αλμπα φερς αλδρεϊ [1]«O λόγος που συμμετέχω σε αυτές τις κινητοποιήσεις είναι πολύ απλός: πρέπει να διαφυλάξουμε το παρόν και το μέλλον μας». Η Αλμπα Φερς Αλδρέι είναι 18 χρόνων, φοιτήτρια Κλασικής Φιλολογίας στο Σαντιάγο δε Κομποστέλα της Γαλικίας, της ιδιαίτερης πατρίδας της. Η νεαρή Αλμπα, λάτρις της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας, πήρε μέρος μαζί με χιλιάδες άλλους συνομηλίκους της στις κινητοποιήσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες στην Ισπανία για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας. «Η κυβέρνηση, με πρόσχημα την κρίση, επιχειρεί να μας γυρίσει στα μαύρα χρόνια του Φράνκο», μας είπε σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της. «Θέτει στο στόχαστρο τις θεμελιώδεις κατακτήσεις όπως η Δημόσια Παιδεία και η Υγεία, από τις οποίες εξαρτάται η ευημερία της πλειοψηφίας του κόσμου. Ο Ραχόι και οι υπουργοί του νοσταλγούν εκείνη την εποχή όπου μόνο οι πλούσιοι είχαν πρόσβαση σε πανεπιστημιακές σπουδές και σε ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εμείς ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα των φοιτητικών ενώσεων να συμμετάσχουμε στη διαμαρτυρία κατά της αύξησης των διδάκτρων και της μείωσης των υποτροφιών που αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας. Τα μέτρα αυτά απειλούν άμεσα 100.000 φοιτητές. Χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων αδυνατούν να πληρώνουν έως και 3.000 ευρώ τον χρόνο προκειμένου τα παιδιά τους να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Η πολιτική τής κυβέρνησης έχει έναν και μοναδικό στόχο: να κόψει από εμάς τους νέους που προερχόμαστε από την εργατική τάξη την πρόσβαση σε δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση ή τη δυνατότητα να σπουδάσουμε στο Πανεπιστήμιο».

 

• Ποια είναι, κατά τη γνώμη σου, τα επίμαχα σημεία του νομοσχεδίου;

 

Ως φοιτήτρια Κλασικής Φιλολογίας, θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι ο υπουργός σκεφτόταν να καταργήσει τα Αρχαία Ελληνικά ως μάθημα στις εξετάσεις για τις ανθρωπιστικές σπουδές. Κάτι τέτοιο θα επηρέαζε και το δικό μου επαγγελματικό μέλλον, γιατί θέλω να γίνω καθηγήτρια Ελληνικών. Τελικά, το μάθημα δεν καταργήθηκε. Παρέμεινε όμως ως μάθημα επιλογής, τη στιγμή που στις φιλολογικές σπουδές τα Λατινικά και τα Ελληνικά θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικά, καθώς αποτελούν το λίκνο του πολιτισμού μας και τη βάση των γλωσσών μας. Ενα άλλο ιδιαίτερα επίμαχο σημείο αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών, το οποίο θα βαθμολογείται ξανά και θα συνυπολογίζεται στη γενική βαθμολογία για την είσοδο στο Πανεπιστήμιο. Την ίδια στιγμή, καταργείται οριστικά το μάθημα της Αγωγής του Πολίτη, το οποίο δεχόταν μεγάλο πόλεμο από την εκκλησιαστική ιεραρχία και από το ίδιο το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα. Επιπλέον, τα σχολεία που το επιθυμούν, μπορούν να χωριστούν ξανά σε αρρένων και θηλέων όπως στα χρόνια του Φράνκο και μάλιστα να συνεχίσουν να λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση. Τι να πω… Ολα αυτά μας γυρίζουν πίσω στην εποχή της χούντας.

 

• Τι περιμένεις από τη Δημόσια Παιδεία στη χώρα σου;

 

Να είναι πραγματικά δημόσια, με κοσμικό χαρακτήρα, δωρεάν και ποιοτική. Εφτά μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει από την αποκατάσταση της δημοκρατίας και μετά και καμία δεν απέδωσε πραγματικά. Εγώ το μόνο που ζητώ είναι ο διάλογος. Να καθίσουν όλα μαζί τα κόμματα και να μιλήσουν για την παιδεία, λαμβάνοντας υπόψη τους την εμπειρία πανεπιστημιακών, καθηγητών και δασκάλων γιατί αυτοί είναι οι μόνοι που γνωρίζουν πραγματικά την κατάσταση. Και όλοι μαζί να καταλήξουν σε έναν νόμο που θα υπερασπίζεται τη Δημόσια Παιδεία με κεφαλαία γράμματα.

 

• Πώς βλέπει το μέλλον του ένας νέος άνθρωπος όπως εσύ σε μια χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση;

 

Ιδέα δεν έχω. Ισως ασχοληθώ με τη διδασκαλία των Ισπανικών στην Ελλάδα (αυτό θα ήταν το όνειρό μου). Αν και το ιδανικό για μένα θα ήταν να διδάξω αρχαία Ελληνικά σε σχολείο και να μπορέσω να δείξω στους μαθητές μου την εξέλιξη της γλώσσας μας, την ετυμολογία, την ιδέα της δημοκρατίας… όλα όσα μας έχετε κληροδοτήσει. Αλλά, έτσι όπως είμαστε σήμερα με 6.00.000 άνεργους, ποιος ξέρει πού θα καταλήξω…

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=138616