- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Με κυρίαρχη διάθεση την ανατροπή
30/10/13 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ο Δημήτρης Εϊπίδης όχι μόνο κατάφερε να προσελκύσει τον Τζιμ Τζάρμους και τον Αλεξάντερ Πέιν, δύο σταρ του παγκόσμιου, έστω και ανεξάρτητου, σινεμά. Αλλά, σε δύσκολους καιρούς, προτείνει ένα πρόγραμμα ανήσυχο, τολμηρό, πρωτοπόρο. Από την Παρασκευή όλοι οι κινηματογραφικοί δρόμοι οδηγούν στον Βορρά
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
[1]«Φτάσαμε ήδη στον 54ο χρόνο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ενα από τα παλαιότερα φεστιβάλ στην Ευρώπη μετά τη Βενετία και τις Κάνες. Ο κοινός άξονας των 150 συνολικά ταινιών του φεστιβάλ είναι η ανατροπή. Αυτή είναι η κυρίαρχη διάθεση του φετινού φεστιβάλ, διότι σε καιρούς που ορίζονται από τις αντιξοότητες, η ανατροπή είναι σίγουρα η πιο δημιουργική διέξοδος. Προχωράμε πάντα με πυξίδα τον ανεξάρτητο κινηματογράφο, που ανέκαθεν άνοιγε τον δρόμο για νέες εικόνες και αντιλήψεις, ανατρέποντας παγιωμένες προκαταλήψεις και προσεγγίσεις, καθορίζοντας μελλοντικές τάσεις και πρακτικές», είπε χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής της οργάνωσης Δημήτρης Εϊπίδης, παρουσιάζοντας συνολικά το πρόγραμμα, με έμφαση σε ορισμένα νέα στοιχεία.
Εναρξη: ο Αμερικανός Τζιμ Τζάρμους, ο εμβληματικός και καλτ δημιουργός του ανεξάρτητου σινεμά, επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα και θα ανοίξει την αυλαία του φεστιβάλ με την ταινία του «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί».
Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα: συμμετέχουν 14 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο («σημαντικές» τις χαρακτήρισε ο κ. Εϊπίδης), που θα διεκδικήσουν τον Χρυσό, τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο -ειδικό βραβείο επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία-, καθώς και τα βραβεία σκηνοθεσίας, σεναρίου, αντρικής και γυναικείας ερμηνείας, καλλιτεχνικού επιτεύγματος.
Οι δύο ελληνικές ταινίες που επέλεξε ο διευθυντής του φεστιβάλ για το Διεθνές Διαγωνιστικό είναι το «Wild Duck» του Γιάννη Σακαρίδη και η «Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου. Πρόεδρος της πενταμελούς κριτικής επιτροπής είναι ο Αλεξάντερ Πέιν. «Τιμή διπλή» σύμφωνα με τον Δημήτρη Εϊπίδη η συμμετοχή του, αφού ταινία λήξης του φεστιβάλ είναι η τελευταία του ταινία «Νεμπράσκα», την οποία θα παρουσιάσει ο ίδιος. Τα υπόλοιπα μέλη της κριτική επιτροπής είναι οι: Σκοτ Φούντας από την Αμερική, κριτικός κινηματογράφου του περιοδικού «Variety», Αντα Σόλομον, παραγωγός από τη Ρουμανία, Εντουάρ Ουαϊντρόπ, καλλιτεχνικός διευθυντής του «Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών» των Κανών, και ο δικός μας Κωνσταντίνος Βήτα, ο οποίος θα δώσει και δύο συναυλίες στο Βασιλικό Θέατρο (4 και 5 Νοεμβρίου).
Ελληνικές ταινίες: «Θα ήθελα να δώσω έμφαση στο γεγονός ότι φέτος οι Ελληνες δημιουργοί πρωτοστατούν. Κόντρα στις συνθήκες, αλλά όχι πια στις προβλέψεις, το ελληνικό σινεμά, κατεξοχήν ανεξάρτητο στην καρδιά του, διαγράφει μια αξιοθαύμαστη πορεία σε διεθνή φεστιβάλ και προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών συμπαραγωγών και προώθησης», είπε ο κ. Εϊπίδης. Ετσι στο Ελληνικό Πρόγραμμα θα προβληθούν 8 ταινίες, κάνοντας την πρώτη ελληνική προβολή τους. Εκτός από αυτές, στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αγοράς θα ενταχθούν 22 ελληνικές ταινίες, δίνοντας την ευκαιρία στους δημιουργούς τους να προωθήσουν το έργο τους και να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου. Οι ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού Fischer, το οποίο απονέμεται στη μνήμη του Μιχάλη Κακογιάννη.
Αλέν Γκιροντί: ένας σκηνοθέτης με σαφές προσωπικό όραμα και ασίγαστη επιθυμία για ανατροπή. Θα προβληθούν αντιπροσωπευτικές δουλειές του και σε πρεμιέρα η τελευταία ταινία του «Ο άγνωστος της λίμνης» (βραβείο Σκηνοθεσίας «Ενα Κάποιο Βλέμμα» – Φεστιβάλ Κανών).
Κλερ Σιμόν: η Γαλλίδα σκηνοθέτις, που με το σινεμά της αναδεικνύει την ποιητικότητα της μυθοπλασίας και την αλήθεια του ντοκιμαντέρ, φέρνοντας στην επιφάνεια μια αυθεντική εικόνα της σύγχρονης Γαλλίας πέρα από τα στερεότυπα, συστήνεται στο κοινό μέσα από τέσσερις ταινίες της, ανάμεσά τους και το πρόσφατο «Gare du Nord».
Αφιέρωμα: στον σύγχρονο αργεντίνικο κινηματογράφο, που αποκαλύπτει την πολύμορφη εικονογραφία μιας χώρας η οποία χαράζει την πορεία της στη δίνη των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων.
«Ανοιχτοί Ορίζοντες»: σταθερά προσανατολισμένοι στην αφρόκρεμα της ανεξάρτητης κινηματογραφικής σκηνής, παρουσιάζουν τις πιο πρωτοποριακές φωνές του παγκόσμιου σινεμά. Φέτος εγκαινιάζεται κι ένα νέο «παράρτημά» τους, τα «Ρεύματα»: ένα σύνολο ταινιών που αφηγούνται οικείες ιστορίες με ριζοσπαστικό τρόπο.
«Ματιές στα Βαλκάνια»: το τμήμα γιορτάζει τα είκοσι χρόνια του. Εχει καταφέρει να αναδείξει τον κάποτε παραγνωρισμένο κινηματογράφο της περιοχής. Φέτος έχει προσκαλέσει κορυφαίους σκηνοθέτες και προγραμμάτισε ιστορικές ταινίες.
Αγορά (2-9 Νοεμβρίου): το φεστιβάλ στηρίζει έμπρακτα την κινηματογραφική παραγωγή. Η Αγορά θα φιλοξενήσει περισσότερες ταινίες από ποτέ. Το Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads προσελκύει φέτος πάνω από 150 καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου. Μαζί με το καθιερωμένο τμήμα Works in Progress όλα μαζί συνδράμουν στην προώθηση του ανεξάρτητου σινεμά. Και κάτι τελευταίο. Τα προβολικά συστήματα του φεστιβάλ αναβαθμίστηκαν σε DCP και πλέον η ποιότητα των προβολών θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό θεατή. Ο κ. Εϊπίδης ευχαρίστησε για την οικονομική υποστήριξη το πρόγραμμα MEDIA και την εταιρεία DCINEX, αλλά φυσικά και την Ευρωπαϊκή Ενωση-Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης που στηρίζει το φεστιβάλ στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.
INFO: Από σήμερα ξεκινάει στα ταμεία του φεστιβάλ η προπώληση εισιτηρίων για τις ταινίες και τις συναυλίες.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=140246
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε