- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Οι Τριποταμίτες θέλουν να ζήσουν
30/10/13 ΕΛΛΑΔΑ
Οι κάτοικοι του Τριπόταμου Αρκαδίας ζητούν την άμεση διακοπή των εργασιών στο ορυχείο της ΔΕΗ, καθώς ο κίνδυνος νέων κατολισθήσεων από την επέκτασή του οδηγεί στον αφανισμό του χωριού
Του Δημήτρη Αγγελίδη
[1]Την οδυνηρή όψη του νομίσματος της «ανάπτυξης» βλέπουν τώρα οι κάτοικοι του χωριού Τριπόταμο, έξω από τη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας. Η κατολίσθηση 700 μέτρων που σημειώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου στο ορυχείο λιγνίτη της ΔΕΗ πολύ κοντά στο χωριό επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους τους. Σ’ αυτούς προστέθηκε η ανησυχία για τη στάση της ΔΕΗ, που σε προφορικές συζητήσεις εμφανίζεται καθησυχαστική, αλλά, όπως λένε, έχει αποφύγει κάθε σοβαρή και δεσμευτική συζήτηση στα αιτήματα που θέτουν.
Είδαν και απόειδαν οι Τριποταμίτες και ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου του χωριού, μαζεύτηκαν στο σχολείο μετά τη λειτουργία, έκαναν συνέλευση, πήραν τα πανό που είχαν ετοιμάσει και κατευθύνθηκαν στον πύργο του ορυχείου. Εκεί έκαναν συμβολική κατάληψη, με τη συμπαράσταση του δημάρχου Μεγαλόπολης Παναγιώτη Μπούρα, του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας Αριστείδη Μπρουμά και εργατικών σωματείων.
Να σταματήσει κάθε δραστηριότητα
Το πρώτο τους αίτημα είναι να σταματήσει αμέσως κάθε δραστηριότητα του ορυχείου στην περιοχή μέχρι να βρεθεί, με τη δική τους συμμετοχή, λύση για το μέλλον του τόπου τους. Με τη συνεχιζόμενη επέκταση του ορυχείου, το χωριό, που σχεδιάζει να το πάρει η ΔΕΗ για να εξορύξει τον λιγνίτη που βρίσκεται στο υπέδαφος, δεν θα είναι βιώσιμο. Δεν είναι μόνο η δυσάρεστη μυρωδιά του λιγνίτη αισθητή σε όλο το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης, ούτε το σεληνιακό τοπίο που έχει αντικαταστήσει την άλλοτε καταπράσινη θέα προς τη Μεγαλόπολη. Είναι κυρίως ο κίνδυνος νέων κατολισθήσεων σε μια περιοχή σεισμογενή, όπως αυτή.
Τα πρώτα προβλήματα εμφανίστηκαν στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, όταν η ΔΕΗ πραγματοποίησε εργασίες εκτροπής του Αλφειού στη νότια πλευρά του χωριού, για να εκμεταλλευτεί τον λιγνίτη κάτω από την παλιά κοίτη. Ρωγμές σε κτίσματα, κατολισθητικά φαινόμενα στο χωριό και τους γύρω λόφους. Οσο επεκτεινόταν το ορυχείο, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονταν.
Το καλοκαίρι του 2012, οι κάτοικοι παρατήρησαν μια ανησυχητική ρωγμή στο κέντρο του νεκροταφείου, που βρίσκεται στην πλευρά του ορυχείου. Η ΔΕΗ τούς διαβεβαίωνε ότι ελέγχει την κατάσταση και ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Ωστόσο, για να διασκεδάσει τις ανησυχίες τους, έτσι τους είπε, έφτιαξε νέο νεκροταφείο στην άλλη πλευρά του χωριού. Τέτοια εποχή πέρσι, οι Τριποταμίτες έκαναν μια λιτή λειτουργία, ξέθαψαν τους νεκρούς τους και τους μετέφεραν εν πομπή στο νέο νεκροταφείο. Εμπειρία οδυνηρή, που αποδείχτηκε αναγκαία. Παρά τις διαβεβαιώσεις της ΔΕΗ, η κατολίσθηση του Σεπτεμβρίου παρέσυρε και το μισό παλιό νεκροταφείο.
«Μετά την κατολίσθηση της 14ης Σεπτεμβρίου, ημέρας του Σταυρού, φορτωθήκαμε τον δικό μας σταυρό από τη ΔΕΗ. Αποφασίσαμε, λοιπόν, όλοι να αγωνιστούμε, γιατί έχουμε κάνει τόσα υπομνήματα και δεν μας δίνουν σημασία. Το Τριπόταμο δεν το ξεπουλάμε και αυτό θέλουμε να γίνει γνωστό. Μας έχουν εγκλωβίσει σε έναν χώρο που δεν μπορούμε να ζήσουμε. Από τη μία πλευρά κάνανε την εκτροπή του Αλφειού, όπου πέφτουν και τα λύματα, και από την άλλη πλευρά είναι το ορυχείο. Φάνηκε ξεκάθαρα με τις κατολισθήσεις η ανευθυνότητα αυτών που μας διαβεβαίωναν για παντελή έλλειψη κινδύνου», λέει ο ιερέας του χωριού, ο μαχητικός παπα-Βασίλης.
Τα αιτήματα των κατοίκων
Οι κάτοικοι ζητούν πλήρεις και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ιδιοκτησίες τους στην υπό απαλλοτρίωση περιοχή. Ζητούν επίσης να τους μεταβιβαστεί έκταση της ΔΕΗ νότια του χωριού για να δημιουργηθεί νέος οικισμός, να αποζημιωθούν για την απώλεια της σοδειάς τους, καθώς για λόγους ασφαλείας δεν μπορούν να καλλιεργήσουν στα κτήματα δίπλα στο ρήγμα της κατολίσθησης, και να έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις της ΔΕΗ οι άνεργοι του χωριού, καθώς με τις απαλλοτριώσεις μετατρέπονται σε ακτήμονες.
Μετά τη συμβολική κατάληψη, διευθυντής της ΔΕΗ υποσχέθηκε ότι θα ξεκινήσει το συντομότερο η διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους κατοίκους.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=140378
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε